Ultima actualizare: ieri, 22:15

Locale

VIDEO. Măcel de Paște în județ. Peste 10 mii de animale sacrificate

În perioada Sărbătorilor Pascale în județul Satu Mare au fost sacrificate peste 10 mii de animale, fără să mai punem la socoteală păsările, atât în abatoare cât și în gospodăriile populației sau punctele special amenajate. Se poate spune că a fost un adevărat măcel de Paște.

Potrivit datelor furnizate de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, în perioada Sărbătorilor Pascale, abatoarele din județ au fost sacrificate și examinate 101 bovine, 8.651 porci, 970.183 păsări și 1.725 ovine și caprine.

În centrul de sacrificare temporară autorizat sanitar veterinar,  situat în Piața de Vechituri, au fost sacrificați, în aceeași perioadă, un număr 427 capete miei și iezi.

De asemenea, au fost efectuate un număr de 8.943 examene trichineloscopice din care 8.651 capete suine în abatoare autorizate, iar în Circumscripțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, au fost examinate, 292 capete suine din exploatațiile non profesionale, unde a și fost depistat, un caz pozitiv de trichineloză.

Tot în perioada Sărbătorilor Pascale, inspectorii DSVSA au fost verificate un număr de 413 de unități de producție și comercializare a produse alimentare , din care Unități abatorizare și procesare carne roșie și pasăre – 15; Unități procesare lapte – 3; Supermaketuri și Magazine alimentare – 183; Depozite alimentare – 8; Laboratoare cofetărie – 4;  Unități de alimentați publică – 15, Mijloace de transport carne pasăre și ouă – 16 și Mijloace de transport auto în trafic – 57.

În urma verificărilor au fost aplicate: 24 de sancțiuni contravenționale dintre care: 11 avertismente și 13 amenzi contravenționale în valoare de 17.500 lei și totodată a fost supusă sechestrului / reținerii oficiale  cantitatea de 271,29 kg carne, preparate din carne precum și lactate în valoare de 2.750 lei.

Acțiuni au fost realizate din dispoziția Instituției Prefectului și în comun cu alte instituții ale statului, cum ar fi Prefectura Județului, Inspectoratul de Poliție județean,Jandarmeria Satu – Mare,Direcția de Sănătate Publică ,Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, când au fost verificate cu precădere piețele agroalimentare din Satu-Mare, Carei, Negrești -Oaș, Tășnad, dar și alte piețe din localități mai mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.