Ultima actualizare: azi, 15:41

Locale

S-a instituit codul roșu de caniculă! Ce reprezintă și cum trebuie să procedăm

Adminsitrația Națională pentru Meteorologie (ANM) a decis să ridice gradul de avertizare cu privire la valul de căldură din aceste zile. Atsfel, începând de astăzi, se activează codul roșu de caniculă în 12 județe din țară, printre care și Satu Mare, iar temperaturile vor depăși 43 de grade Celsius.

Codul roşu se aplică acelor fenomene meteorologice prevăzute a fi periculoase, cu un grad de intensitate foarte mare şi cu efecte dezastruoase. Atunci când este anunţat codul roşu, înseamnă că sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase de intensitate foarte mare.

Pentru România, codul roșu se instituie doar dacă temperaturile depășesc 43 de grade la umbră. Așa a decis Ministerul Mediului, la propunerea ANM.

Potrivit  Ordinului nr. 823, din 15 august 2006, al Ministerului Mediului,  codul roşu se instituie în urma deciziei Guvernului, la recomandarea Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Codul roşu de caniculă se instituie numai în cazul în care temperaturile depășesc 43 de grade la umbră.

„”Fiecare țară are  propriile criterii  de apreciere a acestor coduri. Fiind țări cu regim mediteranean, care dacă au temperaturi de peste 35 de grade, acestea  instituie aceste coduri. Se bazează, ca și noi, pe niște medii climatologice din zonele lor. La noi, temperaturile de 40 de grade sunt normale pe timp de vară. Din această cauză s-a stabilit ca instituirea codului roșu să se anunțe de la 43 de grade în sus, lucru care pânâ acum nu s-a întâmplat”, potrivit meteorologului Mihai Timu, potrivit dcnews, citat de libertatea.ro.

Codul Roșu ar însemna reducerea programului de lucru, încetarea activităţii pentru anumite sectoare şi categorii de angajaţi sau alte obligaţii pentru angajatori.

Sursa libertatea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.