Ultima actualizare: ieri, 21:40

Locale

Centre de consiliere în carieră pentru elevii sătmăreni. Probleme mari în județ

La nivelul județului Satu Mare se constată o problemă serioasă în ceea ce privește orientarea școlară și profesională, adică orientarea în carieră a elevilor. Pentru a îmbunătății acest aspect, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare are în vedere construirea unor centre de consiliere prin intermediul unui proiect transfrontalier.

Inspectorul școlar general, Călin Durla, a arătat azi, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată la sediul IȘJ, că prin aceste centre, elevii vor fi consilieți mai devreme.

”În cadrul Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare am conștientizat o problemă care nu cred că există doar în județul nostru, în ceea ce privește orientarea școlară și profesională, practic orientarea în carieră. Pe acest aspect, în România s-a pus un accent destul de mic și eu zic că este extrem de important acest aspect pentru a-i consilia pe elevii noștri să-și aleagă acea carieră care li se potrivește cel mai bine. În acest sens, avem ideea unui proiect transfrontalier cu județul vecin din Ungaria în cadrul căruia să construim niște centre de consiliere în carieră și această consiliere să înceapă de la vârste mici, deoarece în clasa a XII-a deja este târziu, elevii deja și-au cam ales meseria. Și cum cât începem mai devreme această consiliere în carieră cu atât elevii au șansele tot mai mari de a-și alege acea carieră care se i se potrivește cel mai bine”, a arătat Călin Durla.

Ideea este de a face un proiect comun cu județul vecin, Szatmar-Szabolcs-Bereg, din Ungaria, în vederea construirii a zece centre de consiliere care să aibă o strategie de a informa atât părinții cât și elevii în ceea ce privește cariera care i se potrivește cel mai bine elevului.  Aceste centre vor fi răspindite pe tot județul: la Negrești-Oaș, Tășnad, Carei, Supur, Turț, Satu Mare, Culciu sau Pomi pentru Zona Codrului.

Inspectorul școlar general a mai precizat că a avut loc un prim contact cu reprezentanții inspectoratului școlar din Ungaria care s-au arătat interesați și ei de acest proiect.  Până la finalul anului proiectului va fi scris și evaluat, urmând ca apoi să fie accesat fondurile de finanțare și să înceapă construirea efectivă a celor zece centre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.