Ultima actualizare: ieri, 22:30
Locale

Misteriorul traducător Mihai a vorbit: Femeia nu a fost păcălită, jumătate Careiul făcea kindere

jurj“Mai mult de jumatate din populatia Careiului facea kindere la domiciliu” – povestesc oamenii din acest mic orasel din Satu mare, dupa materialul publicat de jurnalistii de la “The Sun”, scrie stirile ProTV.

Localnicii mergeau cu masina sau cu bicicleta la portile fabricii si plecau cu sacii de jucarii pe care le impachetau acasa. Totul pentru cateva sute de lei pe luna, care ii ajuta pe oameni sa isi rotunjeasca veniturile foarte mici, un pic peste salariul minim pe economie. In acelasi timp, anchete fac acum atat procurorii DIICOT, dar si functionarii ITM. Iar cei implicati in ancheta au dus toate ouale cu jucarii la politie.

Ancheta jurnalistilor britanici a scos la iveala faptul ca in Carei mai multe familii lucreaza acasa la aranjarea jucariilor pentru ouale de ciocolata Kinder. Desi abia acum au inceput anchete ale autoritatilor locale, in acest orasel din Satu mare, cu peste 20.000 de locuitori, aceasta practica era cunoscuta in toata comunitatea. Sotul unei femei casnice care lua si ea acasa saci cu jucarii sustine ca oamenii care voiau sa munceasca acasa mergeau la fabrica din Carei si primeau saci cu jucarii.

“Mai mult de jumatate din populatia Careiului facea kindere la domiciliu. Erau si oameni cu grade inalte din politie, sotiile lor duceau kindere… Eu stiu ca de 6-7 ani oamenii faceau kindere. Am vazut jucarii kindere cu saci la o doamna in masina si am intrebat de unde provin, ca am vazut peste tot, chiar si oameni pe bicicleta sau cu caruciorul, la fabrica sa le predea. Deci faceau la domiciuliu“, spune barbatul sub protectia anonimatului, citat de ProTV.

Oamenii spun ca primeau mai multi saci cu jucarii pe care ei trebuie sa le introduca manual in oul de plastic. Luau sacii fara sa semneze vreun contract. Doar erau trecuti intr-un caiet.

“Fiecare sac era platit cu 15 lei. Jucariile erau din 3 componente de piese. Lucrau mai bine de doua saptamani sa faca acesti 10 saci. Mie imi cade foarte greu, ca am muncit cinstit si am crezut ca e ceva legal”, spune barbatul.

Marturia acestui barbat este confirmata si de Mihai Belu, colaboratorul jurnalistilor britanici care au ajuns la Carei. Acesta povesteste ca inclusiv Timea Jurj care impacheta oua impreuna cu cei doi copii, nu a fost pacalita si crede ca femeia doar s-a speriat de amploarea anchetelor si de presiunile celor de la firma din Carei.

Mihai Belu: “Am fost la mai multe familii, era o practica frecventa acolo. Localnicii primesc bani foarte putini pentru o munca extraordinar de grea. Nu intru intr-o polemica cu femeia, dar nu a fost pacalita, a inteles foarte bine ce i s-a spus. Mi-a explicat toate detaliile afacerii de familie. La jumatate de ora dupa ultima intrevedere cu familia i-au sunat si le-au luat toate jucariile si le-au spus sa nu mai vorbeasca nimic.”

Jucariile impachetate de oamenii din Carei se intorceau in fabrica, iar de aici erau trimise catre Oradea, la compania care are contract cu Ferrero. Aceste jucarii de plastic sunt apoi trimise in Ungaria unde sunt invelite in ciocolata. Deocadata, firma din Carei nu a vrut sa comenteze.

Mihai Belu: “A fost o investigatie facuta ca la carte. Sunt niste oameni care pierd foarte multi bani si nu amaratii care faceau jucarii pentru Kinder, ci cei care erau tampon intre Kinder si muncitori si care plecau cu cea mai mare parte a banilor. Ei isi angajau 100 de oameni la firma respectiva si inca 200 lucrau de acasa, platiti la 15 lei o data la trei zile.

Cazul a fost preluat de DIICOT care a inceput urmarirea penala, pentru trafic de minori.

sursa: stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.