Ultima actualizare: azi, 13:06

Publicitate

Pacienți din mai multe județe la Clinica Vitreum. Dr. Levai Lehar vorbește despre cataractă

vitreum3Clinica oftalmologică Vitreum din Satu Mare a acumulat o experiență vastă în diagnostic și intervenții chirurgicale pentru pacienți din toată țara. Cea mai frecventă boală este cataracta sau în termeni laici albeață. Boala apare cu precădere după vârsta de 50 de ani, de aceea se și cheamă cataractă legată de vârstă sau cataracta senilă. Există și cataractă precoce, congenitală, cu care ne naștem sau cataractă traumatică care apare în urma unor agresiuni sau lovituri.

Doctorul oftalmolog Levai Lehar apreciază că fiecare persoană ajunge la un moment dat să dezvolte această boală. Este o boală care duce la orbire în cazul în care rămâne netratată și ”nu este bine să fie neglijată pentru că dacă ea se tratează într-un stadiu avansat când este coaptă, când pacientul nu mai vede nimic, atunci și operația este mai grea, pacientul se recuperează mai greu, neplăcerile sunt mai mari”.

Am avut pacienți care din păcate au orbit din cauza cataractei de ani de zile, în aceste situații bineînțeles și intervenția chirurgicală este mai laborioasă, de durata mai lungă, șansele complicațiilor sunt mai mari și recuperarea postoperatorie este mai îndelungată. Nu e tot una dacă vezi după o lună sau imediat după operație”, a mărturisit medicul specialist.

Din fericire, la Clinica Vitreum, pacienții au parte de cele mai moderne aparate necesare intervențiilor chirurgicale, tratamentul cataractei este foarte bine pus la punct, bine standardizat , este o operație care se realizează cu aparatură ultra modernă. Pentru operație, anestezia se face doar cu picături, este absolut nedureroasă și durează puțin între 5 și 10 minute, iar pacienții își pot relua activitățile zilnice imediat dupa intervenție.

Pacienții care au doar cataractă și fără alte boli oculare asociate și cei care înainte de a dezvolta cataracta vedeau 100%, vederea după operație este de 100%. Este cea mai spectaculoasă intervenție chirurgicală din medicină pentru că pacientul intră aproape orb în sala de operație iar la ieșire vede perfect”, a explicat dr. Levai Lehar.

În urma operației se înlocuiește cristalinul cataractat, opacifiat, cu unul artificial, modern bazat pe multe cercetări. Cristalinele sunt monofocale după care pacienții poartă ochelari la citit în urma operației, și multifocale, cele mai moderne care oferă pacienților independență față de ochelari.

Este de apreciat faptul că pacienții devin din ce în ce mai informați și aleg cristalinele artificiale de calitate superioară, cele premium multifocale. După vârsta de 40-45 de ani se instalează presbiopia și vrând-nevrând, că avem cataractă sau nu, trebuie să purtăm ochelari la citit. Acest cristalin multifocal este o treaptă evolutivă pentru că ne oferă ceva în plus față de ce aveam. Am avut pacienți care au purtat ochelari de citit și au optat pentru înlocuirea cristalinului cu unul multifocal. Este îmbucurător faptul că educația pacienților a crescut, dorindu-și o calitate a vieții mult mai ridicată”, a mărturisit doctorul oftalmolog.

După ce cataracta a fost îndepărtată, aceasta nu poate recidiva, astfel cristalinul pe care îl alegeți  este cel cu care veți rămâne până la sfârșitul vieții. Cu toate acestea, în timp, pacienții se pot plânge că vederea lor a devenit din nou neclară. Această afecțiune este cunoscută drept cataractă secundară și se tratează rapid și ușor printr-o simplă procedură.

vitreum