Ultima actualizare: azi, 21:48

Locale

FOTO. Percheziţii DIICOT la Satu Mare. Furau cosmetice de lux din Franţa

Percheziţii DIICOT la Satu Mare. Mai multe percheziţii au avut loc astăzi în mai multe judeţe, inclusiv în Satu Mare, la cererea autorităţilor din Franţa, informează un comunicat DIICOT.

La data de 05.04.2017 acţionând în cadrul unei cereri de comisie rogatorie formulată de către autorităţile judiciare din Franța, cu sprijinul Eurojust şi Europol,  procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală   împreună cu  ofiţeri de poliţie judiciară   din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale şi Serviciului  de Investigaţii Criminale Maramureş au efectuat un număr de 29 percheziţii domiciliare  pe raza judeţelor Maramureş,  Bistriţa Năsăud, Brăila, Timiş, Satu Mare, Prahova şi a municipiului Bucureşti, în cadrul unei acţiuni vizând  destructurarea unui grup infracţional organizat format din cetăţeni români, specializat în săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

În  cauză există suspiciunea rezonabilă că  în perioada anilor 2015 – 2017, membrii grupului  au săvârşit mai multe infracţiuni de furt calificat pe teritoriul Franţei, respectiv au sustras din mai multe autotrenuri produse cosmetice de lux.

Ca metodă de operare, membrii grupului identificau autovehicule care transportau bunuri pentru diferite firme de produse cosmetice. Odată identificate, suspecţii montau pe acestea dispozitive de urmărire în parcările în care acestea opreau sau la sediile firmelor la care era încărcată marfa.

Ulterior, aceştia urmăreau autovehiculele încărcate cu produse cosmetice şi în perioadele în care acestea staționau  în diferite  parcări, profitând de neatenţia şoferilor, sustrăgeau marfa din autovehicule, folosindu-se de diferite dispozitive de tăiere. Produsele sustrase erau ulterior transportate pe teritoriul altor ţări şi comercializate.

Prejudiciul se ridică la aproximativ 2 milioane de euro. De asemenea, membrii grupului au săvârşit același gen de infracțiuni și în Germania, Belgia, Olanda, Italia și Polonia, valoare prejudiciului cauzat în aceste țări fiind în curs de stabilire.

În urma perchezițiilor au fost ridicate parfumuri, produse electronice, telefoane mobile și documente.

În cauză au fost emise un număr de 9 mandate europene de arestare.

De asemenea, în ultimele zile, alți 7 membri ai grupării au fost arestați în străinătate, dintre care 2 în Franța, 2 în Germania, 2 în Italia și unul în Belgia.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către  Direcţia Operaţiuni Speciale.

De asemenea la acţiune au  participat şi reprezentanții  autorităţilor judiciare franceze, precum și  reprezentantul de la  Europol.

FOTO: Imagini DIICOT cu produse ridicate de la percheziţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.