Ultima actualizare: azi, 14:10

Locale

Sătmărenii cer reducerea cotei de impozitare. Altfel, amenință că pleacă din oraș (FOTO)

cota-impozitare-satu-marePersoanele fizice autorizate din Satu Mare propun o reducere a cotei de impozitare pentru clădirile nerezidențiale la 0,2%, faţă de aproximativ 1,5% cât este în prezent. Reprezentanții Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale spun că mai jos de 0,7% nu se poate. Discuții privind reducerea cotei de impozitare pentru astfel de clădiri au fost purtate în cadrul dezbaterii publice care a avut loc la sediul Primăriei Satu Mare. Proiectul de hotărâre cu reducerea cotei de impozitare va fi supus spre aprobare Consiliului Local în următoarea ședință.

Dezbaterea publică a fost inițiată de directorul unei bănci din Satu Mare, Adelin Ghiarfaș, cel care în primăvara acestui an a elaborat o petiție online cu privire la reducerea cotei de impozitare.

Primul care a luat cuvântul a fost primarul Kereskenyi Gabor care a spus că reducerea cotei de impozitare la 0,7% s-a decis în urma a mai multor simulări și se află în concordanță cu realitățile economico-financiare ale municipiului Satu Mare.

”Am considerat că această propunere este una sustenabilă de a diminua cotele pentru clădirile nerezidențiale pentru persoanele fizice. Am considerat că este de datoria noastră să reparăm această greșeală făcută de administrația anterioară. Știm cu toții, noi, împreună cu mai mulți colegi, am tras niște semnale de alarmă încă din luna februarie a acestui an, și imediat ce am luat mandatul, am solicitat colegilor de la DITL să facă aceste simulări să vedem ce putem face în așa fel încât să propunem în fața Consiliului Local un proiect sustenabil pentru 2017”, a spus Kereskenyi.

În continuare, Adelin Ghiarfaș a arătat că s-a încercat în primăvara acestui an un demers similar dar nu a avut succes. De asemenea, consideră că reducerea propusă de actuala administrație a Primăriei nu este suficientă.

”Actuala administrație a propus o reducere de taxe, dar în condițiile actuale tot am fi în topul municipiilor din punct de vedere al nivelului taxelor. Zalăul a propus o cotă de 0,3%, fără cotă adițională, Clujul – 0,2%, fără cotă adițională, Oradea – 0,7%, Bistrița de 0,2%. Părerea mea este că ar fi benefică stabilirea unei cote de impozitare de 0,2% pentru municipiul Satu Mare, lucru ce ar duce la creșterea masei impozabile. La actualele cote, lumea a căutat diferite tertipuri pentru a plăti mai puțin. Aceste decizii se iau în urma unor studii de impact făcute de către Direcția Economică din cadrul Primăriei Satu Mare nu de către DITL”, a spus Ghiarfaș.

Și ceilalți participanți la dezbatere au susținut propunerea făcută de Adelin Ghiarfaș. Unii dintre ei au fost mult mai radicali spunând că, în cazul în care cota de impozitare nu va fi redusă la 0,2% atunci vor fi nevoiți să plece din municipiul Satu Mare.

În condițiile în care din cele 8.000 de persoane fizice autorizate care ar fi trebuit să declare dacă au sau nu activitate economică în locuință, doar 2.500 au făcut-o, directorul DITL, Iosif Drimuș, spune că reducerea de la 1,5% la 0,7% a cotei de impozitare pentru clădirile nerezidențiale este cât se poate de bună, și că este vorba despre o relansare fiscală benefică pentru aceste persoane. Pe de altă parte, persoanele fizice autorizate spun că dacă această cota de impozitare ar fi de doar 0,2%, atunci sătmărenii ar putea-o plăti.

Decizia va fi luată la viitoarea ședință a Consiliului Local Satu Mare. 

13 comentarii

  1. Fara Cap Răspunde

    Ce stil are Gabor in butonatul telefonului, cu degetul din mijloc

    • Calin dr Răspunde

      Am revenit cu medicamentele la mine, reprezint interesul meu personal ,vreau zero lei impozit la cabinetul de dentist ca sa pot jupui pacienții în continuare.

    • cata curistul Răspunde

      Cine a reprezentat societatea civila un dintaros care isi injura vecinii si colegii .Oameni fara caracter si bun simt.,lingai lui COICA…

  2. Reflector Răspunde

    Cit tupeu poate avea Gaborila,nu a vrut vechea administratie,ma nisimtitule,are dreptate domnul Gearfas s-a incercat in primavara,dar consilierii UDMR si cei doi de la DITL cu salarii de peste 100 milioane au sarit ca arsi ca se afecteaza bugetul primariei.Chear ne cred prosti.

  3. Roberto Răspunde

    Sa le fie rusine TOTI CEI DE LA FINANTE…. Vin in control la PFA sau I.I., si nu fac altceva decat sa ceara atentii…cadouri…bani NU au curaj sa primeasca, dar in rest orice…jigodii de oameni daca se poate numi aceasta soi oameni !! Dumnezeul sa l ierte ca EU nu as ierta…
    Gunoi de oameni

  4. Roberto Răspunde

    Eu zic sa mergeti si dati amenzi la PFA si I.I. …sa inchida activitatea…si dupa acea sa vad din ce veti trai voi cei de la finante (hoti). Voi nu sunteti in stare sa faceti o afacere decat sa mergeti si sa dati amenzi…
    Penali cu 8 clase…

  5. Roland Nagy Răspunde

    In sfarsit cineva repara prostia pesedeului. Bravo dle primar. Tineti-o tot asa

  6. versace Răspunde

    E tare Dan Mirelus sef serviciu care nu scoate o vorba fara sa zica o prostie. La salariul sau, se imbraca tot de la second hand

  7. laurentiu Răspunde

    UDMR-ul lui keserkeni plus pnl-ul erau MAJORITARI si cand s-a stabilit impozitul!!! Consilierii il voteaza nu primarul!

  8. irina petrscu Răspunde

    Culcean are un carecter infect , te apuca scirba numai cind il vezi , este un om de nimic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.