Ultima actualizare: azi, 16:59

Locale

Mall-ul NEPI la prima dezbatere. Un singur sătmărean a depus 20 de sugestii

Mall-ul NEPI a organizat astăzi prima dezbatere publică la sediul Primăriei Satu Mare. Deşi a fost un subiect controversat, nu a fost depusă nicio reclamaţie. În schimb, un singur sătmărean, Alexandru Cosma, a depus 20 de sugestii pe care le prezentăm mai jos.

Oficialii companiei au anunţat că nu mai au nicio problemă juridică cu terenurile şi încep lucrările cât se poate de repede, bineînţeles după obţinerea autorizaţiei de construcţie.

Redăm sugestiile transmise de Alexandru Cosma, în vederea îmbunătăţirii proiectului:

1-Satu Mare are nevoie de un parc modern chiar daca mai mic.Si la un mall din centru mun.Iasi exista asa un parc.Daca nu ramane teren disponibil,el s-ar putea face pe acoperisul mall-ului.

2-De peste 10 ani Satu Mare nu are un teatru de vara.In 2010 trebuia sa se faca in cadrul investitiei private Armonia Center,dar din cauza crizei economice centrul comercial nu s-a mai realizat.Nu trebuie sa fie de dimensiuni mari si cred ca ar fi un punct de atractie spre mall si acesta.

3-Cel mai important obiectiv insa ar fi sa se faca o telegondola precum la Mamaia,Piatra Neamt,etc., care sa mearga pe malul Somesului pana la podul Decebal,de unde sa o ia pe langa Ardeleana si Luceafarul pana in parc in piata Soarelui.Astfel se creaza o posibilitate extraordinara de a vedea orasul de sus si de pe malul raului Somes,dar si o modalitate moderna si placuta de transport spre mall.Se vorbeste de ceva timp de construirea de telegondole in mai multe orase din tara.Cred ca suma ar fi undeva la 2 milioane de euro pentru 1 km si jumate de telegondola. In piata Soarelui pot urca si cobora clientii din Soarelui, Micro 17 si Carpati I si II. Asta ar fi cam 30 mii locuitori,in rest mall-ul e aproape de Micro 14,15 si 16 dar si de Centru Nou.

4-Ar fi nevoie de desfiintarea trecerii de pietoni peste drum Carei,ce duce de la benzinaria Mol la Mobipan. Astfel s-ar putea crea de catre Nepi a unui pasaj pietonal suprateran,care traverseaza drum Carei de la mall direct. De exemplu la Baia Mare,Kaufland a construit un pod pietonal peste raul Sasar.

5-Pe malul Somesului s-ar putea crea un restaurant chiar langa apa,dar si un mic port unde firme ar putea oferi servicii de petrecere a timpului liber cu vaporas, barcute,hiderobiciclete si aqua-scutere.

6-La asa mare mall cred ca ar merge mai bine un etaj si in zona de retail,nici la Timisoara nu arata prea bine doar cu parter.Pe harta pusa pe site-ul primariei,nu apare cate etaje va avea mall-ul.

7-Pentru o fluidizare mai mare a traficului in zona,ar trebui facuta o rampa de urcare pe podul Golescu care sa duca direct de la mall.De multi ani de zile,la Polus Center Cluj exista un pod peste drumul european spre Oradea, pod ce duce la mall.

8-Mall-ul urmeaza sa fie intre 2 mari artere rutiere, podul Golescu si drum Carei.Cred ca trebuie redusa poluarea fonica prin montarea de panouri transparente in jurul mall-ului precum exista la autostrazi.

9-La pilonul publicitar de 31 m,s-ar putea acorda dreptul unei firme sa ofere o modalitate noua de distractie in Romania.Ma refer la bungee jumping,sport care ar intra la sectorul de divertisment al mall-ului Nepi.

10-Datorita faptului ca acest mall va fi un obiectiv cat se poate de important,el va pune presiune si mai mare pe traficul auto de pe cele 2 poduri.Solicit Nepi sprijin financiar in implementarea solutiilor de fluidizare a traficului auto, avizate de un expert german in trafic.Si anume panou electronic informativ si/semafoare inteligente la intersectiile Crinul si Burdea.  Sunt costuri minime,de exemplu daca nu se opteaza la panouri de 5-6 metri patrati care costa 15-20 mii euro,sunt si panouri mai mici la 2-4 mii euro.

11-Benzinaria Mol e chiar in parcare si ar trebui demolata si facute locuri de parcare,pentru ca sunt insuficiente cate apar in schita.Nu stiu pozele din presa cat sunt de reale.

12-Strada Digului nu are niciun sens,ar trebui desfiintata si extins mall-ul pana la intersectia strazii Dunarii cu digul Somesului.Daca nu se poate extinde acolo mall-ul, atunci s-ar putea face baze sportive moderne,tenis,baschet,etc.

13-Ar trebui un drum de intrare si din vest,poate chiar subteran, altfel sensul giratoriu de pe drum Carei nu va face fata traficului.

14-Ar fi nevoie de un ecran gigant pentru a transmite posturi tv de stiri,care sa aiba subtitrarea a ce se vorbeste,iar la la CNN sa fie subtitrare cu traducere.Asa se intampla in cea mai importanta piata civica din lume,Times Square.Iar un mall trebuie sa fie cat mai complex.Evident in pauze Nepi mall poate sa-si difuzeze propriile reclame.

15- In mijlocul parcarii ar fi nevoie de o frumoasa fantana arteziana pariziana pe mai multe nivele.

16-In holul interior al mall-ului,ar fi frumos sa se amplaseze o macheta a orasului Satu Mare de macar 10 metri patrati.

17-Un mall se adreseaza mai ales tineretului si copiilor.Ar fi nevoie de un spatiu cat mai original de distractie,o colaborare cu Disney nu ar fi rea deloc.Sau ceva in stilul Disney daca s-ar putea oferi.

18-Cinema City ar trebui sa vina cu in I-Max,acela e adevaratul cinema si nu un tv mai mare.

19-Un punct de atractie ar putea fi si un turn mai mic al celebrului Turn Eiffel din Paris.Exista replici in toata lumea, din Los Angeles,Tokyo pana in statiunea Nisipurile de Aur din Bulgaria care are baruri la 2 etaje.Chiar si la noi in Slobozia exista si e un punct turistic.E nevoie de o internationalizare a mall-ului.Poate ar fi bun chiar la acel pilon publicitar de 31 m.

20-Aceasta idee e una mai aparte.Municipiul Satu Mare e singurul oras resedinta de judet care nu are nici macar in constructie o sala polivalenta.Ea s-ar putea construi intre mall,podul Golescu,catedrala ortodoxa in constructie cat si malul Somesului.Asa o constructie la cam 3 mii de scaune costa 10 milioane euro.Fiind la cativa metri de mall s-ar putea considera ca parte a mall-ului Nepi.Primaria ar finanta cu 2,5 milioane euro in 2 ani constructia,iar cealalta jumatate s-ar putea finanta de catre Nepi.Primaria ar urma sa returneze cele 5 milioane euro catre Nepi in 10 ani,500 mii euro pe an nefiind o suma indisponibila pentru primarie.
Numele salii polivalente ar putea fi Nepi Arena,in contul costurilor cu creditul bancar.5 milioane in plus fata de cele 40 pentru mall nu e asa mult iar Nepi ar putea organiza evenimente cu chirie,concerte,nunti,competitii sportive altele decat ale echipelor CSM,conferinte,etc.Ar putea inchiria si spatii pentru restaurante,sali de sport,etc.Stadionul U Cluj e profitabil din asa activitati si nu din meciuri de fotbal.

13 comentarii

 1. M Răspunde

  majoritatea sunt idei bune, restul sunt doar umpluturi. daca investitorii culeg catvea idei de aici, cu siguranta va iesi bine. felicitari!

 2. ion Răspunde

  Domnul cu propunerile cred ca s-a uitat la prea multe filme americane ! Sa il trezeasca cineva si sa il aduca cu picioarele pe pamant 🙂

 3. Norick Răspunde

  Idei bune , insa nefinalizate. 😉 Mai lipseste : o cascada tip Niagara , aeroport , observator astronomic, statie metrou (2 buc) si nu in ultimul rand un Moulin Rouge , dar de data acesta doar cu dansatoare din Brasilia si/sau insulele Hawai …. 😉 😉

 4. arhitect Răspunde

  El e cu picioarele pe pământ, dovadă e faptul că dă exemple concrete, cu realizări care există aici…pe pământ…problema e că Satu Mare e mult sub pământ, adică sub un nivel minim de dezvoltare! Deci concluzia: ȘOHAN!!!!!!!!!!!

  • Alexandru Cosma Răspunde

   Multumesc.Noroc ca cei de la Nepi nu sunt din Satu Mare si nici macar din Romania. Sa speram ca macar unele se vor adopta,pentru ca investitorul ar avea doar de castigat.
   Acuma cred ca stiti de ce SM e sub pamant…
   Atata n-au remarcat unii ca sunt exemple si din tara.

 5. Unu' Răspunde

  Majoritatea ideilor sunt bune!
  Nu mai aruncațí cu cuvinte aiurea, omul ăsta măcar a venit cu ceva creativ! Voi …?!?

  • Alexandru Cosma Răspunde

   Cred ca v-ati dat seama de ce e asa de ramas in urma orasul…
   Ce poti face? Nici macar exemple din tara nu sunt luate in seama dupa cum zice mai sus un domn.

 6. comentator Răspunde

  De la dl. Alexandru Cosma aşi avea o rugăminte. Vreau şi eu din ce a fumat el, că e tare.

  • Alexandru Cosma Răspunde

   Incercati cu educatie si viziune,dar si sa intelegeti ce inseamna unu spune predica altu-i pune piedica… Macar ar trebui sa apreciati
   faptul ca sunt singurul din 105 mii care a venit cu sugestii.

 7. observator Răspunde

  Oameni precum Cosma nu au trecere.Nţţţ! Ne trebuie politicieni bătuţi în cap şi şmanglitori!

  • Alexandru Cosma Răspunde

   Satmarenii is buni de bascalie si de votat prost sau nici macar de mers la vot.Da cei mai buni is sa se planga de oras…

 8. Sorin Răspunde

  Felicitari pentru initiativa si pentru taria de a va expune ideile!

 9. Sorin Răspunde

  D-le Alexandru Cosma. Felicitari pentru initiativa si pentru taria de a va expune ideile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.