Ultima actualizare: azi, 20:06
Locale

Arheologii au făcut o descoperire de senzație la Carei. Ce semnifică asta (FOTO)

moneda andridCea mai veche monedă din regiunea Careiului, piesă ce atestă începutul economiei monetare în regiune, pe parcursul sec. III-II î. de Hr, a fost descoperită joi de o echipă de cercetători de la Muzeul Județean Satu Mare și de la Muzeul din Carei. Descoperirea a fost realizată în ultima zi de teren din cadrul unui fructuos program de cercetare derulat în primăvara acestui an pe raza comunelor Andrid şi Pir.

Piesa de argint copiază un tip de drahmă macedoniană emisă de Alexandru cel Mare. Moneda are pe o faţă efigia marelui rege, iar pe revers este redat „Zeus pe tron”, având într-o mână sceptrul, iar în cealaltă vulturul, pasărea zeului suprem. Piesa prezintă elemente de „barbarizare” care pe avers se observa din modul degradat de redare a feţei şi a pielii leului de pe cap (aluzie la blana leului din Nemeea „îmbrăcată” de eroul Herakles). Pe revers se renunţă la elemente greceşti de vestimentaţie (toga zeului) şi de mitologie (caduceul), în schimb apare un elemente specific vestimentanţiei celtice: pantalonii. De asenarea, cununii de lauri arată o familiarizare cu un simbol al distincţiei la greci, fapt ce atestă un apetit al celţilor de a copia nu doar monedele ci şi anumite elemente de civilizaţie.

Incapacitatea de a copia inscripţia de pe original, redarea ei prin câteva litere disparate arată că nu se exagera cu conectarea la civilizaţie, păstrându-se o doză de originalitate (tradiţie ce se va pastra pe aceste locuri şi peste 2000 de ani). Un adorant redat schematic, în genunchi, la picioarele zeului, este reprezentat subdimensionat în compareţie cu personajul divin, într-o manieră specifică artei celtice. Un mod tranşant de a arăta că zeul deşi este reprezentat antropomorf face parte dintr-o categorie superioară muritorilor neînsemnaţi.

3 comentarii

 1. Liviu Marta Răspunde

  Poate ca ar fi profesional si credibil sa precizati sursa informatiei. Liviu Marta.

 2. Unu' Răspunde

  BLASFEMIE!!!!!

  Cum îndrăzniți să profanați asemenea blasfemie?!?!

  Cum adică atotputernicii și omniprezenții huni au avut predecesori pe aceste meleaguri …
  Înaintea lor a fost doar … pusta ….
  (fabulațiune)

 3. doru Răspunde

  ,,a profana blasfemia” ??vai, vai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Fantezie, originalitate și rafinament la prima prezentare de modă de la Castelul Karolyi (FOTO)

Eveniment în premieră vineri seara la castelul Karolyi din Carei. Careieni și nu numai, au avut parte de o seară...

Închide