Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice din țară, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice — IGPR, desfășoară astăzi o acțiune în mai multe județe din țară, la unități spitalicești, pentru ridicarea de probe și înscrisuri. Printre unitățile vizate și unde astăzi au loc percheziții se află și Spitalul Orășenesc Negrești-Oaș.
Acțiunea se desfășoară în cadrul unui dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor (faptă prevăzută de art. 352 din Codul penal) și de falsificare sau substituire de alimente ori alte produse (faptă prevăzută de art. 357 din Codul penal), sub coordonarea procurorilor din cadrul PÎCCJ, împreună cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății.
“Sunt efectuate descinderi la 25 de unități sanitare din București și alte 21 de județe. Totodată, sunt puse în aplicare 4 mandate de percheziții domiciliare în București și Ilfov, la sediul și punctele de lucru ale unei societăți comerciale”, se arată într-un comunicat de presă remis de IGPR.
Spitalul Orășenesc Negrești-Oaș se află printre unitățile spitalicești din țară aflate pe lista publicată de Ministerul Sănătății unde au fost depistate probe neconforme în urma controalelor referitoare la folosirea dezinfectanților. Ministerul Sănătății a dispus suspendarea produselor dezinfectante în cauză.
În atenția procurorilor au ajuns soluțiile dezinfectate folosite în cea mai mare parte din spitalele din România, soluții bănuite că ar avea concentrația mai mică și de 9 ori față de cea scrisă pe etichete. Dacă suspiciunile se adeveresc, producătorii le-ar fi diluat cu bună știință, iar în unitățile spitalicești ar fi ajuns soluții incapabile să omoare bacteriile rezistente.