Ultima actualizare: azi, 18:09

 

Locale

Începe nebunia la Petea? Controale amănunţite din 7 aprilie

vama peteaÎncepând de vineri 7 aprilie, la toate punctele de trecere a frontierei vor avea loc verificări sistematice, conform noilor modificări ale Codului Frontierelor Schengen. Astfel, timpii de așteptare se vor mări și există. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în vama Petea în condiţiile în care şi acum se stă zeci de minute pentru a intra sau ieşi din ţară.

“Acestea constau în verificarea documentelor de călătorie și consultarea bazelor de date relevante cu privire la toate persoanele, inclusiv cele care beneficiază de dreptul la liberă circulație în temeiul dreptului UE, atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire din țară. Verificările permit statelor membre să se asigure că persoanele respective nu reprezintă o amenințare pentru ordinea publică, securitatea internă sau sănătatea publică, în scopul îmbunătățirii securității Uniunii Europene și a cetățenilor acesteia”, precizează IGPR.

Bazele de date în care se vor efectua verificări includ Sistemul de Informații Schengen (SIS), baza de date a Interpolului privind documentele de călătorie furate și pierdute (SLTD), precum și bazele de date naționale.

“Având în vedere că se apropie Sărbătorile Pascale și sezonul estival, precum și faptul că atât Poliția de Frontieră Română, cât și autoritățile de frontieră din statele vecine (Ungaria, Bulgaria) vor implementa aceste măsuri, se prefigurează creșterea timpilor de așteptare pentru efectuarea formalităților de frontieră, în punctele de frontieră rutiere”, atrage atenția IGPR.

De asemenea, adaugă sursa citată, numărul mare de pasageri înregistrat în punctele de frontieră aeroportuare, în special în perioada sezonului estival, coroborat cu recomandările la nivel european privind modul de efectuare al controlului la trecerea frontierelor externe în raport cu amenințările teroriste, pot duce la creșterea timpului de așteptare pentru controlul la trecerea frontierei pe aeroporturile internaționale.

Poliția de Frontieră Română anunță că au fost luate măsuri pentru reducerea timpilor de așteptare și asigurarea unui control operativ, fiind depuse toate eforturile în vederea asigurării unui echilibru între securitatea cetățenilor și fluența traficului de călători.

“Astfel, s-a suplimentat personalul care își desfășoară activitatea la controlul documentelor și echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, iar in punctele de frontieră importante au fost detașați lucrători din cadrul aparatelor centrale ale structurilor teritoriale și din Inspectoratul General al Poliției de Frontieră”, precizează IGPF.

Pentru evitarea aglomerărilor, Poliția de Frontieră Română recomandă participanților la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniță. Astfel, sătmărenii pot opta să iasă din ţară prin vama  de la Urziceni.

 

Un comentariu

  1. M Răspunde

    in comunism practic a fost imposibil sa treci granita, a venit democratia, te-au jignit cum au putut la granita, am intrat in UE, totul a fost ok o perioada, iar acum totul tinde sa revina la punctul initial.

    Ai dreptul sa calatoresti, dar te tin 1-2 ore la granita, practic iti i-au cheful sa iesi din tara. Asa nu ei iti spun ca nu ai voie sa calatoresti, ci tu nu mai vrei sa iesi din tara pt ca te tin la granita ore intregi.

    Fratilor, dublati capacitatea frontierei de la Petea daca vreti analize si scanari. Daca priviti harta politiei de frontiera, doar la Petea este intotdeauna rosu, adica cu asteptare de peste o ora!!!!!!!!!!!!44

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.