Ultima actualizare: azi, 16:35

Locale

Anchetă la Satu Mare. Avocatul Poporului vine să verifice calitatea apei

apaAvocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și efectuează o anchetă cu privire la prezența bacteriei E-coli în apa potabilă din județul Satu Mare. Sesizarea din oficiu și ancheta vizează posibila încălcare a art. 34 din Constituția României privind dreptul la ocrotirea sănătății.

“În articolul intitulat ,,În E-coli (martorul) DSP Satu Mare”, publicat de către Gazeta de Nord-Vest, în 28 septembrie 2016, se relatează faptul că prin robinetele sătmărenilor curge apă infestată cu E-coli sau cel puțin așa a dat de înțeles Direcția de Sănătate Publică Satu Mare, care atrage atenția după ce bacteria E-coli a fost identificată în mai multe surse de aprovizionare cu apă a populației”, precizează Avocatul Poporului.

Oficialii DSP susțin că bacteria a apărut pentru că produsele de dezinfecție au fost expirate, nu s-a respectat programul de tratare a apei, respectiv lipsa stației de dezinfecție automată.

În ședința Colegiului Prefectural din 27 septembrie, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Satu mare, Dan Cojoc, a prezentat un raport cu privire la calitatea apei din județul Satu Mare. Acel raport arăta că în în instalațiile centrale de apă de la Hodod, Giurtelecul Hododului, Necopoi – Homorodu de Jos – Solduba, Căpleni și Săuca Silvaș au fost depistate bacterii E-coli, în urma analizelor de apă făcute.

DSP susține că instalaţiile de apă cu neconformităţi nu au ASF sau ASF este acordat cu program de conformare pentru anul 2016 care prevede măsuri pentru asigurarea parametrilor de potabilitate conform Legii 458/2002.

Instalaţiile de apă unde s-au înregistrat neconformităţi sunt instalaţii vechi, fără sistem de tratare sau programul de dezinfecţie a fost ineficient datorită următoarelor cauze: produse de dezinfecţie expirate, nerespectarea programului de tratare, lipsă staţie de dezinfecţie automată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.