Ultima actualizare: azi, 21:48

Locale

Trupa Harag Gyorgy speră în separarea de secția română. Bessenyei Gedo Istvan: A venit timpul maturizării

Bessenyei Gedo Istvan, directorul artistic al Trupei Harag Gyorgy

Bessenyei Gedo Istvan, directorul artistic al Trupei Harag Gyorgy

Separarea celor două secții ale Teatrului de Nord Satu Mare este readusă în discuție de către directorul artistic ale Trupei Harag Gyorgy, Bessenyei Gedo Istvan. Acesta a acordat un interviu pentru kolozsvariradio.ro, prin care afirmă că acest subiect va fi reluat anual și speră la o reușită tocmai datorită conducerii actuale ale municipiului și județului Satu Mare.

Redăm în continuare articolul din kolozsvariradio.ro.

Trupa Harag Gyorgy a Teatrului de Nord Satu Mare a propus pentru prima dată în urmă cu doi ani crearea și dezvoltarea unui teatru independent, așa cum există și la Oradea, respectiv Teatrul Szigligeti.

S-a zvonit că într-adevăr exemplul teatrului din Satu Mare constituie o excepție, pentru că, în altă parte, o serie de instituții separate, trupe de teatru sau cele de teatru și de operă, trăiesc și lucrează în aceeași clădire. Doar la Teatrul de Nord au ramas două  secții (română și maghiară) comasate într-o singură instituție. Patru persoane cu funcții de conducere: una care are responsabilitate economică (contabilul-șef),  directorul administrativ, plus directorii artistici ai fiecărei secții în parte sunt acum subordonați unui manager unic al instituției.

Însă divizarea celor două secții trebuie să fie dorită de toată lumea, sau cel puțin de o majoritate hotărâtoare. Directorul artistic al secției maghiare a declarat că subiectul a fost abordat în fiecare an, însă își pune speranța în sprijinul noii conduceri a orașului și a județului care ar putea rezolva problema. Pe termen lung, el întrevede în separarea secțiilor o mulțime de avantaje: o gospodărire sau organizare și gestionare previzibilă, precum și o alocare independentă a resurselor.

În prezent, deciziile de natură artistică sunt luate independent de către cele două secții, dar fără o independență economică nu se poate vorbi despre o independență reală, potrivit lui Bessenyei. Directorul artistic  consideră că, odată cu înființarea unei secții de teatru de păpuși, într-adevăr nu mai este adecvată o conducere administrativă comună a celor trei secțiuni.

De asemenea, el a spus că problema este vulnerabilă și duce la interpretări rău-intenționate, care țintesc spre ideea că secția maghiară ar avea ca scop principal  achiziționarea clădirii, ceea ce desigur că nu este adevărat, pentru că și în Oradea, Cluj și Timișoara coexistă în aceeași clădire două instituții artistice independente atât din punct de vedere juridic, cât și economic.  

Bessenyei Gedo Istvan a susținut, de asemenea, că separarea celor două secții nu ar avea ca rezultat financiar costuri suplimentare pentru administrația publică locală, care oricum suportă doar cheltuielile de întreținere și plata salariilor personalului și contribuie numai uneori la costurile realizării producțiilor de teatru.  

Din partea conducerii secției maghiare, tot ce se poate face este de a ridica în mod constant această temă. Chiar s-a făcut o colectare organizată de semnături, care a arătat că majoritatea absolută a membrilor secției maghiare și a celorlalți angajați își acordă sprijinul comun pentru o astfel de decizie, și doar o minoritate dintre membrii  secției române ar mai fi și ei de acord.

Acesta este și motivul pentru care, în conformitate cu afirmațiile lui  Bessenyei Istvan, se ajunge la “isterizare” în această chestiune, deși au fost organizate și evenimente artistice comune cu secția română, încercându-se înlăturarea acesteia prin discuții interpersonale. “Este pur și simplu o necesitate artistică și economică, noi nu dorim o problematizare de natură simbolică“, a spus directorul.

Este greu de înțeles de ce secția română nu vrea să audă de nici o posibilitate de separare, deoarece aspectele legate de marketing ale secției române independente a Teatrului din Oradea, au generat  profituri și au crescut audiența la spectacole”, a mai adăugat Bessenyei Gedo Istvan.

Bessenyei Istvan vede pozitiv viitorul celor două secții, dar de asemenea, consideră că s-a ajuns deja  la maturitatea de  a accepta că sunt suficient de puternice pentru a sta pe propriile picioare.

17 comentarii

  1. vasi Răspunde

    altceva ce mai vreti besinosilor?

  2. Bozgaru Răspunde

    Cred ca ar vrea s-a se spanzure cate unul la fiecre capat de funie.Ce fain!

  3. vasi Răspunde

    nu va convine in satu mare in romania? la ungurika cu voi apoi

  4. adi Răspunde

    Nici nu vreau sa ma gandesc ce ar fi dc Ardealu ar fo in ungaria.lb romana ar fi interzisa cu desavarsire,in adm. numai maghiara,la magazine maghiara etc.voi maghiarii sunteti cei mai mari sovini.ce drepturi va lipsesc aici?ce drepturi au romanii in ungaria?dc voi ati conduce ce s-a intamplat la Ip,Traznea etc. s-ar repeta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.