Ultima actualizare: azi, 12:16

Locale

Amenzi ilegale aplicate de Poliția Locală. Au primit peste nas

Înalta Curte de Casație și Justiție a tranșat disputa privind amenzile ilegale aplicate de Poliția Locală. Polițiștii locali au primit peste nas.

În urma promovării unui recurs în interesul legii de către Avocatul Poporului cu privire la competențele funcționale ale Poliției Locale, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat ieri, 19 iunie 2017, în ședință publică, o decizie favorabilă. Astfel, ICCJ a admis recursul în interesul legii, și a stabilit că în interpretarea și aplicarea legii, în raport cu competențele prevăzute de art. 7 lit. h) din Legea poliției locale nr. 155/2010 „Art. 7 În domeniul circulaţiei pe drumurile publice, poliţia locală are următoarele atribuţii: h)constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar;”, numai agentul constatator din cadrul poliției rutiere are competență de a aplica contravențiile prevăzute de OUG 195/2002.

Cu alte cuvinte, ICCJ le-a dat peste nas polițiștilor locali care au crezut că dacă vor copia uniforma Poliției, dacă vor avea îmbrăcăminte fluorescent reflectorizantă și chipiu alb pe cap, vor fi cei mai rutieriști dintre polițiștii rutieri. Acest derapaj a fost posibil cu complicitatea șefilor structurilor rutiere dar și inspectorilor șefi care, în baza „colaborării instituționale” au permis ca polițiștii locali să submineze competențele polițiștilor rutieri. Astfel, prin această decizie, ICCJ a pus capăt oricăror interpretări referitoare la competența poliției locale de a aplica contravenții la regimul rutier, altele decât cele prevăzute în mod expres de art. 7 lit. h) din Legea 155/2010.

Din păcate, în loc să fie consolidată structura Poliției Române, care este praf din punct de vedere logistic, subdimensionată ca resursă umană și neglijată constant de mai bine de 10 ani, unii parlamentari își doresc să dubleze competențele pe domeniul rutier și au promovat un proiect de lege prin care să le ofere polițiștilor locali atribute extinse în privința dreptului de a constata contravenții la regimul rutier. Nu putem fi de acord și nu vom tolera niciodată subminarea unei autorități, care este Poliția Română, în condițiile în care atacurile din ultimii ani s-au intensificat la adresa acestei structuri.

Totuși, asta poate fi un semn că polițiștii tineri veniți în sistem nu mai elogiază aceleași valori comuniste și bolnave cu care sistemul a îndoctrinat colegii noștri care au o experiență mai mare. Suntem mândri să vedem că atitudinea polițiștilor tineri este diametral opusă față de „milițienii” vremii, care se ghidau după principii de genul „orientează-te”, „fă să fie bine”, „cine muncește, sigur va greși” sau „nu te lega la cap dacă nu te doare”. Din păcate aceste comportamente au dus la diminuarea autorității Poliției. Nu spunem că avem reglementări suficiente, dar și cele care există, din păcate nu sunt folosite.

În acest sens, Sindicatul Polițiștilor Europeni EUROPOL a transmis o scrisoare deschisă inițiatorilor proiectului de lege, prin care ne arătăm indignarea față de tentativa de a slăbi autoritatea instituției Poliției Române și de a crește influența unor oameni politici, cum sunt primarii, care au la dispoziție structurile poliției locale.

Sursa: Sindicatul EUROPOL

18 comentarii

  1. Zoli Răspunde

    Mari polițişti rutieri se cred ãştia, în loc sã se ocupe de atribuțiile pe care le au, sã stârpeascã cerşetoria şi vandalismele de pe strãzi şi parcuri. Ruşine lor !!!

  2. Corina Pascal Răspunde

    Cei mai slabi colegi ai mei la învățătură au ajuns polițiști la circulație niște bacterii. Rușine.

    • Zoli Răspunde

      La locali te referi sper

      • Corina Răspunde

        Nu ma refer la a acei politisti tineti de la rutiera care nu au nici macar bunul simt de a se purta corespunzator cu soferii.Niste aroganti fara studii.

        • Unu' Răspunde

          Corina, dacă tot dai de înțeles că matale ai “studii”, pune mătăluță, te rog, niște semne de punctuație la locul lor! Nu de alta, dar poate vrei să te faci înțeleasă!
          Mulțumesc!

  3. Sandu Răspunde

    D-na Corina…..perfect dreptate, cei mai slabi la minte egal la rutiera, gen prostul si penalul Balta, fost coleg in armata, Dumnezeule ce oameni….
    …pe cei saraci de la locala, stil gardieni publici, mai bine nu le caracterizez, sub orice critica..

  4. Calin Răspunde

    Domnule ZOLI de ce nu duci pe acei cersetori la tine acasă si cum se zice acte de vandalism. Ungur prost ce ești

    • alin Răspunde

      Caline pe ma-ta am primit io in casa.Mai are muuult de invatat dar dupa doi detzi merge )))?)?

    • Zoli Răspunde

      Vezi-ți tu de treaba ta Cãline, mai bine uitã-te în jurul tãu

  5. Dan Decu Răspunde

    Pun pariu ca in spatele articolului se afla nimeni altul decat marele erou de la Marea Neagra, Antim Benchis. Ca nu vreau sa cred ca Europol ar putea sa scrie o tampenie ca “aplica contraventii”. Contraventiile se constata, sanctiunile se aplica. Dar la Benchis se aplica si contraventiile, mai ales pe Avram Iancu, la panda la TIR-uri. Nu-i asa?
    Pe de alta parte, acu’ sa vezi haos in oras, cu parcarile. Numai daca n-o sa vina cumva Benchis si o sa “aplice contraventii” de nici un parcagiu ca un bou n-o sa mai indrazneasca sa parcheze. Ce, nici n-o sa mai sufle macar, de frica.
    Go, Benchis!

  6. Mihnea Răspunde

    Ce boulean a compus comunicatul asta? Odata ca e frustrat..dar clar ca si romana a facut-o la fara frecventa,

  7. Je Răspunde

    In general comentarii impotriva politistilor nationali fac cei care “au avut treaba” cu ei !! Vad si aici cateva,si-i inteleg,pentru ca nu e placut sa fii amendat sau sa te trezesti cu dosar penal din partea lor.Dar asta nu inseamna ca au dreptate,pentru ca de-aia sunt politisti,sa aplice legea,ca ne place sau nu ! Pe de-alta parte,politia locala e un mare fassss,100 de oameni care traiesc din ”ajutorul social” al comunitatii unde isi desfasoara activitatea,mai exact din banii nostrii,cei care platim impozite,iar activitatea lor,care pana in urma cu cativa ani nu exista,e la fel de necesara precum frectia la un picior de lemn !!Cheltuiala primariei este foarte mare daca ne gandim la salariile care se apropie de cele ale politistilor nationali,echipament,logistica si bani de intretinere cladiri !Insa problema cea mare este daca acesti politisti sunt eficienti sau nu,daca chiar cetatenii orasului trebuie sau nu sa plateasca acesti oameni,care au atributii limitate,la fel ca pregatirea lor dealtfel !Daca aceste 100 de functii ar fi transferate la pol.mun.satu mare sau jandarmeriei,sunt de parere ca ar fi mult mai ok,ar fi mult mai multi politisti ”adevarati” si carora statutul le permite sa aplice LEGI nu HCL-uri !! Uniforma acestora nu cred ca ar trebui sa fie confectionata ”dupa ureche”,unii cu uniforme identice cu ale pol.nationale.altii gri sau negre.Sa l-i se faca uniforme distincte de ale pol.nationale,iar cei care copiaza uniforma sa fie sanctionati pentru port ilegal de insemne ale pol.nationale ! Domnul inspector sef al IPJ Satu Mare sa ia atitudine in ATOP si sa faca odata ordine la asa zisa ”pol locala” !! Inteleg ca domnul Precup,fost politist national, este sef acolo,insa nu cred ca ar trebui sa se mai creada tot politist national,sa pretinda aceleasi drepturi pentru locali,pentru ca domnia stie exact ce face politia anationala in comparatie cu pseudopolitia locala !!

  8. omul debine Răspunde

    Politia locala ar trebuie sa vegheze la intretinerea curateniei in oras, la eliminarea cersetoriei, la bisnitarii din piete si alte locuri, nu sa stea la panda in parcari. Iarna cand e zapada in parcari si nu ai acces in din cauza mornanelor de zapada nu-I vede nimeni. Acum zilnic nu fac nimic altceva, dact satu sa dea amenzi in parcari chiar daca ai abonament platit, dar nu e corespunzator zonei.
    De ce nu fac abonamente valabile in toate zonele cu plata corespunzatoare? Le convine ca aduna bani din amenzi pentru a -si asigura traiul bun. Rusine lor!

  9. omul debine Răspunde

    Si o intrebare. Ce se intampla cu amenzile platite sau cu cele neplatite?

  10. Zoli Răspunde

    Le-au anulat ÎCCJ, ce nu-ți clar, sunt nule de drept!

  11. Unu' Răspunde

    Precup și Blaga, vă dați demisiile?
    Este că sunteți incompetenți?

  12. GB Răspunde

    Politia Romana vs Politia Locala. Da, un subiect incitant care mereu naste dispute si e normal deoarece fac parte din structurile care se ocupa de siguranta noastra. Parerea mea ca ambele isi au rostul si locul lor, dar din diverse motive acestea se suprapun voit sau nu. Clar, politia nationala are prestanta si profesionalism mult peste cea locala si datorita trecutului pe care il are, a structurii nationale, colaborarii interinstitutionale si nu in ultimul rand a competentelor legale care ii sunt conferite. Pe de alta parte politia locala este o structura relativ noua, creata dupa chipul si asemanarea celei nationale (aici se vede lipsa noastra de viziune) fapt pentru care inevitabil le comparam( cum sa compari consiliul local/judetean cu parlamentul? sau primaria cu guvernul? inevitabi e o diferenta de calitate si doar din prisma cum ne raportam noi la ele). Sper ca in viitor si politia locala sa ocupe un loc onorabil intre structurile care fac ordine in societatea noastra(fiindca recunoastem sau nu toti avem nevoie de ea, ca doar nu v-a merge primarul cu cotorul de amenzi in strada). Pana atunci, dragi concetateni, va doresc rabdare si sa nu aveti probleme cu legea. “Ma inchin”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.