Ultima actualizare: azi, 14:54

Locale

Rețea de traficanți de tablouri, destructurată la Satu Mare. Peste 600 de tablouri şi falsuri, confiscate (FOTO)

tablouriPolițiștii sătmăreni,  sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, au finalizat cercetările într-un dosar complex ce  are ca obiect operațiuni ilegale cu bunuri culturale mobile.

Astfel, s-a propus trimiterea în judecată a 4 persoane, pentru săvârșirea de infracțiuni incidente domeniului cum ar fi: operațiuni de export ilegal, introducerea pe teritoriului statului român de bunuri culturale mobile, executarea de copii după bunuri culturale mobile clasate, executarea de falsuri după bunuri culturale mobile clasate, executarea de persoane fizice fără acreditare a unor lucrări de conservare si restaurare de bunuri culturale mobile clasificate ca atare (toate conform  Legii 182/2000 R privind protejarea patrimoniului cultural național) și spălare de bani.

În cursul lunii octombrie 2013, polițiștii din cadrul I.P.J. Satu Mare  s-au sesizat din oficiu despre faptul că un bărbat din comuna Berveni, județul Satu Mare, întors recent din Franța, oferă spre vânzare tablouri despre care exista suspiciunea că proveneau din furturi comise pe teritoriul statului francez.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că bărbatul de  43 de ani din Berveni a adus din Franța 16 tablouri de diferite dimensiuni.

Dintre acestea, 5 tablouri au fost vândute unui colecţionar și comerciant de antichităţi de 49 de ani domiciliat în comuna Doba, județul Satu Mare.

La rândul lui, acesta ducea tablourile pentru restaurare la un specialist din Ungaria, iar  la data de 8 mai 2014 a fost identificat în trafic conducând un autoturism care a tranzitat punctul de trecere a frontierei Urziceni dinspre Ungaria înspre România în care transporta bunuri culturale mobile, respectiv un număr de 5 tablouri şi un baston de lemn, a căror provenienţă nu a putut-o justifica și fără să deţină certificat de export.

Cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate de către polițiști la imobilul din Doba au fost identificate, indisponibilizate și depozitate în spații corespunzătoare 629 tablouri, asupra cărora s-a aplicat sechestru asigurător.

A fost solicitată efectuarea unei expertize muzeografice, expertiză efectuată de către un expert din cadrul Muzeului Brukenthal Sibiu, în baza căruia s-a stabilit  că parte din tablouri sunt pictate recent în stil identic, imitând Școala băimăreană, altele sunt falsuri după bunuri culturale mobile clasate, având aplicată semnătura autorului și reprezintă reproduceri neautorizate,  iar altele au aplicate semnături false.

În urma extinderii cercetărilor, s-a reușit identificarea în orașul Marseille, Franța, a locuinței de unde in cursul lunii octombrie 2013 s-au sustras 10 tablouri, în valoare totală de aproximativă de 9.000 euro, lucru confirmat de autoritățile franceze prin atașatul Franței la București, parte dintre ele regăsindu-se printre cele aflate în custodia poliției sătmărene.

Totodată, au fost identificate mai multe persoane din Baia Mare și Oradea, care efectuau falsuri și copii neautorizare după bunuri culturale mobile clasate, precum și restaurări fără autorizație, cărora le-a fost stabilit gradul de participație în complexul de infracțiuni constatat.

Activitățile s-au desfășurat  în cooperare cu Direcția de Investigații Criminale, I.P.J. Maramureș, I.P.J. Bihor și cu sprijinul de specialitate al D.I.P.I. și Direcției de Operațiuni Speciale.

2 comentarii

  1. Gâgă Răspunde

    ,,executarea de persoane fizice fără acreditare”…Cine le-a executat fraţilor?Şi cum?Prin împuşcare?

  2. ardelean Răspunde

    “altele sunt falsuri după bunuri culturale mobile clasate, având aplicată semnătura autorului și reprezintă reproduceri neautorizate, iar altele au aplicate semnături false.”

    Deci unele tablouri sunt false, dar sunt semnate de autor, iar altee au doar semnaturile falsificate? Oare cine a compus comunicatul asta de presa? Chiar nici un politai nu stie gram de limba romana?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.