Ultima actualizare: azi, 16:36

Locale

FOTO. Tripla sărbătoare de 9 Mai, marcată cu respect la Satu Mare

Tripla sărbătoare de 9 Mai a fost marcată cu respect la Satu Mare. De Ziua Europei, Ziua Independenţei de Stat a României şi Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial au fost organizate o serie de manifestări la monumentul Ostașului Român.

De fapt, manifestările au început încă de dimineață, când au fost depuse coroane de flori la monumentul înălțat în Cimitirul Eroilor.

La Monumentul Ostașului Român s-a adunat destul de multă lume. Printre aceștia s-a aflat prefectul Darius Filip, subprefectul Altfatter Tamas, președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, vicepreședintele Ioan Rus, viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher, consilieri județeni și locali, directori de instituții deconcentrate, veterani de război sau simpli cetățeni.

După ce prefectul Darius Filip a trecut în revistă Garda de Onoare, au fost intonat Imnul de Stat al României și Imnul Europei.

În continuare, prefectul a dat citire mesajului primului ministru, Sorin Grindeanu. În mesajul transmis de 9 Mai, premierul arată credinţa sa în “ideea de Europă a tuturor, de Românie europeană” şi apreciază că în cei zece ani în care ţara noastră a fost membră UE “românii au făcut paşi importanţi spre transformarea societăţii în beneficiul cetăţenilor”.

 “Marcăm astăzi trei momente istorice fundamentale, 140 de ani de când România şi-a proclamat independenţa, Ziua Europei şi Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial. 9 Mai 1877 a reprezentat pasul fundamental în consolidarea României ca stat independent şi unitar. Respect pentru curajul şi determinarea înaintaşilor noştri care, cu gândul la generaţiile viitoare, au contribuit la crearea statului român modern. Cinstim sacrificiul eroilor, oameni simpli sau de stat, care au sperat într-o lume nouă, vindecată de patima conflictului, şi au contribuit prin jertfa lor la sfârşitul celei mai însângerate file a istoriei secolului trecut – al Doilea Război Mondial. Sărbătorim astăzi Ziua Europei, cu încredere în viitorul proiectului european şi cu asumarea unui rol constructiv al României în acest proiect”, mai transmite şeful Executivului.  El subliniază că “Europa de azi este mult diferită de cea de acum 67 de ani, când se semna Declaraţia Schuman”.
În continuare a fost oficiat un Parastas în memoria eroilor români căzuți pe câmpurile de luptă.

Apoi s-a trecut la depunerea de coroane la Monumentul Ostașului Român. Au fost depuse coroane din partea Prefecturii Satu Mare, a Consiliului Județean și a Primăriei minicipiului Satu Mare.

Ceremonia oficială s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare în aplauzele întregii asistențe.

După ceremonia oficială, asociațiilor și partidelor politice li s-a oferit posibilitatea de a depune coroane de flori. Au dat curs acestei posibilități Asociația Pensionarilor Satu Mare precum și PSD, PNL și UDMR care au depus câte o coroană de flori la Monumentul Ostașului Român.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.