Ultima actualizare: azi, 22:48
Locale

PNL: În Satu Mare, ALDE se pronunță: Pe Se De

pnl satu mare depunere candiaturi bej (5)Partidul Național Liberal și-a propus în campania electorală să vorbească despre dezvoltarea județului Satu Mare, așa cum ea nu a fost făcută până acum: cu suflet, cu ambiția de a lăsa ceva bun în urmă și cu profesioniști în echipa care va administra județul. Acest proiect poartă numele de: GOSPODARII.

Nu putem însă trece cu vederea starea în care se află azi județul nostru, Satu Mare, după o conducere fără cap, fără coadă, fără identitate, fără proiecte, fără nici un rezultat major. Este proiectul căruia noi ne opunem și pe care îl vrem dat jos de la cârma bugetelor județene și locale – acest proiect se cheamă NEPUTINȚA PSD sau, alternativ, DEZINTERESUL ALDE.

Județul a fost condus, în ultimii 4 ani, pentru a nu greși!, de un sigur partid: PSD, fie că a purtat acest nume sau, alternativ, ALDE. În Satu Mare ALDE se pronunță: Pe Se De. Împreună, această echipă frățească, Ștef-Coica-Govor, pusă pegolirea visteriei județului, a rispit tot și nu a lăsat nimic în urmă, în afară de volume de hârtii și statistici. Nimic pentru oameni. Doar bugete cheltuite … știm noi cum.

Există de aceea o singură alternativă autentică: GOSPODARII. Oameni ca dumneavoastră, profesioniști confirmați, sătmăreni dornici să pună umărul la a construi mai bine, o viață mai bună și un județ mai dezvoltat.

Semnează: GOSPODARII – Echipa PNL Satu Mare.

48 comentarii

 1. Ghita Răspunde

  Corect! In satu mare la alde numai marionete de a lui govor sunt( silaghi, stef, ratiu, huzau, papici) ii lunga lista. Toti oportunisti, o sa cada in nas din toamna cand alde nu o sa mai intre la guvernare si stef va pierde toate functiile pe care le are, atunci toti vor fugii de acolo ca si sobolanii

  • Alex Răspunde

   JingLing

  • Satmarean Răspunde

   Dar tu marioneta cui esti ? Gandeste-te bine la aceasta intrebare 🙂

  • Dascal Răspunde

   ALDE-un partid fara identitate.

  • Stela Răspunde

   Bafta PNL!

   • Zeus Răspunde

    Adrian Cozma, candidatul PNL la Primăria Satu Mare, propune o adevărată guvernare cetăţenească.
    DIN COMISIILE DE RECEPŢIE A LUCRĂRILOR PUBLICE TREBUIE SĂ FACĂ PARTE CEL PUŢIN UN REPREZENTANT AL LOCUITORILOR DIN ZONA DE VECINĂTATE.
    Pentru că cetăţenii sunt beneficiarii reali ai investiţiilor în infrastructură, e obligatoriu ca ei să fie mulţumiţi de calitatea acestora. Din păcate, în ultimii ani, am avut parte de prea multe lucrări de proastă calitate. ACUM trebuie schimbată decizia: fie că e vorba de un drum, de parcări sau de un loc de joacă, cetăţeanul va trebui să dea un aviz de calitate. Pentru că cetăţeanul, prin impozite şi taxe, este cel care plăteşte lucrarea.

  • satmarean Răspunde

   Intr-adevar, o echipa de oameni gospodari.

  • lenin Răspunde

   Voi sunteti gospodari sau gaspadini? Nici nu stiti ce inseamna cuvantul asta. Papagalilor!

  • mama Răspunde

   ghiță,dacă nu-i așa,să mori tu.

 2. Remus Răspunde

  Buna , nu fac parte din nici un partid , din informatiile aflate din presa , ceva chiar nu functioneaza bine in pnl satumare . Daca ar fi totul k nu ar pleca atatia din partid !
  ,sincer nu stiu ce sa cred voi doar atacati si pleaca lumea din partid !

 3. Vlad Răspunde

  Politica murdara = politica PNL

 4. George Răspunde

  Rusine Pnl ca faceti “altfel de politica” . Desi vroiam sa va votez dar avand in vedere ce campanie faceti o sa il votez pe ungur !

  • Satmarean Răspunde

   Campania PNL este de bun-simt. Votez PNL!

  • Anamaria Răspunde

   Politica PNL este una corecta.

   • Oana Răspunde

    Economia sătmăreană are nevoie de un restart liberal, de un primar liberal, Adrian Cozma!
    Primăria unui municipiu poate face foarte mult pentru dezvoltarea economiei locale. În primul rând poate impune o VIZIUNE BUGETARĂ AXATĂ PE INVESTIȚII, nu pe cheltuieli de funcționare. Adică o viziune complet diferită de ceea ce se întâmplă acum în Satu Mare. Apoi, poate opta pentru taxe și impozite locale care să încurajeze investitorii, nu să-i sufoce. În al treilea rând, trebuie ca, prin investițiile în lucrări publice, să creeze INFRASTRUCTURA CARE SĂ ATRAGĂ INVESTITORII. Și, bineînțeles, e nevoie să-și suplimenteze bugetul PRIN ATRAGEREA DE FONDURI EUROPENE și CREDITE PENTRU DEZVOLTARE.
    Din păcate, niciuna dintre aceste opțiuni nu este urmată coerent de administrația locală.
    PROBLEME:
    • Municipiul Satu Mare are venituri bugetare pe cap de locuitor comparabile cu ale altor municipii care se dezvoltă, nu stagnează: Oradea, Arad, Baia Mare, chiar Timișoara și Cluj-Napoca. Problema e că, în Satu Mare, majoritatea covărșitoare a cheltuielilor se duc pe funcționare, nu pe investiții și dezvoltare.
    • Satu Mare nu atrage fonduri europene și nici nu accesează credite pentru dezvoltare, care să suplimenteze bugetul local, așa cum se întâmplă în municipiile mai devreme enumerate. În 2016, lucrările pentru care au fost semnate contracte de finanţare din fonduri externe nerambursabile au o valoare cu puțin peste 3 milioane lei – adică ceva mai mult de 1% din buget.
    • Administrația locală a optat pentru majorarea maximă a unor taxe și impozite care vizează agenții economici, mai cu seamă în ceea ce privește clădirile nerezidențiale. Majorarea descurajează investițiile și dezvoltarea.
    • Administrația ultimilor ani a construit puțin și prost. Mă refer mai ales la drumurile orașului, atât de necesare unui investitor. S-au preferat lucrări scumpe și de proastă calitate, încredințate unei firme de casă, care au grevat bugetul și așa mic alocat dezvoltării.
    SOLUȚII:
    • Adoptarea unei viziuni bugetare similare cu cea a municipiilor care se dezvoltă: alocarea pentru investiții a unui procent minim de 30% din buget (acum, în Satu Mare, procentul e de 16%; în Arad, doar investițiile noi, pentru 2016, sunt în sumă egală cu totalul investițiilor din Satu Mare; Timișoara alocă dezvoltării 40% din buget etc.).
    • Scăderea costurilor și creșterea calității pentru lucrările publice. Licitații cu adevărat deschise, cu caiete de sarcini întocmite fără dedicație. Orice antreprenor în construcții poate spune că parcarea din fața unui supermarket se realizează cel puțin la jumătate din prețul unei parcări din cartierele sătmărene. Iar de comparația calitativă nici nu poate fi vorba.
    • Scăderea nivelului de impozitare. Trebuie să revenim la impozitarea rezonabilă a clădirilor cu destinație economică. Nu trebuie să suprataxăm activitatea economică, inclusiv a investitorilor mici și mijlocii. Există taxe locale pentru care Primăria nu oferă niciun serviciu în schimb. De pildă, taxa de autorizare a activității de alimentație publică este vădit disproporționată față de activitatea economică pe care o taxează. Veniturile bugetului local trebuie să vină din activitatea economică în dezvoltare, nu din taxarea împovărătoare a celei existente.
    • Investiții în infrastructură, mai ales în drumuri de calitate. Un agent economic vrea să se aprovizioneze și să-și transporte marfa în condiții de siguranță și într-un timp previzibil. Din păcate, în Satu Mare, în zone cu clar potențial de dezvoltare industrială și nu numai, avem drumuri de pământ sau pietruite. Nu avem o șosea de centură, iar traversarea orașului adaugă costuri uriașe de timp.
    • Accesarea fondurilor europene pentru aceste investiții prioritare în dezvoltarea economică. Credite prudente pentru investiții, mai cu seamă ca punte de siguranță în vederea respectării termenelor contractelor cu finanțare europeană.
    • Investiția într-un centru-incubator de afaceri și idei. Am în vedere zona reabilitată din vecinătatea Turnului Pompierilor. Aici, organizații economice sau non-guvernamentale care pot adăuga valoare orașului prin idei și proiecte pot primi găzduire cu chirie preferențială. Putem lupta astfel împotriva exodului de profesioniști din Satu Mare, putem încuraja tinerii absolvenți de studii superioare să se întoarcă în oraș pentru a-și deschide afaceri și a demara proiecte importante pentru comunitate. Tot aici își pot desfășura activitatea firmele de consultanță în accesarea fondurilor europene. Nu cred că deschiderea unui birou în cadrul Primăriei rezolvă problema accesării precare a acestor fonduri în ultimii ani. Pentru că salariile bugetarilor nu sunt suficient de motivante pentru a păstra adevărații profesioniști în atragerea fondurilor. Externalizarea consultanței în domeniu ar fi o soluție mult mai potrivită.
    • Investiții în învățământ. Am în vedere proiecte pilot realizate în colaborare cu investitori locali. Aceștia ar putea, în parteneriat cu Primăria, să utileze modern atelierele unor școli de meserii, pregătindu-și de pe băncile școlii forța de muncă bine calilficată – și mai bine plătită.

    • Goana Răspunde

     Ce droaie de cuvinte pentru un mic contrabandist de frontieră!
     Doar nu va imaginați că păcăliți pe cineva cu idioțeniile astea?
     Sunteți submediocru domnule!

     • observator

      PNL a adus in fata satmarenilor un program bine structurat, ce garanteaza o schimbare benefica a fetei municipiului nostru. Felicitari PNL!

     • Nicu

      Cozma esti un mucos care vrea sa fie primar. Nu ai nici o treaba cu politica dispari !

 5. Hhhhh Răspunde

  Chestia asta cu “gospodarii” e penibila, parca ati candida la… CAP(cooperativa agricola de productive)!!! Un slogan mai tampit e greu de gasit, la fel si “ordine pentru Satu Mare”

  • Dan Răspunde

   Nu conteaza sloganul, ci programul, iar acesta e foarte bun.

   • Sătmărean Răspunde

    Noi, sătmărenii, avem nevoie de un oraş mai verde, un oraş mai viu. Proiectul liberal “SATU MARE, UN ORAŞ MAI VERDE, UN ORAŞ MAI VIU” vine în întâmpinarea doleanţelor sătmărenilor.
    Al treilea pilon strategic al proiectului pentru Satu Mare al lui Adrian Cozma este natura. Alături de investiţiile în infrastructură şi de un focus real pe cultură, o intervenţie strategică şi plină de imaginaţie în ceea ce priveşte spaţiile verzi şi spaţiile de joacă şi recreere poate schimba faţa oraşului. Şi, mai ales, poate reda cetăţenilor bucuria de locui într-un oraş îngrijit.
    PROBLEME:
    Oraşul nostru stă bine statistic în privinţa suprafeţei parcurilor şi a spaţiilor verzi. Suntem pe locul 10 în România ca număr de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor. Ar fi o poziţie onorantă, dacă nu am şti cum arată cu adevărat aceste spaţii verzi. Priviţi aleile parcurilor, par mai degrabă un traseu pentru sporturi extreme. Priviţi mobilierul urban, băncile de ciment şi lemn aproape putred, coşurile de gunoi puţine şi ruginite. Priviţi lacul Grădinei Romei, pe care plutesc PET-uri. Priviţi lacurile Cubic şi Pescăruş. Malul Someşului arată ca un maidan abandonat.
    În ultimii ani, administraţia nu a adăugat aproape niciun element natural acestor spaţii verzi moştenite. Intervenţia peisagistică e nulă, deşi orice peisagist modern ne poate spune că un parc trebuie să fie atrăgător în orice anotimp. Că florile, arbuştii şi arborii trebuie aleşi şi plantaţi astfel încât încât să înflorească, să înmiresmeze aerul, să ofere un spectacol natural pe tot parcursul anului.
    S-au realizat intervenţii punctuale de amenajare a unor spaţii publice de recreere şi de joacă, însă au fost făcute cu costuri exagerate. Cel mai recent exemplu este un spaţiu de picnic cu câteva mese care a costat nu mai puţin de 95 000 de euro. În acelaşi timp, aceste spaţii sunt lipsite de dotări elementare: toalete publice, coşuri de gunoi suficiente şi ţarcuri pentru plimbarea câinilor.
    În acelaşi timp, zone verzi tradiţionale şi cu valoare dendrologică au fost aproape abandonate. Grădina Romei, cu aleile ei sparte, cu trenuleţul transformat aproape într-o grămadă de fier vechi, cu băncile şi coşurile de gunoi degradate, e departe de a mai constitui o mândrie pentru sătmăreni.
    SOLUŢII
    Intervenţii rapide şi decisive pentru igienizarea spaţiilor verzi şi pentru reabilitarea infrastructurii: aleile, mobilierul urban aproape ruinat (bănci, coşuri de gunoi, chioşcuri abandonate). Rezolvarea prin măsuri drastice şi coordonate a invaziei ciorilor din Grădina Romei: aparate cu ultrasunete, plase-capcană, echipă de alpinişti utilitari care să distrugă periodic cuiburile, colaborare cu pompierii pentru utilizarea tunurilor cu apă etc.
    Intervenţii de urgenţă pentru igienizarea Lacurilor Cubic şi Pescăruş, transformate de actualul primar în gropi de gunoi.
    Modernizarea spaţiilor verzi şi a spaţiilor de joacă, prin investiţii creative, care să atragă publicul, de la copii, la seniorii oraşului. Mobilierul urban, băncile, chioşcurile, trebuie să aibă design creativ şi să fie multifuncţional.
    Adăugarea de valoare educaţională acestor spaţii. Pentru copii mai ales trebuie ca petrecerea timpului în aer liber să fie prilej de învăţare şi experimentare. Copiii pot învăţa în parcuri ştiinţele naturii, pot regăsi la locul de joacă lumea propriilor lecturi, a poveştilor, pot învăţa despre cultura oraşului Satu Mare.
    Adăugarea de valoare culturală spaţiilor publice. În parcuri, vreme de cel puţin jumătate de an, pot avea loc acţiuni culturale de amploare mică şi medie. Se pot amenaja scene şi tribune în aer liber cu costuri minine.
    Hot-spot-uri pentru acces la internet în cât mai mult locuri publice. În România, infrastructura de comunicaţii permite cu uşurinţă implementarea unor astfel de proiecte.
    În plus faţă de aceste măsuri cu termen de implementare scurt şi mediu, programul meu conţine alte două proiecte mari de investiţii în vederea reabilitării unor zone verzi extinse. Aceste două proiecte, pentru care vom obţine fonduri europene, sunt:
    Proiectul Someş Bulevard. E nevoie ca, între podul de cale ferată şi podul Golescu, malul Someşului să fie amenajat ca spaţiu verde urban. În acest moment, zona arată ca un maidan. Dar, amenajările şi investiţiile într-un proiect peisagistic ar face ca axa pietonală Coposu-Piaţa 25 Octombrie să se deschidă către o zonă naturală. În acest moment, această axă pietonală se întrerupe în faţa treptelor din vecinătatea Palatului Administrativ, trepte care duc către nicăieri (de fapt continuă către nişte pasarele aproape ruinate). În această zonă reamenajată poate fi mutată organizarea unor evenimente precum Târgul de produse tradiţionale, care acum sufocă şi agresează spaţiul modern amenajat pe pietonala Corneliu Coposu. Căsuţele de lemn sunt complet inadecvate acestui spaţiu, în plus ocupă un loc deschis în care s-ar putea amenaja o parcare modernă.
    Proiectul Noroieni. Pădurea din vecinătatea oraşului trebuie privită ca un dar. E nevoie să o facem mai atractivă pentru sătmăreni, amenajând-o ca o adevărată zonă de agrement. Există modele care s-au dovedit viabile şi de mare succes la public în alte oraşe ale României: Oradea – zona Ciuperca, Baia Mare – Dealul Florilor, Târgu Mureş – zona de agrement din jurul Grădinii zoologice, Arad – Pădurea Ceala. Lacul din pădurea Noroieni trebuie curăţat de vegetaţia invazivă. Trebuie amenajate spaţii de picnic pe suprafeţe mari. Pădurea trebuie unită cu oraşul printr-o pistă de biciclete paralelă cu o pistă de alergare cauciucată.

   • Hhhhh Răspunde

    Ce program baiete, sunt doar promisiuni pe care nimeni nu se oboseste sa le citeasca, oricum se aplica 10% . Mai tii minte contractual lu Coica cu satmarenii, cat la Sita s-a

    • observator Răspunde

     Nu sunt simple promisiuni, ci proiecte bine elaborate.

     • Hhhhh

      Minciuni bine impachetate!!!!…si aici nu ma refer doar la liberali, ceilalti au “proiecte” si mai gogonate! Daca ne luam dupa priecte la ora asta aveam vre 5-6 poduri, centuri peste centuri, drumuri expres, locuinte pentru toti, inclusiv pentru cei din tot Ardealul, salarii si locuri de munca inclusiv pentru britanici poate si ceva americani, ce mai, toti caini au covrigi…Nu se vede????

   • mama Răspunde

    Cam tâmpită concepție,dacă nu contează sloganul de ce la mai pus?

  • Liberalul Răspunde

   Stimați sătmăreni,
   În existența fiecărui partid există momente de cumpănă.
   Pentru PNL Satu Mare, anul 2014 a fost unul extrem de dificil. Filiala noastră, înființată în 1919, cea mai veche din Transilvania, a fost în pragul desființării, din cauza nerespectării Statutului PNL de către liderii de atunci ai partidului, Ovidiu Silaghi și Adrian Ștef.
   Majoritatea membrilor PNL Satu Mare, oameni extrem de valoroși, au rămas însă împreună, rămânând fideli unui crez pe care liderii de atunci l-au abandonat: adevăratul liberalism și politica în slujba comunității.
   Din păcate, eforturile noastre de reorganizare au fost frânate de Silaghi și Ștef: inițial, lăsându-ne fără sediu, apoi, prin propagandă mincinoasă, racolând membri PNL în partidul Lui Tăriceanu. Acest partid s-a poziționat, din start, alături de cel mai nociv partid politic din România, PSD. Apropierea de PSD a fost, pe plan local, extrem de explicită, prin trecera la PSD, pentru puțin timp, a lui Ovidiu Silaghi, pentru a-și păstra imunitatea parlamentară.
   Dacă, prin apropierea de PSD și fuziunea cu partidul lui Voiculescu, atașamentul față de liberalism al acestor politicieni s-a dovedit a fi complet nul, același lucru se poate spune și despre fidelitatea față de colegii lor. Astfel, în pragul alegerilor locale, ALDE și-a continuat recrutarea de traseiști politici. Racolând trei membri PNL, Raţiu, Huzău şi Giurcă, ALDE i-a propulsat pe doi dintre aceştia, imediat pe lista de consilieri, eliminând de pe această listă oameni care au muncit pentru acest partid.
   E doar cea mai recentă dovadă a disprețului cu care Ștef și Silaghi își tratează colegii și electoratul. Pentru liderii ALDE, important nu sunt crezul doctrinar și proiectele pentru Satu Mare, ci aranjamentele de culise în folosul propriu.
   Dragi sătmăreni, vă invităm să fiți alături de noi! Împreună, în PNL, cel mai vechi partid istoric și singurul partid liberal, avem acum șansa de a face istorie: prima administrație cu adevărat de dreapta, după foarte mulți ani, în Satu Mare!
   Vă mulțumim!

 6. Nelu Răspunde

  Bine domnule, te iei de slogan, asta contează !? Contează ca sunt integri, nu au dosare ca mulți alți !
  Succes PNL !

  • Traian Răspunde

   Spre deosebire de Coica, candidatul PNL, Adrian Cozma,are proiecte nepopuliste, benefice comunităţii sătmărene, de revenire la normalitate…
   Pentru un om cu convingeri de dreapta, orice acțiune politică are drept referință comunitatea. Doctrinele dreptei nu au în vedere statul și creșterea prerogativelor acestuia, decât în măsura în care vizează siguranța cetățeanului, apărarea națională și justiția. Discursul omului de dreapta vizează însă comunitățile și mai ales comunitatea esențială, cea a familiei.
   Respectul față de valorile familiei și grija pentru bunăstarea acesteia ghidează în mod fundamental proiectele unui politician al dreptei, fie ele proiecte naționale, vizând comunitatea ca sumă a tuturor cetățenilor, fie proiecte locale, care țintesc comunități mai restrânse geografic, cu o istorie locală specifică.
   Ce poate face un primar pentru a sprijini comunitatea esențială a familiei? Ce măsuri sunt la îndemâna administrației locale care pot ținti bunăstarea generală, nu doar materială, a familiilor?
   În momentul de față, în municipiul Satu Mare putem inventaria următorele probleme:
   1. Satu Mare este un oraș din care se pleacă. Aceasta înseamnă că, în curând, ne va fi greu să identificăm familii sătmărene care să aibă în componență 3 generații de rezidenți. Pleacă tinerii, iar asta va duce la o îmbătrânire a populației, la probleme cu forța de muncă și cu cheltuielile sociale.
   2. Satu Mare nu are o ofertă educațională competitivă și, în consecință, nu are o ofertă interesantă pentru investitorii interesați de o forță de muncă mai bine calificată. Tinerii iau aici startul în posturi cu calificare precară, prost plătite, acest lucru afectând orice alte planuri de dezvoltare și bunăstare personale: întemeierea unei familii, locuință personală etc.
   3. Administrația locală nu are oferte incluzive pentru familii, nici în ceea ce privește instituțiile, nici spațiul public, nici evenimentele. Să ne gândim doar la caracterul politizat și chiar etnicizat al unei manifestări precum Ziua Familiei.
   Care sunt soluțiile locale pentru a schimba această situație generală, în care fenomenul migrației este simptomul cel mai grav?
   1. În primul rând, administrația locală trebuie să privească cu bunăvoință și să încerce să sprijine activitățile economice care susțin o familie și îi asigură bunăstarea. De pildă, de curând, în Satu Mare au fost majorate la maximum impozitele pe clădirile în care se desfășoară activități economice. Dar, o știm foarte bine: multe dintre aceste activități economice susțin de fapt o familie. O familie ai cărei membri nu doresc să depindă de stat, vor să fie independenți, să le asigure copiilor o șansă în plus, inclusiv una la o educație mai bună. De ce să împovărăm o astfel de familie cu un impozit majorat? O administrație locală trebuie să vorbească în egală măsură de bugetul local ca și despre bugetele zecilor de mii de familii care alimentează în bună parte acest buget. Alte exemple de bunăvoință față de activitățile ecomomice ale familiilor pot fi taxa disproporționată în acest moment pentru autorizarea localurilor de alimentație publică – iarăși de multe ori mici afaceri de familie, chiria percepută în piețe, care descurajează producătorii locali familiali etc.
   2. O altă soluție este cea a creării unei adevărate alianțe între părinți, administrație locală și profesori pentru îmbunătățirea ofertei educaționale locale. Administrația locală, ca finanțator principal și ca mediator între mediul de afaceri și comunitate, poate sprijini acele proiecte care asigură pregătirea pentru piața muncii a unor tineri bine calificați. În programul meu pentru educația locală, am în vedere proiecte pilot realizate în colaborare cu investitori locali. Aceștia ar putea, în parteneriat cu Primăria, să utileze modern atelierele unor școli de meserii, pregătindu-și de pe băncile școlii forța de muncă bine calificată – și mai bine plătită.
   3. Stimularea revenirii în Satu Mare a tinerilor cu studii superioare și calificare înaltă. În programul de restart liberal al economiei locale, propun investiția într-un centru-incubator de afaceri și idei. Am în vedere zona reabilitată din vecinătatea Turnului Pompierilor. Aici, organizații economice sau non-guvernamentale care pot adăuga valoare orașului prin idei și proiecte pot primi găzduire cu chirie preferențială. Putem lupta astfel împotriva exodului de profesioniști din Satu Mare, putem încuraja tinerii absolvenți de studii superioare să se întoarcă în oraș pentru a-și deschide afaceri și a demara proiecte importante pentru comunitate.
   4. Creșterea ofertei instituționale și de evenimente adresate familiilor. Îmi doresc deschiderea unor centre de socializare pentru pensionari – și nu numai – în toate cartierele sătmărene. Avem spații neutilizate în toate cartierele orașului. Aceste spații pot fi închiriate la un cost mic de către Primărie, amenajate și utilate pentru a deveni centre de socializare. Prin parteneriate cu asociații ale pensionarilor și cu parohiile, aceste centre pot găzdui activități recreative, pot fi dotate cu biblioteci și săli de studiu în care bunicii să-și ajute nepoții la lecții, iar în timp pot să adăposteacă și cabinete medicale. Acest tip de colaborare între administrația locală și organizații non-guvernamentale/parohii trebuie extins și în ceea ce privește oferta de evenimente adresate comunității. În acest moment, administrația aproape că deține monopolul asupra acestor evenimente, iar calitatea lor lasă mult de dorit, Satu Mare având o ofertă culturală cât se poate de provincială, neincluzivă și lipsită de aport creativ diferențiator. E momentul să schimbăm aceste lucruri.

 7. Anca Răspunde

  Succes PNL!

 8. Crin Răspunde

  ALDE e la remorca PE SE DE.

  • Observator Răspunde

   În locul regenerării urbane a Centrului istoric, primarul Coica propune proiecte populiste.
   Liberalii sătmăreni,prin candidatul lor, Adrian Cozma, propun sătmărenilor un proiect de regenerare urbană a Centrului istoric.
   72% dintre sătmărenii chestionaţi sunt de părere că reabilitarea faţadelor clădirilor istorice şi a întregului Centru Vechi reprezintă o urgenţă şi o necesitate pentru Satu Mare.
   De aceea, am consultat un grup de lucru format din profesionişti pe teme de urbanism şi regenerare urbană. Tema: Centrul Istoric al oraşului Satu Mare, reabilitarea faţadelor şi, mai cu seamă, a zonei Turnul Pompierilor.
   IDEI:
   pentru problema faţadelor degradate există legislaţie naţională, e nevoie însă şi de acţiune locală.
   un program de regenerare urbană care să vizeze Centrul Istoric ar adăuga o imensă valoare turistică oraşului, redând în acelaşi timp sătmărenilor mândria locală, care pot regăsi plăcerea de a locui într-un oraş frumos, civilizat.
   transformarea Centrului Istoric ar dinamiza comerţul local: astăzi avem un centru de oraş second-hand, cu urme ale gloriei de altădată, dar ocupat de multe magazine tot second-hand.
   intervenţia de reabilitare trebuie făcută profesionist şi creativ; exemplu: calcane cu design spectaculos, care să transforme oraşul într-o adevărată galerie de artă în aer liber.
   SOLUŢII:
   urgenţa nr.1 sunt clădirile atât de degradate încât reprezintă pericol public; se impun măsuri drastice, inclusiv prin expropriere.
   atragerea de fonduri europene pentru regenerarea spaţiilor publice din Centrul Istoric: drumuri, trotuare, piaţete, spaţii verzi.
   un program colaborativ al Primăriei cu proprietarii clădirilor din Centrul Istoric, cu următoarele variante de lucru:
   reabilitare pe bani publici, proprietarii urmând să ramburseze contravaloarea lucrărilor în 5-10 ani
   reabilitare din banii proprietarilor
   acolo unde este posibil: cedarea către municipalitate, de către proprietari, a podurilor clădirilor, astfel încât, în schimbul contravalorii lucrărilor de reabilitare, municipalitatea să deţină spaţiu pentru construirea unor locuinţe noi prin mansardare.
   Oraşul nostru, din nefericire, este, după 4 ani de administraţie pesedistă, un oraş departe de aşteptările sătmărenilor.
   Adrian Cozma, candidatul PNL la Primăria Satu Mare, a propus sătmărenilor proiectul- ELIBERAREA ORAŞULUI DE „MARILE GUNOAIE”.

 9. laurentiu Răspunde

  Au mai ramas sa umple un lift in PNL? Cu asa candidat nu ma mir :).

 10. Cozmita Răspunde

  Postacii liberali sunt atât de prosti și dacă nu stiu ce sa scrie, baga niste texte lungi si plicticoase de la partid!
  Să ridice mana sus, cine are răbdare să citească toate prostiile astea!

  • Satmarean Răspunde

   Spre deosebire de cei care injura, ei fac cunoscut programul de dezvoltare a orasului. Bravo PNL!

  • Radu Răspunde

   Textele respective oglindesc proiectele pentru Satu Mare. E foarte util sa fie mediatizate pe toate canalele. Bravo!

  • Sătmărean Răspunde

   Doar inepţii. Sincer, n-am văzut greşeli majore de scriere, iar textele din program sunt în completarea reacţiilor. Deci, sunt binevenite.

 11. Ion Satmarean Răspunde

  ALDE e un partid ce a fost scos cu forcepsul, o struto-camila pusa la remorca PSD.

 12. Zeus Răspunde

  Spre deosebire de ALDE ce isi arata muschii, aratand satmarenilor gruparea de tradatori, achizitionati la bucata, PNL le prezinta proiectul de dezvoltare a localitatii noastre.

 13. Observator Răspunde

  Bună remarcă! “În Satu Mare, ALDE se pronunță: Pe Se De”

 14. satmarean Răspunde

  In PSD, tradatorii vor sa-si vada roadele muncii, sa-l debarce pe Coica. In ALDE, tradatorii principiilor de bun-simt vor sa induca electoratului pesedist ideea ca Stef il poate inlocui pe Coica. E imoral ce se intampla in culisele celor doua partide.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.