Ultima actualizare: azi, 12:19

Locale

Îți poti înmatricula mașina gratuit în Satu Mare. Ce trebuie să faci!

taxa-autoSătmărenii își pot înmatricula mașina gratuit. După celebrul caz Vasile Budișan, care a câștigat la Curtea Europeană de Justiție posibilitatea de a-și înmatricula mașina fără să mai plătească taxa auto, sătmărenii au apelat cu sutele la instanțele de judecată pentru a obține aceleași drepturi.

Potrivit celor afirmate de șeful Serviciului Juridic din cadrul Prefecturii Satu Mare, Cosmin Dorle, pe rolul instanțelor de judecată sunt în prezent peste 550 de dosare prin care sătmărenii cer să își înmatriculeze mașinile fără taxă, din care 280 au fost depuse doar în acest an. 

Dintre acestea, au fost soluționate până în prezent circa 90 de dosare, iar în proporție de 95% în favoarea cetățeanului. Aproximativ 20 de sătmăreni care au câștigat acest drept și-au înmatriculat deja mașinile fără a plăti nicio taxă.Dacă la începutul anului a fost un dosar soluționat în acest fel în luna ianuarie, iar altul în februarie, restul dosarelor cererilor au fost finalizate în lunile iunie, iulie, august și septembrie, mai ales după ce Comisia Europeană a declarat ilegală taxa auto din România. Primele dosare în favoarea sătmărenilor au fost soluționate la Curtea de Apel Oradea, dar ulterior soluții de acest gen au dat și instanțele din Satu Mare. 

Fiecare sătmărean poate face acest lucru. Avocatul sătmărean Viorel Vașvari explică demersurile care trebuiesc făcute pentru înmatricularea autovehiculelor fără plata taxei de timbru. 

În prima fază se depune o cerere la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Autovehicule Satu Mare prin care se solicită înmatricularea autoturismului fără dovada plății timbrului de mediu stabilit în baza Legii 9/2013.

”Dacă se răspunde în termen de 30 de zile și se comunică negația către persoana în cauză, se poate promova acțiunea înaintând cererea de chemare în judecată către Tribunalul Satu Mare, cerere prin intermediul căreia se solicită înmatricularea autoturismului fără plata timbrului de mediu. Stabilirea primului termen de judecată depinde de instanța investită cu judecarea cauzei. Procedura de regularizare a cererii de chemare în judecată precum și stabilirea termenului de judecată poate dura până în 3-4 luni, depinde cât de încărcată este instanța de judecată cu cereri. Sunt situații când durează mai mult. De regulă, la primul termen de judecată se dezbate fondul cauzei, urmând ca în decurs de câteva săptămâni să se comunice și hotărârea instanței care poate fi atacată cu recurs de către Serviciul Public Comunitar de Înmatriculări Auto. După obținerea hotărârii definitive, persoana în cauză se prezintă la sediul Serviciului de Înmatriculări Auto unde se operează înmatricularea autoturismului fără dovada plății timbrului de mediu”, explică avocatul Viorel Vașvari. 

Reamintim faptul că, nu de mult timp, Comisia European a declarat taxa de timbru ilegală, fiind invocat prevederile art. 110 par. 1 din Tratatul de funcționare a Uniunii Europene (fostul art. 90 par. l din Tratatul de instituire a Comunității Europene, ”Nici un stat membru nu aplică, direct sau indirect, produselor altor sate membre, impozite interne de orice natură, mai mari decât cele care se aplică, direct sau indirect produselor naționale similare”.

În consecință, magistrații sătmăreni trebuie să-i dea solicitantului câștig de cauză. Cu decizia instanței, sătmăreanul își poate înmatricula mașina fără nicio taxă de timbru. 

6 comentarii

  1. Vasi Răspunde

    Si pana la decizia instantei (stim ca vine tarziiiiiiu) stai cu masina in garaj???

  2. satmarean Răspunde

    Nu mi se pare corect ca unii sa nu plateasca altii da, eu mi-am inmatriculat 2 masini cu taxe de peste 1000EUR, nici in ziua de azi nu am recuperat niciun ban. Acum vin altii si inmatriculeaza gratis? Ceva pute, nu vi se pare?

  3. Gigi Răspunde

    Intr-adevar ceva pute.Adica azi platesc taxa la un ghiseu iar peste cateva luni merg la acelasi ghiseu si o primesc inapoi.Am auzit ca vor sa o bage in benzina,5 bani la litru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.