Ultima actualizare: ieri, 20:15
Andrei Stan
Locale

Actori sătmăreni pe marile ecrane. Filmul ”Valea Orbilor” e în producție (FOTO&VIDEO)

Andrei Stan

Andrei Stan

Actori sătmăreni ai Teatrului de Nord Satu Mare joacă în filmul ”Valea Orbilor” în regia lui Ion Ionescu. Distribuția este formată din 60 de actori, șapte dintre ei fiind ai Teatrului de Nord Satu Mare. Astfel, în filmul de lung metraj ”Valea Orbilor” joacă: Carol Erdos, Radu Botar, Anca Similar, Alexandra Odoroagă, Cristian But, Ioana Cheregi și Andrei Stan. Printre cei trei actori principali ai filmului Ella Prodan (București), Marosán Csaba (Cluj) este și Andrei  Stan (Satu Mare). Costumele filmului sunt semnate de către Anna Szabo, scenograf al Trupei Harag Gyorgy tot de la Teatrul de Nord Satu Mare.

Castingul pentru film s-a ținut atât la Cluj cât și la București la care s-au prezentat peste 350 de actori de teatru și film din țară.

Filmările au început pe 8 august în munții Apuseni, în zona Abrudului, echipa de filmare și actorii fiind fascinați de feericul peisaj montan, ajuntându-i parcă la redarea unor întâmplări istorice din 1940.  

“Valea Orbilor” tratează un moment istoric foarte important care a avut loc în anul 1940, când, în urma Dictatului de la Viena, Hitler şi Mussolini au hotărât ca o suprafaţă de 43.492 km pătraţi din teritoriul Transilvaniei să fie cedată Ungariei horthyste. O dată cu intrarea trupelor în Transilvania de Nord (în localităţi ca Nuşfalău, Trăznea, Ip, Marca, Sărmaşu etc.), sute de cetăţeni români şi evrei au fost masacraţi. Vina lor a fost doar aceea că au rămas pe teritoriul lor de baştină, cedat Ungariei, în loc să fugă din calea evenimentelor conduse de o mână de inconştienţi.
Scenariul urmăreşte periplul unui ungur evreu (Andrei Stan) şi al unei românce (Ella Prodan), care, în încercarea lor de a evada şi a ajunge pe teritoriu românesc, sunt martorii acestor masacre.
Evenimentele cu pricina nu au fost prezentate pe larg nici în perioada comunistă, nici în cei 25 de ani de democraţie, fiind oarecum date uitării. Un moment istoric de asemenea tragism nu poate fi trecut cu vederea. Trebuie făcut cunoscut atât tinerilor din ţara noastră, cât şi lumii întregi, pentru a pune o cărămidă la evitarea repetării unei astfel de situaţii.

“Valea Orbilor” este un proiect de lung metraj de ficţiune declarat câştigător la ultima sesiune a concursului de proiecte de scenarii organizată de către Centrul Naţional al Cinematografiei, ce urmează a fi produs anul acesta. Scenariul și regia filmului sunt semnate de Ion Ionescu, realizatorul filmelor de succes cinematografic Rusty Steel, Last Chance, etc.

Filmul va rula în cinematografele din țară în anul următor.

2 comentarii

  1. Alin Răspunde

    Foarte bine, sa se faca sa vada lumea de ce au fost in stare ungurocii. Ne-au masacrat sute de cetateni iar noi acum le dam drepturi? Oare de ce tara asta este asa bolnava.
    Felicitari realizatorilor, voi urmarii acest film si il voi da mai departe la toti cunoscutii ca sa vedem ce ne-au facut astia.

    • carcotas Răspunde

      Si eu sunt român dar nu am aceasta perspectiva a faptelor.In primul rând nu ,,ăstia” ne-au facut ci ,,aceia”.Crime de acest gen s-au comis in mod izolat sau nu in toate razboaiele.Citeste ce am făcut noi la Odessa cu evreii.Si s-a făcut din ordin oficial nu de niste descreieraţi izolaţi.Din păcate ura transmisă prin generaţii te indepărtează de raţiune şi ai putea fi unul căruia dacă i s-ar da ocazia s-ar răzbuna mai odios.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.