Ultima actualizare: ieri, 22:30
Locale

România are nevoie de o nouă Constituție!

erdei-01Constituția României a fost modificată ultima oară în anul 2003, iar, din ianuarie 2007, suntem membrii Uniunii Europene, dar legea fundamentală nu reflectă aceste schimbări. Erdei D. István, deputat și în același timp și candidat la alegerile din 11 decembrie pentru Camera Deputaților, pune în discuție problema reformei constituționale.

”Democrațiile normale se fundamentează pe trei piloni: Legislativul, Executivul și Justiția. Fiecare din cei trei piloni trebuie să se sprijină unul pe altul și să faciliteze reciproc funcționarea acestora. La noi, însă rolurile sunt deseori confundate, de exemplu Guvernul preia rolul puterii legislative prin multitudinea ordonanțelor emise, care, deși ajung ulterior în fața Parlamentului, deja își produc efectele din momentul emiterii lor” – a declarat deputatul Erdei.

Istvan D. Erdei reprezintă județul Satu Mare de 16 ani în Camera Deputațiilor și în acest răstimp a avut ocazia să observe multe neajunsuri și situații contradictorii. Astfel și respingerea modificărilor Constituției, de acum câțiva ani, a fost o decizie nefericită, consideră Erdei.

”A fost o situație excepțională pentru România, când o forță politică, USL-ul, avea peste două treimi în Parlament și această formațiune a dorit să reformeze sistemul constituțional. A și fost pregătită modificarea Constituției, dar opoziția de atunci a apelat la Curtea Constituțională. Judecătorii CCR au declarat toate modificările neconstituționale, pe motiv că nu respectă prevederile Constituției. Dar era vorbă despre modificare, care în mod firesc nu era identică cu textul inițial. Prin această decizie Curtea Constituțională a făcut imposibilă orice modificare viitoare a legii fundamentale,” – a punctat istoria reformei instituționale deputatul Erdei.

Situația este foarte ciudată, deoarece lumea și țara se schimbă, iar modificările trebuie să se reflecte în Constituție. În același timp, deputatul consideră că este neacceptabil ca o comisie (CRR) cu nouă membrii să aibă puterea să schimbă o decizie a Parlamentului, adoptată cu două treimi.

”În astfel de situații, Parlamentul trebuie să se transformă în Adunare Constituantă și să adoptă o nouă Constituție, deoarece nu există nici o garanție că modificările simple nu vor fi declarate neconstituționale,” – a mai adăugat deputatul.

Necesitatea reformei constituționale este stipulată și în programul electoral al UDMR-ului. Vrem o Constituție care garantează stabilitatea statului, eficiența autorităților și oferă protecția drepturilor cetățenești, indiferent că aparțin majorității sau a minorității!

Sursa: UDMR Satu Mare

8 comentarii

  1. marius Răspunde

    lasate tu de asa ceva , Nu cumva vrei sa stipulam in constitutie ca in ardeal sa arboram steagul unguresc , tu vorbesti de drepturile cetatenesti cind primarul vostru si presedintele CJ nici bine nu a trecut ziua nationala au si dat jos drapelurle de pa institutii
    Trebuie sa sti nemernicule ca Romania e si va ramine un STAT UNITAR indiferent de visele voastre meschine

  2. topu Răspunde

    marius , nu esti tu cam iredentist ???

    • matroz Răspunde

      @topu:dar Marius nu a cerut sa alipim Ungaria la Ardeal.Fugi la carte ,invata si apoi da-ti cu parerea.Auzi,iredentist….

    • marius Răspunde

      UDME ar trebui scos inafara legii.. nicaieri in lume o fundatie nu are dreptul sa participe la alegeri s-au sa aiba reprezentanta in parlamentul unei tari!!!
      Doar ca la noi ne dam pantaloni jos in fata tuturor neavenitilor condusi de afara

  3. Istvan Răspunde

    Matroz lasa tu parerea si citeste si tu o carte ex de istorie ce aveti tara e in kakat si voi numai nu vreti sa intelegeti doar cu unguri aveti probleme,pacat!

  4. figaro Răspunde

    Las-o jos, ca macane, dl. deputat. V-ati trezit voi ca trebuie o noua Constitutie. Nu cumva veti vrea sa modificam si art. 1, daca tot o modificam? Aveti o campanie lansata pe atinferea sentimentelor ungurilor, cum ca Ardealul e viitorul, taxele sa ramana aici nu sa mearga la mitici, etc. si va mirati pe urma ca se autosesizeaza si romanii si incep comentariile etnice. De ce nu puteti si voi sa faceti un program eletoral ca toti ceilalti? Cine seamana vant, culege furtuna!

  5. zegrean ccr-istu Răspunde

    o fi ungur, dar zice bine. ccr este aleasa de iohanisti, perlamentul este ales de popor. livia stanciu, daniel morar,… astia hotarasc soarta ramanului?

  6. Bily Răspunde

    Așa este domnule deputat lucrurile trebuie sa se schimbe sa evolueze.Dvs sunteți deputat de 16 ani nu credeți ca este suficient? Reprezentanții UDMR la nivel de CL si CJ ,au dat jos tricolorul de pe CJ ,au confiscat ziua de sf Nicolae prezentând doar program maghiar,luminile au fost aprinse cu o zi înainte de ziua naționala așa cum s-a întâmplat in toată țara,nu mai vorbesc despre declarațiile Budapestei privitor la ziua naționala.Asa vreți sa se schimbe lucrurile?Acesta este parcursul european la care făceați referire.Da lucrurile trebuie sa se schimbe pentru ca este inadmisibil ca un partid etnic cu o reprezentare sub 30 la suta la nivel județean sau local (SM) sa conducă o majoritate in maniera profund șovina..Asa cum este inadmisibil ca o minoritate se 6% sa aibă atâtea locuri in parlament in timp ce celelalte minorități au doar unul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.