Ultima actualizare: ieri, 22:26

Locale

FOTOGALERIE. Daciile vechi din Satu Mare au făcut senzaţie în Polonia

În perioada 7-10 septembrie 2017 în orașul polonez Cracovia a avut loc Întâlnirea Cluburilor DRUM BUN – eveniment dedicat iubitorilor autoturismului Dacia. Evenimentul a fost organizat în retur, după ce în luna iunie 2017 la Satu Mare a avut loc o deosebită paradă care a vizat în special autoturismele autohtone precum și promovarea Muzeului Daciei Românești, singurul muzeu de acest gen din țară și la care vedetele au fost Daciile 1100, 1300 și 1310 ale unor pasionați din Polonia.
Pentru toamna acestui an, polonezii au pregătit deasemena un eveniment dedicat Daciilor.
La acest eveniment a participat delegația clubului DRUM BUN România în frunte cu coordonatorul George Negrea, și zeci de pasionați atât din județ cât și din alte locuri din România.
În cadrul evenimentului au avut loc mai multe activități, unul dintre momentele interesante a fost acela când preotul satului Bartne, sat în care trăiește minoritatea lemcă, a făcut o slujbă de sfințire a autoturismelor, în limba română.
În acea zonă trăieste o populație de origine valahă
Principalul organizator al evenimentului din Polonia a fost polonezul Mihai Sowa, care deține trei Dacii vechi.
„Acești polonezi iubitori de România au deschis până și un local cu specific românesc, unde poți cumpăra bere românească, dar poți să și plătești în bani românești. E plin cu poze cu artiști români, are muzică românească și steag. Există în jur de 20 de polonezi îndrăgostiți de România care cu fiecare excursie în România aduc alți polonezi și tot mai mulți învață românește. Ei vin de foarte multe ori în România”, a mai spus George Negrea.
Printre autoturismele care au fost prezente, enumeram Dacia 1100, Dacia 1300, Dacia 1310 și Dacia Berlină, fabricate în perioada 1969-1985, aparținând pasionațiilor din Satu Mare, București, Deva, Prahova și Baia Mare.
Programul evenimentului s-a întins pe durată a patru zile și a numărat mai multe parade în orașe din Polonia, petreceri, concerte vizite la obiectivele turistice din zonă.
Exportate în număr mare înainte de 1989, vechile modele Dacia nu trezesc nostalgii doar în rândul românilor, ci sunt apreciate și de străinii care au copilărit în jurul acestora. Un caz aparte este cel al unor polonezi din Cracovia, care au devenit atât de atașați de România, încât și-au cumpărat Dacii, au învățat limba română, ba chiar au arborat și Tricolorul pe casele lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.