Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

FOTO&VIDEO. Satu Mare a sărbătorit 500 de ani de la Reforma Protestantă

Cum anul acesta s-au împlinit 500 de ani de la realizarea Reformei Protestante de către Martin Luther, care, pe 31 octombrie 1517, publica cele „95 de teze“ prin care critica abuzurile Papei de la Roma şi vânzarea de indulgenţe, acest moment a fost marcat astăzi, sâmbătă, 2 septembrie și la Satu Mare. Parohia Reformată din municipiul Satu Mare a organizat, în Piața 25 Octombrie, un eveniment prin care a adus un omagiu celui care a fost Martin Luther. 

Astfel, evenimentul intitulat Reforma – 500 de ani în Satu Mare (Megújulás – reformáció 500 Szatmárnémetiben), a adunat o mulțime de oameni în centrul Sătmarului, organizatorii pregătind nenumărate momente care să scoată în evidență ceea ce s-a întâmplat în 1517, și anume o mișcare ce a schimbat cu adevărat lumea.

Și președintele României, Klaus Iohannis, a ținut să transmită un mesaj cu ocazia acestei sărbători: ,,Toate cultele din Romania ce se revendica din Reforma merita o sincera apreciere pentru felul in care isi indeplinesc misiunea si transmit un salut calduros reprezentantilor si credinciosilor lor”, a declarat șeful statului, citat de hotnews.ro.

 

11 comentarii

  1. Cali Gyula Răspunde

    Intre Crestini n-ar trebui sa existe niciun fel de ”reforma” sau alte confesiuni !!Crestinii reprezinta Biserica Lui IIsus Hristos,iar aceea Biserica e NUMAI UNA !!!

    • M Răspunde

      De reforma avem nevoie tot timpul, altfel nu putem tine pasul cu lumea moderna.
      Aici nu ma gandesc doar la religie!

  2. matroz Răspunde

    Acum inteleg de ce consiliul local unguresc a alocat resurse bugetare unui eveniment care nu are nici-o relevanta!!!!!Si l-a pus alaturi de Centenarul Unirii!!!!Cretinii din partidele romanesti au votat de-a valma in marea lor prostie!Inainte tovarasi,doar ca vin doi pasi inapoi!Spus-a fratele Lenin!

  3. y Răspunde

    Vezi @matroz exact asta este istoria pe care nu o știi. Dar tragi concluzii și judeci. Hai să povestesc pe scurt. În 1545 reformații hotărăsc la primul sinod de la Ardud că trebuie să aleagă un superintendent, un fel de episcop. Alegerea acestui episcop are loc la cel de al doilea sinod, care are loc în 1554 în Oar. Deci în județul nostru. Apoi recunoașterea religiilor are loc prin Edictul de la Turda din 1567, muult înaintea Europei cică civilizate. Nu uita și de războiul religios de 30 de ani sau ce au făcut civilizații de francezi cu hugenoții. Chiar evocarea și sărbătorirea acestor evenimente demonstrează toleranța și respectul reciproc al locuitorilor.

  4. y Răspunde

    Vezi @matroz exact asta este istoria pe care nu o știi. Dar tragi concluzii și judeci. Hai să povestesc pe scurt. În 1545 reformații hotărăsc la primul sinod de la Ardud că trebuie să aleagă un superintendent, un fel de episcop. Alegerea acestui episcop are loc la cel de al doilea sinod, care are loc în 1554 în Oar. Deci în județul nostru. Apoi recunoașterea religiilor are loc prin Edictul de la Turda din 1567, muult înaintea Europei cică civilizate. Nu uita și de războiul religios de 30 de ani sau ce au făcut civilizații de francezi cu hugenoții. Chiar evocarea și sărbătorirea acestor evenimente demonstrează toleranța și respectul reciproc al locuitorilor de aici și din Ardeal. Ar mai fi multe de spus dar toți ar trebui să fim mândri că aceste evenimenbte sunt legate de meleagurile noastre. Așa cum pita nu este nici ungurească nici românească, pentru că este în primul rând a noastră, și istoria este a noastră comună, cu bune și cu rele. Și aceste evenimente nu se pot schimba, trebuie luate ca atare. Dacă pentru tine aceste lucruri nu au nici o relevanță și totul se traduce la alb și negru, român sau ungur, să știi că această gândire nu duce înainte. Și fii sigur că acei consilieri români au votat în cunoștiință de cauză când au votat alocarea de fonduri .

    • matroz Răspunde

      @y:intelegeam si daca imi spuneai o singura data!Dar ai vrut sa te asiguri ca partea de istorie asa cum o prezinti tu,o sa mi-o insusesc!Uite ca nu stiam chiar atatea si nu stiam de evenimentele petrecute in judetul nostru!Multumesc!
      Nu mi-am schimbat parerea ,ma intereseaza nu mult ce fac protestantii .E dreptul lor sa aniverseze,sa sarbatoreasca,respect asta!Dar nu pe banii mei ca de altfel si marele Partium.In spiritul tolerantei ,pe care nimeni cred ca o ignora,poti sa-mi mai spui un eveniment ortodox cadorisit cu bani de la Consiliul Local?
      Si mai poti sa-mi spui evenimente care au primit bani fara asazisele proiecte cerute de primarie?
      Nu stiu daca intelegi,pot repeta la nevoie!!!

      • y Răspunde

        Era târziu când am scris, și am apăsat greșit pe tastatură de aia s-a repetat. Banii care s-au dat nu sunt doar ai tăi ci și ai tuturor contribuabililor. Eu consider sărbătorirea acestui eveniment ca un semn de normalitate, că doar aici trăim cu toții și crede-mă era foarte mare lucru la vremea respectivă în ceea ce privește toleranța religioasă. Era unică în lume. Și nu cred că se va repeta des, că nu este Partium-buli. Este legat de sărbătorirea a 500 de ani de la Reformație. Nu m-am interesat până acum dacă s-a dat ceva pentru evenimente ortodoxe, probabil da, dar sincer nici nu m-a interesat până acum.

      • M Răspunde

        La biserica ortodoxa se vara banii cu caruta, doara nu crezi ca din buzunar se construiesc bisericile la fiecare colt de strada.

        • y Răspunde

          Ai dreptate, dar n-am vrut să-l provoc pe @matroz. El și mulți alții la faza asta vede doar că din banii românilor au primit bani ungurii.

  5. ortodox Răspunde

    Să nu trecem cu vederea faptul că religia protestantă a însemnat o cotitură în evul mediu întunecat de la viziunea obscurantistă a catolicismului asupra vieţii pe pământ la deschidere spre cercetare,ştiinţă şi civilizaţie.Au beneficiat de asta Germania,Olanda,Belgia,ţările scandinave…Au avut şi protestanţii păcatele lor dar nu le amintim acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.