Ultima actualizare: azi, 20:44

Locale

Cultivatori din Satu Mare vor să salveze Fabrica de Zahăr din Oradea

Cultivatori de sfeclă de zahăr din județele Bihor, Arad şi Satu Mare au comandat un audit la Fabrica de Zahăr Diamant din Oradea şi caută să angajeze credite pentru a o prelua, informează Bihor Online.

Fabrica de Zahăr din Oradea s-ar putea închide după ce dispar cotele de zahăr impuse de U.E. Continuarea activităţii la Fabrica de Zahăr din Oradea  depinde acum de negocierile cu un grup de cultivatori de sfeclă de zahăr din Bihor, Arad şi Satu Mare. Cultivatorii de sfeclă de zahăr sunt interesaţi să continue activitatea la fabrica Diamant, pentru a închide lanţul trofic, pentru a se asigura că au unde să-şi proceseze ceea ce produc, scrie bihon.ro.

85 de cultivatori de sfeclă de zahăr din județele Bihor, Arad şi Satu Mare vor să preia Fabrica de Zahăr Diamant, care are acţionariat francez şi german. Decizia nemţilor de a închide fabrica vine după ce, în 2008, Fabrica de Zahăr Oradea a renunţat benevol la 13,5% din cota sa de zahăr, 4.500 t, astfel că cota de zahăr din sfeclă a României s-a redus la 104.660 tone, adică o reducere de 4% – mică, în comparaţie cu celelalte ţări care şi-au redus cota cu 14-15% şi chiar cu 75%, mai informează Bihor Online.

Înainte de 1989, România avea 33 de fabrici de zahăr. Numărul fabricilor de zahăr a scăzut şi din cauza privatizărilor nereuşite sau a decapitalizărilor de după 1990, la care s-au adăugat lipsa de eficienţă energetică, dar şi tehnologia învechită, care nu le-a mai făcut competitive.

Sursa bihon.ro

Un comentariu

  1. Academicianu Răspunde

    Lantul trofic? 🙂 Buna asta….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.