Ultima actualizare: ieri, 22:15

Locale

VIDEO/FOTO. Perla din Munții Oașului. Cea mai mare cascadă din județ

Foarte puțini sunt sătmărenii care știu că în județul Satu Mare există o cascadă de apă mare și deosebit de frumoasă. Prietenii noștri de la Drumeții Hai-Hui au găsit-o și au spus despre această cascadă că este Perla din Munții Oașului.

”Pe traseul nostru hai-hui către Vârful Runcului din Munții Oaș, focusați pe ceea ce trebuia să urmeze în traseu, era cât pe ce să ratăm această mică perlă a Munților Oaș. Noroc cu susurul apei și vegetația doar înmugurită care l-au ajutat pe un membru al grupului nostru să o remarce”, descriu cei de la Drumeții Hai-Hui modul în care au găsit cascada.

Cu o cădere de circa 10 m, formată din două porțiuni, am putea spune că această cascadă, formată pe Valea Băii, este cea mai mare din Munții Oaș și din județul Satu Mare. Iar frumusețea și atracția ei constau și datorită prezenței sale în cadrul acestei grupe montane ale căror vârfuri nu depășesc 1.000 m.

Cascada poate fi găsită în drum de la Tarna Mare spre Vârful Runcului, un traseu lejer de aproximativ 6 km, pe drumul forestier care duce la fostele băi și fosta tabără școlară. Cei de la Drumeții Hai-Hui spun că această cascadă, formată pe Valea Băii, este abia percepută din drum, astfel că trebuie căutată cu mare grijă.

După cum se poate vedea atât în fotografii cât și în imaginile video prezentate, cascada este foarte frumoasă și ar putea fi inclusă într-un circuit turistic, mai ales că zona este foarte frumoasă. Sătmărenii sunt îndemnați să distribuie acest material pentru ca tot mai mulți să vadă această perlă din Munții Oașului.

2 comentarii

  1. osanul Răspunde

    Aceasta nu este o cascada in sensul corect al termenului (a se vedea cel putin definitia din dex pentru cuvantul cascada), este o curgere de apa pe o albie formata prin denudarea solului de pe un fundament dur (andezitic) cu o fragmentare puternica in trepte. Pe acest substrat se pot identifica o multime de microcascade, dar nicidecum o cascada mare. Poate acesta este motivul pentru care s-a descoperit abia acum o cascada in acest loc!

  2. munchausen Răspunde

    a facut un nene un pipi mai abundent si deja e ditamai cascada niagara…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.