Ultima actualizare: azi, 19:34
Locale

Patronul Lescaci, încarcerat. Închisoare pentru cumpărare de influenţă

arestatPatronul Lescaci, Ioan Ciocan, a fost încarcerat. Poliţiştii Serviciului de Investigații Criminale l-au prins pe patronul de 46 de ani din Certeze, pe numele căruia Tribunalul Satu Mare a emis un mandat de executare a pedepsei închisorii prin care a fost condamnat la 2,6 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență. El îşi va executa pedeapsa în penitenciar

Ioan Ciocan a fsot comndamnat în dosarul lui Szepessy Szabolcs, consilierul personal al fostului ministru al Mediului Laszlo Borbely și doi oameni de afaceri, alături de Anton Petru Molnar, administrator al Azimut Com SRL Acăţari.
Cei trei au fost trimiși în judecată în 2014 de procurorii DNA Oradea pentru fapte de corupție în dosarul în care a fost cercetat și fostul ministru al Mediului, actualul deputat Borbely Laszlo, scăpat însă de anchetă după ce Camera Deputaților a respins de două ori, ultima dată în martie 2015, cererea procurorilor DNA de încuviinţare a începerii urmării penale a acestuia.
Procurorii DNA au reținut că, în 2011, Ciocan i-a remis lui Borbely, prin intermediul lui Szepessy Szabolcs – acuzat la rândul lui de complicitate la cumpărare de influență – foloase necuvenite constând în renovarea și utilarea unui apartament în valoare de 80.952 lei.
În aceeași perioadă, spunea DNA, Anton Molnar, inculpat tot pentru cumpărare de influență, i-a remis lui Borbely foloase necuvenite constând în reamenajarea și extinderea unui alt imobil, în valoare de 112.199 lei.
În schimbul banilor, cele două firme au beneficiat de contracte având ca obiect lucrări hidrotehnice: Lescaci Com – 19 lucrări în valoare de 295.037.846 lei (inclusiv TVA), iar Azimut Com – 3 contracte plus alte două contracte de lucrări în subantrepriză cu Lescaci Com.
Procesul în dosarul celor trei a început inițial la Tribunalul Satu Mare, unde, pe 8 martie 2016, Ioan Ciocan și Anton Molnar au fost condamnați la câte la doi ani de închisoare, iar Szepessy la 1 an închisoare, toate cele pedepse fiind suspendate sub supraveghere.
Soluția a fost atacată, însă, atât de procurorii DNA Oradea, cât și de inculpați, iar procesul a continuat la Curtea de Apel Oradea, unde, joi, instanța a pronunțat verdictul, mult mai aspru decât cel de la Tribunal. Instanța a majorat pedepsele pentru toți trei inculpații la câte 2 ani și 6 luni de închisoare pe care trebuie să le execute în regim privativ de libertate.
Decizia Curții de Apel Oradea, dată joi, este definitivă.
Joi seară cei trei au fost ridicaţi de poliţiişti şi încarceraţi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.