Viitori ingineri sătmăreni, actualmente elevi care au făcut parte din echipele Eurotehnicus, au fost premiați astăzi pentru ingeniozitatea lor. Fiecare echipă a produs câte un robot funcțional. Competiția a fost câștigată de negreșteni.
Sala mică de ședințe a Palatului Administrativ a găzduit astăzi jurizarea și premierea echipelor participante la a doua ediție, 2016/17, a concursului Eurotehnicus. Competiția este dedicată elevilor și are ca scop stimularea ingeniozității acestora.
La startul competiuției s-au aliniat șapte echipe, dar în cele din urmă doar șase echipe au reușit să-și prezinte creațiile.
Produsele rezultate au fost evaluate de un juriu a cărui președinte a fost Daniel Moga, directorul extensiei Satu Mare a Universității Tehnice Cluj. Din juriu au mai făcut parte președintele Coaliției Române pentru Educație și Inginerie, Ioan Dumitrache, vicepreședintele Asociației Economice Germano-Române, Tiberiu Markos, președintele Asociației Camera Meșteșugarilor, Iosif Holczi, dar și prefectul Radu Bud, viceprimarul Doina Feher, Radu Marița, din partea Prefecturii Satu Mare sau Adriana Dângă, din partea Inspectoratului Școlar Județean.
Cele șase echipaje au avut la dispoziție circa 10 minute pentru a-și prezenta creațiile, apoi juriul a deliberat și a desemnat câștigătorul competiției.
”A fost foarte greu de deliberat. Au fost niște creații foarte reușite. Toți veți beneficia de același premiu, doar că trebuie să avem o ierarhie. Apreciem participarea și creativitatea voastră”, a precizat Tiberiu Markos.
”A fost o ediție mai diferită față de cea de anul trecut. Acum ați primit aceste kit-uri care au avut aceste componente de programare care au fost foarte importante. Dar acesta a fost și unul dintre scopurile pe care ni le-am propus ca echipajele și concurenții să se familiarizeze cu aceste lucruri”, a arătat președintele juriului, Daniel Moga.
Astfel, câștigătoarea Eurtehnicus 2016-2017 a fost echipa Liceului Tehnologic Ioniță G. Andron Negrești-Oaș cu ”Robotul Rățoiul Donald”. Locul secund a revenit echipajului Colegiului Tehnic Iuliu Maniu din Carei cu ”Robotul number 1”. Locul al treilea a fost împărțit între echipajele Colegiului Tehnologic ”Ion IC Brătianu” și Liceului Teologic ”Ham Janos”, ambele din Satu Mare. Echipele Colegiului Tehnologic Iuliu Maniu Carei și ”Traian Vuia” Satu Mare au luat mențiune.
”Realizarea produsului nostru ne-a luat aproape o lună. A fost mai greu cu programarea. Ajustam de fiecare dată ceva robotului. La început am vrut să facem un cinerobot, dar pe parcurs ne-am schimbat. Acest premiu ne stimulează ca să mergem mai departe pe acest domeniu și chiar să urmăm o facultate în acest domeniu. Dar este și mândria liceului nostru”, a precizat căpitanul echipei câștigătoare.
Echipa de la Negrești-Oaș a fost compusă din doi elevi din clasa XI-a A și doi din clasa a X-a A.