Ultima actualizare: azi, 11:02

Publicitate

Dr. Levai Lehar: Diabetul afectează vederea

Diabetul provoacă leziuni la nivel ocular și nesupravegheat poate să ducă la slăbirea vederii  și chiar orbire. Toate persoanele care sunt diagnosticate cu diabet prezină riscul de a face retinopatie diabetică. În cazul retinopatiei diabetice apar  în interiorul ochiului noi vase de sânge care pot provoca dezlipirea de retină și apariția glaucomului deoarece ochiul este invadat de sânge.

vitreum retinopatie2

Sunt cazuri în care pacienții văd foarte bine, nu sunt semne de boală, dar retinoptia diabetică poate totuși exista și chiar să fie într-un stadiu avansat.  Simptomele în cazul retinopatiei diabetice sunt:  vederea în ceață, apariția punctelor negre în câmpul vizual, dificultatea de a citi la aproape.  Retinopatia diabetică prezintă mai multe stadii de evoluție, primul stadiu al bolii se referă la retinopatia diabetică neproliferativă și se manifestă prin apariția unor edeme, hemoragii ale retinei. Această afecțiune este frecvent întâlnită la persoanele cu diabet de tip II. Retinopatia diabetică proliferativă reprezintă creșterea țesutului fibros de la nivelul retinei și apariția unor modificări care produc vase noi de sânge. Acest tip de diabet apare de obicei după 7-10 ani de la debutul bolii. Stadiul intermediar al acestei boli îl reprezintă retinopatia preproliferativă, care are ca simptome mici vascularizări retiniene care afectează vederea în timp.

Cauzele retinopatiei diabetice sunt reprezentate de nivelul ridicat al glicemiei și de vechimea diabetului. În cele mai multe cazuri retinopatia diabetică apare după 10 ani de la declanșarea diabetului. În momentul descoperirii diabetului este necesar un consult oftalmologic, care presupune măsurarea acuității vizuale, măsurarea presiunii oculare, verificarea fundului de ochi și angiofluorografia (AFG) dacă apar primele modificări ale fundului de ochi și tomografia în coerența optică (OCT).

Un procent semnificativ de pacieți care suferă de retinopatie diabetică prezintă și complicații, datorită depistării târzii a boli, cum sunt edemele maculare, hemoragiile retiniene sau cataracta.

Tratamentul constă în efectuarea mai multor ședințe laser în scopul cicatrizării vaselor sangvine nou formate. Se efectuează cu scopul de a opri sau de a încetini evoluția bolii, vederea nu se îmbunătățește semnificativ dar poate înjumătății riscul de a orbii. Se mai efectuează și injecții intravitreene cu substanțe cum ar fi Avastin bevacizumabului sau Triamcinolon, toate acestea cu scopul în primul rând de a încerca oprirea evoluției bolii, de a conserva acuitatea vizuală și de prevenire a deteriorării acesteia.

vitreum retinopatie

 Forma de tratament chirurgical este reprezentată de operațiile de vitrectomie, operațiile de retină, mai ales atunci când apare hemoragia intraoculară (vitreană) persistentă, dezlipirea de retină prin tracţiune, edemul macular atunci se recomandă efectuarea acestor intervenții complexe pe retină cu aplicații laser intraoperatorii, urmate de injectarea de aer, gaz expandabil sau ulei de silicon, după caz.

 Dr. Levai Lehar

Centru Medical Oftalmologic  VITREUM

Strada Ady Endre nr. 11 /  Telefon: 0740231559

www.vitreum.ro