Președintele Camerei Deputaților, liderul PSD, Liviu Dragnea, se va afla în județul Satu Mare în acest week-end și va participa la Festivalul Căpșunilor de la Halmeu.
Sâmbătă şi duminică se va desfăşura la Halmeu cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Căpşunilor, manifestare dedicată cultivatorilor de căpșuni din zonă. Localnicii şi oaspeţii lor vor avea parte de o sărbătoare adevărată închinată fructului pentru care e renumită regiunea, în ciuda ploii care le-a dat uneori bătăi de cap organizatorilor.
La această sărbătoare și-a anunțat participarea și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, care este și președintele PSD. Acesta a confirmat încă de sâmbătă, conform unor surse de încredere, că va participa la această frumoasă sărbătoare din județul Satu Mare. Este foarte posibil ca Dragnea să fie însoțit la Satu Mare de ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Edil șmecher
Pentru a evita, măcar parțial, sfera penalului, Mitică Pop nu a semnat el însuși contractele cu fratele său. În perioada 20 iunie 2008 – mai 2012, în numele Consiliului Local Odoreu a semnat Nyiki Marcel, viceprimarul comunei. Fapt de asemenea ilegal, au concluzionat inspectorii Camerei de Conturi. “Concluzia echipei de audit cu referire la aspectele analizate se concretizează în faptul că viceprimarul comunei dl. Nyiki Marcel nu putea angaja cheltuieli în sarcina unității auditate ca reprezentant legal, deoarece această obligație, conform prevederilor OMPF nr. 1792/2002, revine primarului, în calitate de ordonator de credite”. Prejudiciul stabilit de inspectori este prea modest, spun localnicii. Doar 42.334 de lei, creat prin „efecuarea de plăți în baza unor contracte încheiate cu încălcarea prevederilor legale referitoare la conflictul de interese”. În realitate, cumulat pe toţi anii de mandat, prejudiciul depășește 500.000 de lei. Inspectorii Camerei de Conturi au efectuat doar verificări prin sondaj ale contractelor. Unele le-au scăpat.
Nevasta de la “topo”
Mitică Pop a intrat în vizorul ANI și cu alte probleme. Raportul de audit relevă faptul că acesta a favorizat ani de zile la rând SC Tehnotop 88 SRL Baia Mare, societate care “a prins” toate lucrările de topografie, întabulări și studii de fezabilitate pentru Primăria Odoreu, în perioada anilor 2007 – 2010. Deloc întâmplător, la respectiva societate figura angajată nevasta primarului. Potrivit raportului, “faptul că soția primarului era angajata societății de topografie la data încheierii contractelor, contravine prevederilor Legii nr. 161/2003; în conformitate cu art. 76, alin. 2 din aceeași lege, contractele sunt lovite de nulitate, nulitate care poate fi stabilită doar de instanțele de judecată, motiv pentru care, pentru stabilirea eventualei incompatibilități se va sesiza Agenția Națională de Integritate”.
Firma amintită a prins două contracte grase, de 104.000 de lei. În urmă cu doi ani, primarul a reziliat contractul cu firma băimăreană. Acum, aceste servicii sunt atribuite unei alte firme, tot băimăreană, și la care figurează colaboratoare aceeași nevastă a primarului, Ioana Carmen Pop, care contrasemnează la primire tot ceea ce semnează primarul la “serviciu”.
Un audit realizat de inspectorii Camerei de Conturi Satu Mare îl plasează peprimarul comunei Odoreu, Dumitru Pop, deopotrivă în vizorul Agenției Naționale de Integritate și în cel al procurorilor anticorupție. Gazeta de Satu Mare a intrat în posesia unui raport sumar al misiunii de audit financiar care a fost efectuată, timp de peste două luni, în perioada lunilor martie – mai a acestui an, la Primăria comunei Odoreu. Inspectorii au scos la iveală aproximativ 100 de încălcări ale legilor în vigoare și prejudicii de sute de mii de lei. Mitică Pop e bun de legat.
Firmă fantomă pentru stors bugetul
Primăria şi Consiliul Local Odoreu au înfiinţat o societate comercială care administrează toate serviciile din subordinea celor două instituţii. “Am decis să fie un SRL deoarece acest lucru îi dă posibilitatea firmei de a angaja oameni şi de a-şi desfăşura mai bine activitatea”, a declarat primarul la apariția acestei știri în presa locală. Ceea ce a omis să spună este faptul că societatea a fost administrată de interpușii săi. Doi la număr, un administrator și un contabil, care au fost plătiți de la buget, potrivit spuselor sale, pentru “administrarea spaţiilor publice, a parcurilor şi tot ceea ce înseamnă acest lucru”. Gestionarea bălţii de pescuit, a serviciului de salubrizare, administrarea cimitirelor, coşeritul dar şi serviciile către populaţie sunt și ele vizate de SRL, care, după spusele lui Pop, “fiind un SRL, poate să dezvolte orice fel de activitate, inclusiv cele comerciale”, dar care nu a făcut absolut nimic, cu exceția achitării de salarii în valoare totală de aproximativ 30.000 de lei către admnistratorul firmei, Alin Avășan, soțul unei consiliere locale PSD, ambii în conflict de interese. Acesta a încasat un salariu lunar de peste 2000 de lei, în condițiile în care SRL-ul a încheiat anul fiscal cu 5 lei uitaţi în cont şi cu niciun serviciu prestat efectiv. “Poate ne-a vinde și parcul”, spune Lăcrămioara Tarța, o bătrână sătulă de edil.
În cele trei mandate, exceptându-l pe cel actual, în care a condus comuna, Mitică Pop a devenit proprietarul unei averi colosale, fiind, potrivit localnicilor, cel mai bogat om din comună. Milionarul Dumitru Pop nu s-a obosit însă să-și depună declarațiile de avere și de interese. Ele nu există afişate pe site-ul primăriei.
Capsunarul de la Odoreu va sta acasa? Mitica mitica cum vezi tu in zare mititica!!!
Vine penalul pe la noi … Mi-e scârbă …
Prietene,”penalul” ti-a marit pensia aia care era de kkt si din care a vrut sa-ti taie penalii basescu si boc in 2010 cand luai 250 de lei !!Acum nu mai rozi oase,iti permiti si tu o data pe saptamana cate 1 kg de parizer (fara soia).
Vai de tine … Poate lu’ mă-ta i-o arătat ceva mărit, jegule!
Locul penalilor e la pușcărie nu în parlament!
Mă, io n-o s-apuc pensia din cauza jegurilor ca ăsta de-l aperi, pupa-l-ai sub coadă …