Ultima actualizare: ieri, 19:32

Locale

VIDEO. Tir-iștii au ajuns la capătul răbdării. Cer ajutorul prefectului

Transportatorii sătmăreani au ajuns la capătul răbdării, fiind revoltați de timpul exagerat de așteptare din Vama Petea. Aceștia au cerut ajutorul prefectului.

Vineri, 21.04.2017, de la ora 13,30, în cabinetul prefectului judeţului Satu Mare, Darius Filip a avut loc o întâlnire cu o delegaţie a reprezentanţilor organizaţiilor patronale ale transportatorilor din judeţele Satu Mare şi Maramureş. La întâlnirea la care a participat şi subprefectul Altfatter Tamas au fost prezenţi nouă reprezentanţi ai transportatorilor.

Scopul declarat al delegaţiei a fost acela de a-şi exprima nemulţumirea legată de timpii de traversare a frontierei spre Ungaria de către autocamioane, prin Punctul de Trecere a Frontierei  Petea. Perioada de aşteptare este considerată inacceptabilă şi având repercursiuni grave, atât financiare cât şi de imagine, atât asupra activităţii economice a companiilor de transport cât şi a partenerilor  comerciali, prin blocarea ciclurilor de producţie  urmare a  neaprovizionării cu materii prime şi materiale.  În opinia transportatorilor soluţia care ar rezolva rapid această problemă ar fi deschiderea a cel puţin încă unui punct de control comun pe sensul de ieşire din ţară, având în vedere că în acest moment controlul de frontieră al automarfarelor care ies din România se efectuează în comun cu autorităţile maghiare, pe o singură arteră.

Prefectul Darius Filip a transmis autorităţilor centrale o informare în scris despre situaţia prezentată de către delegaţia transportatorilor, declarând că va depune toate diligenţele în vederea deblocării situaţiei din Petea.

După ce au ieșit de la întâlnire cu prefectul, transportatorii au declarat că dacă autoritățile române vor face tot ce este necesar pentru a rezolva problema din vămile românești, cele maghiare nu le-au dat mari speranțe.

”Partea maghiară nu ne-au dat mari speranțe doar niște promisiuni vagi de perspectivă. Eu spun că procedurile lor, legea europeană, nu permit. Noi vrem ca lucrurile acestea să se rezolve în cel mult o săptămână pentru că am ajuns la capătul puterilor. Șoferii vin și stau 14-16 ore în vamă. Nu știu cine ar putea rezista la acest stres”, a spus reprezentanții transportatorilor.

Transportatorii au avut azi dimineață o discuție cu autoritățile vamale române și maghiare din Vama Petea. Ei sunt nemulțumiți de faptul că trebuie să aștepte exagerat de mult ca autotrenurile să poată trece frontiera de stat prin vamă de când autoritățile au implementat un set de măsuri stricte de control la ieșirea din țară.

Un comentariu

  1. M Răspunde

    este inacceptabil ce face Brusselul cu noi. Imigrantii pot trece ILEGAL frontiera, ba chiar mai si primesc ajutoare, iar noi cetatenii uniunii europene suntem fortati sa stam ore intregi la granita desi avem toate actele in regula, ba vorbim de masinile mici ba de tiruri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.