Ultima actualizare: ieri, 22:00
Locale

FOTO. A fost finalizată canalizarea la Odoreu. Locuitorii se pot racorda la reţea

 

Lucrările de realizare a canalizării în comuna Odoreu au fost finalizate, localnicii putând să se racordeze la reţeaua publică. Recepţia oficială a avut loc astăzi la sediul Primăriei Odoreu în prezenţa senatorului Turos Lorand, a deputatului Octavian Petric, a reprezentanţilor societăţii Apaserv, a tuturor firmelor implicate dar şi a consilierilor locali.

Primarul Dumitru Pop a anunţat că lucrările de canalizare sunt finalizate, dar firma executantă a mai primit un termen de 90 de zile pentru a aduce terenul unde au săpat la starea iniţială. Ba mai mult, potrivit directorului Apaserv, Dan Stegerean, firma are obigaţia, conform contractului, de a planta gazon pe suprafeţele respective.

“Lucrările tehnice sunt gata, dar rămân nişte obiecţiuni, şi anume refacerile. Cetăţenii comunei aşteaptă ca acolo unde s-a lucrat şi a rămas terenul nerefăcut, să se refacă la situaţia de dinainte. Pentru liniştea cetăţenilor pot să spun că comisia de recepie lasă o listă cu toate obiecţiunile care trebuie făcute şi un termen de 90 de zile. Cetăţenii localităţii se pot racorda. Cel mai simplu este să se apuce să se racordeze iar atunci când sunt gata cu lucrările să raporteze acest lucru prin semnarea unui contract cu Apaserv”, a declarat Dumitru Pop.

Edilul a amintit că au fost străzi unde săpăturile s-au făcut chiar şi de trei ori, acesta fiind un semn că nu s-au acceptat decât lucrări de calitate.

Lucrările din Odoreu au constat în contruirea unei reţele de 17,8 km de canalizare şi 1.250 de cămine de racordare, construirea a patru staţii de pompare a apei uzate şi a 3,8 km de conductă sub presiune. Valoarea proiectului a fost de 9,4 milioane lei, fără TVA, fiind voba de fonduri europene.

7 comentarii

  1. Diligenta timpurie Răspunde

    dar vai! Saracul primar corect, constiincios, credincios si alaturi de populatia din Odoreu, primar lezat s-ar putea zice, toate ploile si tot politicul doar asupra lui s-au abatut, dar chiar asa . Oare Mitica, primarul cel parat si sarac cand a facut trafic de influenta, santaj si a adus injurii angajatilor de la DGASPC, cum se numeste?
    Martorii din institutie nu tac, plangerile sunt pe rol la institutiile cu competenta in domeniu! TIC TAC! Ticcc si tac!

  2. bogdanica Răspunde

    Deturnare de fonduri şi lucrare fără licitaţie în campania electorală din 2012

    Camera de Conturi a mai stabilit că în 2012, (pentru a-și atrage voturile din Mărtinești – n.r.), primarul a deturnat 100.000 de lei alocați prin hotărâre de Consiliu Local unui alt drum, spre localitatea Berindan. Primarul a adăugat celor 100.000 de lei alocați pentru drumul de Berindan și banii pentru cel de la Mărtinești. În mod ilegal, fără proiect și fără ca pentru atribuirea lucrărilor să fi fost organizată vreo licitație, primarul a dispus firmei sătmărene Samcif să asfalteze. Curtea de conturi a stabilit un prejudiciu de 105.000 de lei, pe care edilul ar trebui să-i scoată din buzunar. “Pentru constatările referitoare la nerespectarea prevederilor OG 34/2006 privind atribuirea contracelor de achiziție publică, a contractelor de cncesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de serviciim a fost sesizat organul competent respectiv ANRMAP”, mai precizează raportul.

    Între primar și firma Samcif, societate care execută și lucrările la drumurile comunale din fonduri europene pe Măsura 322, există o relație de natură penală. Întârzierile survenite la execuția lucrărilor din fonduri europene, provocate de lipsa de utilaje ale Samcif, au atras, din partea finanțatorului, CE, penalități de 108.000 de lei, imputate unității administrativ teritoriale. În mod suspect, primarul Dumitru Pop nu a acționat în instanță societatea executantă pentru a recupera prejudiciul creat de întârzieri la bugetul comunal. Surse din comună afirmă că prejudiciul ar fi fost deja recuperat, ușor diminuat, direct de către primar.

  3. Avertisment Răspunde

    Peștele primăriei, evacuat în balta primarului

    Printre faptele de care primarul mai este acuzat de localnici, unele prescrise, altele în curs de evaporare, se numără și exploatarea fără drept a unei balastiere a primăriei, bani din care la bugetul comunei nu s-a încasat nimic. Primarul mai este acuzat că a deversat din balastiera Primăriei în balta proprie, vecină, întreaga apă, care s-a curs, în mod miraculos, cu tot cu pește. Tot ilegal, primarul a semnat documente din care ar reieși că le-ar fi acordat localnicilor terenuri în compensare pentru terenul ocupat de balastieră, din care oamenii n-au văzut nimic. În realitate, oamenii n-au primit nicio compensare.

    În 2003, edilul și-a cumpărat de la primărie și clădirea fostei băi comunale, firma Papillon achitând primăriei 4.300 de lei. Primarul a plătit o parte cu bani cash, la casieria edilitară, iar restul cu un ordin de plată. A fost cercetat penal, dar a fost scos de sub urmărire, după ce a dovedit, folosind acte false, că respectiva clădire ar fi aparținut nu primăriei, ci societății Federalcoop.

  4. Merita citit Răspunde

    Nevasta de la “topo”

    Mitică Pop a intrat în vizorul ANI și cu alte probleme. Raportul de audit relevă faptul că acesta a favorizat ani de zile la rând SC Tehnotop 88 SRL Baia Mare, societate care “a prins” toate lucrările de topografie, întabulări și studii de fezabilitate pentru Primăria Odoreu, în perioada anilor 2007 – 2010. Deloc întâmplător, la respectiva societate figura angajată nevasta primarului. Potrivit raportului, “faptul că soția primarului era angajata societății de topografie la data încheierii contractelor, contravine prevederilor Legii nr. 161/2003; în conformitate cu art. 76, alin. 2 din aceeași lege, contractele sunt lovite de nulitate, nulitate care poate fi stabilită doar de instanțele de judecată, motiv pentru care, pentru stabilirea eventualei incompatibilități se va sesiza Agenția Națională de Integritate”.

    Firma amintită a prins două contracte grase, de 104.000 de lei. În urmă cu doi ani, primarul a reziliat contractul cu firma băimăreană. Acum, aceste servicii sunt atribuite unei alte firme, tot băimăreană, și la care figurează colaboratoare aceeași nevastă a primarului, Ioana Carmen Pop, care contrasemnează la primire tot ceea ce semnează primarul la “serviciu”.

  5. dezvaluiri Răspunde

    Incompatibil feroce

    Printre altele, inspectorii au verificat și o tranzacție efectuată de primar, prin care acesta și-a vândut sieși, de la Primărie către firma Papillon, pe care o deține și pe care a administrat-o până în luna aprilie, un spațiu comercial situat la parterul unui bloc. Spațiul era deținut în participațiune de Primăria Odoreu și SC Concas SRL. În mod suspect, procurorii sătmăreni au soluționat cu Neînceperea Urmăririi Penale acest caz. Mitică Pop a scăpat astfel de urmările faptei de abuz în serviciu. I-au rămas însă în cârcă alte câteva zeci, mai noi și mai vechi, cele vechi cuprinse în dosare pe care anchetatorii din Inspectoratul de Poliție Județean sau DNA nu au ezitat să doarmă până la prescrierea răspunderii penale.

    Raportul a concluzionat, cu privire la spațiul comercial, că primarul, prin funcția deținută, este incompatibil cu calitatea de administrator pe care o deține în cadrul societății Papillon SRL și a solicitat Agenției Naționale de Integritate efectuarea unor verificări de specialitate referitoare la incompatibilitatea celor două funcții deținute simultan. Primarul se află în incompatibilitate de la preluarea frâielor Primăriei, în urmă cu 13 ani și a renunțat la calitatea de administrator al societății amintite abia în aprilie 2013. Societatea a înregistrat pierderi anuale de 200.000 de lei, conform site-ului ANAF.

  6. Marcel de la ANL Răspunde

    Edil șmecher

    Pentru a evita, măcar parțial, sfera penalului, Mitică Pop nu a semnat el însuși contractele cu fratele său. În perioada 20 iunie 2008 – mai 2012, în numele Consiliului Local Odoreu a semnat Nyiki Marcel, viceprimarul comunei. Fapt de asemenea ilegal, au concluzionat inspectorii Camerei de Conturi. “Concluzia echipei de audit cu referire la aspectele analizate se concretizează în faptul că viceprimarul comunei dl. Nyiki Marcel nu putea angaja cheltuieli în sarcina unității auditate ca reprezentant legal, deoarece această obligație, conform prevederilor OMPF nr. 1792/2002, revine primarului, în calitate de ordonator de credite”. Prejudiciul stabilit de inspectori este prea modest, spun localnicii. Doar 42.334 de lei, creat prin „efecuarea de plăți în baza unor contracte încheiate cu încălcarea prevederilor legale referitoare la conflictul de interese”. În realitate, cumulat pe toţi anii de mandat, prejudiciul depășește 500.000 de lei. Inspectorii Camerei de Conturi au efectuat doar verificări prin sondaj ale contractelor. Unele le-au scăpat.

  7. Tata-ye Răspunde

    Oare cât va costa apa și canalizarea? Tot ca și la Satu Mare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.