Ultima actualizare: ieri, 22:25

Locale

Pregătiri serioase pentru Centenarul Marii Uniri. Primăria așteaptă propuneri

Conducerea Primăriei Municipiului Satu Mare a avut vineri, 29 septembrie, o întâlnire cu o parte dintre reprezentanții asociațiilor patriotice, istorice și culturale care desfășoară activități în municipiul și județul Satu Mare. Tema discuțiilor a fost legată de organizarea manifestărilor și activităților cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri.

Au răspuns invitației reprezentanții Asociației Cultural-Patriotice “Avram Iancu”, Asociației Socio-Culturale “ Țara Oașului ”, Asociației “Codrenilor”, Asociației Scriitorilor și Istoricilor din Satu Mare, Asociației Culturale “Poesis” Asociației “Cultul Eroilor“ cât și cei din partea Asociației “ASTRA”. De asemenea, alături de conducerea Primăriei Municipiului Satu Mare, au mai fost prezenți directorii instituțiilor de cultură subordonate, respectiv Filarmonica de Stat “Dinu Lipatti”, Teatru de Nord Satu Mare și Centrul Cultural “G. M. Zamfirescu”.

Primarul Kereskényi Gábor, viceprimarii Doina Feher și Adrian Albu au deschis întâlnirea cu o scurtă prezentare a propunerilor pe care municipalitatea le are până în prezent în vederea organizării acestui eveniment.

Primăria Municipiului Satu Mare, prin Serviciul Comunicare și Coordonare Instituții Subordonate – Compartimentul evenimente, cultură, educatie, sport, a propus mai multe activități care ar urma să se desfășoare pe parcursul unui întreg an aniversar. De altfel, fiecare dintre invitați a primut un draft al propunerilor de până acum, urmând ca la următoarea întâlnire acest draf de proiect să fie completat cu propunerile asociațiilor.

Pentru ca evenimentul să fie cu adevărat unul reușit, municipalitatea dorește să implice în aceste activități autoritățile locale partenere, instituțiile subordonate, instituțiile de cultură din județ, unitățile de învățâmânt, asociațiile și fundațiile, respectiv întrega comunitate locală.

Edilul municipiului a subliniat că este important ca toate proiectele care  pun în evidență acest evenimentul principal al istoriei României să poate fi implementate, astfel încât să rămână dovezi ale acestei aniversări și generațiilor viitoare.

”Să dăm importanța și solemnitatea care se cuvine unui asemenea eveniment, fără festivisme ieftine! Vom continua consultările, inclusiv cu mediul politic, cultele și societatea civilă. Doresc să înțeleagă toată lumea că Primăria Municipiului Satu Mare este deschisă la propuneri și, cu sprijinul Consiliului Local vom aloca pentru acest eveniment și un buget pe măsură”, a spus primarul Gabor Kereskenyi.

În acest sens, edilul a mai spus că dorește să aibă întâlniri și cu alți repreznetanți ai asociațiilor din județ, ai cultelor religioase și ai partidelor politice, pentru ca, în proiectul final să fie cuprinse toate propunerile și proiectele de valoare.

Pe această cale lansăm un apel tuturor organizațiilor și asociațiilor din județul Satu Mare să trimită la adresa cultură@primariasm.ro propuneri de activități pe care doresc să le organizeze în municipiul Satu Mare cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri.

Sursa Primăria Satu Mare

 

57 comentarii

  1. profesor Răspunde

    Declarații normale pentru secolul XXI și pentru o țară europeană, DAR….vom vedea care va fi REALITATEA!

  2. oare Răspunde

    Sa nu fie zi de doliu la Budapesta…..

  3. Specialistu Răspunde

    Sa nu uitam ca 40% din populatia orasului nu va avea chef de sarbatoate, asa ca doar incet va rog. Multumim!

    • profesor Răspunde

      Dle Specialistu, și când e 15 martie zi națională pentru maghiari, procentul de 60% acceptă sărbătoarea ungurilor din Satu Mare, care defilează cu fanfară, cai și destul zgomot, așa că vă rog, mai încet ….!!!

    • matroz Răspunde

      @specialistu lu peste:Pai mergeti la cimitir si plangeti!

    • Alecu Răspunde

      De Zilele Partium cei 66% romani ce trebuie sa faca sa fie mai incet si mai putine zile?

  4. hort levente Răspunde

    100-4 egal 96 sau nu?
    acei 4 ani, dintre 1940-1944, intra in socoteala centenarului sau trebuie scazuti?

    • Unu' Răspunde

      100 de ni de la Unire, nu de “ocupație” românească! cum vă place vouă să credeți!
      Dar sincer, parcă tot un Ardeal independent ar fi mai bine!
      N-a fost deloc bine sub ocupație maghiară, dar nici româno-balcanică!

      • Alecu Răspunde

        Peste 1 mie de ani cand va fi natiunea ardeleana,de va fi,poti sa faci si independenta.
        Pana atunci suntem in UE.

  5. Mihai Răspunde

    Oare ce sarbatorim ? Prospera regiune Transilvania a fost acaparata de mitici si apoi jefuit, ce a fost acum 100 de ani Clujul, Timisoara, Oradea, Aradul, Brasovul, si ce a fost Craiova, Ploiesti, Pitesti, Dorohoi, Vaslu,i mai ce chef bun am …. macar de ne lua Nigeria sau Gambia ca are drumuri mai bune…

    • y Răspunde

      Să vezi tu Maroc ce autostrăzi are și are efectiv vreo 1800 km. Câteodată am impresiua că sudiștii ne sabotează intenționat. Apropo de Maroc, acolo producția de Dacii e mult peste cea din România. Dar nu-i bai noi nu ne vindem țara.

    • Alecu Răspunde

      La fel s-au dezvoltat toate.Unde au fost mai bogati au ramas asa,Cluj si Timisoara,dar in secuime e vai.
      Daca se furau banii Transilvania era cea mai saraca.

  6. Alecu Răspunde

    Se vede si aici cat de sovini is ungurii din Satu Mare.
    Bravo!

  7. Alecu Răspunde

    Bine ca celor 34% deveniti 40% le plac atatea festivaluri unguresti si au atatea drepturi si privilegii de la Romania.

    • Norick Răspunde

      Da’ pui de dac , pana acuma unde ai fost ?? Dupa 3 zile ai ideile astea stralucitoare ?? N-ai avut net , sau curent ?? ,-) 😉

      • y Răspunde

        @Norick. Beragadt a szárazvécébe a kert végében.

      • Alecu Răspunde

        Daca vii cu batjocura din asta cu pui de dac si unde am fost,edti un salbatic din Mongolia!
        Asa bateti-va joc de Romania si romani si plangeti-va ca sunteti terorizati si fara drepturi.

        • Norick Răspunde

          Nu ai net numai de weekend ??? 😉
          Eu nu ma cobor la nivelul tau sa-ti explic tu ce “edti” … :-)))))

  8. matroz Răspunde

    Mie mi-ar place sa cred ce spune primarul si m-as bucura!Dar îl cunosc destul de bine!
    Ar trebui pentru a fi credibil sa răspundă:
    -e de acord si va elibera avizele si autorizatiile necesare amplasării catargului cu drapelul românesc si Statuii eroului necunoscut?
    Ar fi primul set de întrebări!

  9. Mihai Răspunde

    matroz, catargul de care vorbesti ce semnificatie are ? hai sa sunem ca eu sunt neamt sau japonez, vin la Satu Mare si vad un hidos catarg nalt de 30 de etaje, ce s-o fi intimplat cu cei care l-au pu?. Un popor viteaz nu face asa ceva , pentru ca e cunoscut de toate popoarele. O fi un popor mai putin vremelnic, care e asimilat cu sutele de mii in Italia, Franta,Anglia ? atunci ce vrea sa zica , am fost si noi aicea ? oare ce caracter au astia, m-as intreba., Pupa popa, din BMW, cu dinti de aur….Da acum pricep la ce va trebuie catargul, e mai tare ca BMW-ul

  10. matroz Răspunde

    @mihai:catargul nu are 30 de etaje cum ti-a spus primarul!Amplasarea lui a fost hotarata de Consiliul local Satu Mare,mai acum cativa ani in urma.Ce semnifica tricolorul Romaniei ,te rog sa te interesezi singur!!!
    Dar iti raspund cu mijloace firestiAcolo a existat pana in anul 1940 o statuie -cum exista in multe orase transilvane si nu numai a asa zisului ostas ,erou necunoscut!Ea a fost deplasata ,ulterior topita de hortisti!Ideea asociatiilor,din cate inteleg-este de-a infiinta acolo un ansamblu monumentar format din cele doua lucrari -drapel simbol al romanilor si statuia simbol al celor care au luptat indiferent de etnie,nationalitate sau altceva.Afla japonezule ,ca in Romania se sarbatoreste -ca de altfel si in alta parte-Ziua Drapelului!Ar fi locul unde aceasta manifestare s-ar putea desfasura!In rest cred ca fiecare ar trebui sa-si vada de popii lui!!!!!!

  11. Mihai Răspunde

    matroz, intr-adevar ziua drapelului se sarbatoreste de natiile castigatoare. Iti reamintesc ca romanii ca si ungurii nu au castigat niciodata, vei zice ca nu e adevarat, romanii au eliberat Budapesta…etc.ungurii zic ca rusii i-au r\trimis pe romanii carne de tun. Germanii considera romanii tradatori, degeaba am dat tot titeiul daca i-am tradat.
    Un bloc de locuit de 10 etaje are intre 28 si 32 metri,socosteste si tu 80m ( eu fiind japoznez socotesc iute).
    O comunitate trebuie sa aibe grija de membrii ei, apoi poate sarbatori. Un catarg enorm ar fi o sfidare la comunitate, la cei nevoiasi. Daca suntem atat de tari ca natie, de ce ne trebuie un carg turc ?
    Inteleg ca se face o statuie etc. dar un drapel hidos ce sens are? , Trebuie intretinut, inlocuit , iar daca nu bate vantul si ploua e jalnic. Gandestet-te si tu

  12. Mihai Răspunde

    abc nu sunt prea convins … un paratraznet chiar langa cladirea finantelor… Totusi daca catargul chiar s-ar prabusi peste cladirea finantelor si chiar atunci ar trasni…vezi ca ungur prost, (ca toti ungurii), la ce ma duce minte?. Dar ce facem cu matroz care va sta in varful catargului sa falfaie staeagul ? O cusca Faraday l-ar ferii si pe el , si japonezii l-ar putea poza fara probleme.

  13. matroz Răspunde

    @mihai alias abc:Domn prfesor s-o luam babeste:
    -catargul cu avizele care il are,poate fi fi inaltat la 40 de metri!Capisci?Pana la 30 de etaje ce debitezi tu cu alcoolul in nas e mult;
    -e prevazut CU paratrasnet,asa ca orice incercare de-a ne demonstra intelepciunea proverbiala de la capatul pamantului e nula;
    -ziua drapelului este statuata de legile Romaniei,n-are nici-o legatura cu fanteziile tale;
    -inafara de unguri nu cred ca ar deranja pe nimeni;Si de ce ,pe noi nu ne deranjeaja Partium si totusi il faceti?
    -restul sunt prostii emanate din lipsa de inspiratie.S-a inchis bufetul din colt?

    • y Răspunde

      @matroz. Mai încearcă cu ghicitul, nu ai nimerit. Dar acum la modul serios dacă montăm steagul dispar ca prin vrajă toate grijile și problemele din țara asta ? Asta este cel mai important lucru de făcut ? Iar cu bufetul din colț ai greșit total direcția. De 12 ani nu am băut nici un strop, nici măcar de Anul Nou. Ciocnesc și atât. Prea mult le știi pe toate și crezi că toți gândesc și fac ca la fel tine. Prosit sau na zdarovîie !

      • matroz Răspunde

        @Y:Pai bade ungur,cand am vorbit cu tine?M-am adresat unor cetateni cinstiti precum Mihai si abc!Ce te-ai ofuscat matale ?
        Nu cred ca dispar problemele din tara asta!Numai tu crezi ca odata cu Partium ele ar fi disparut!
        Chiar si impotriva parerilor tale DRAPELUL si nu steagul-stimate ungur-steag poate aveti voi-va fi montat!

  14. Mihai Răspunde

    y, nu fi suparat frate, eu cred ca matroz a raspuns mie, si am fost nevoit sa vin de la colt unde am baut cu sotia lui matroz. Nu sunt probleme, ea e OK, iar popii au sters filmuletele cu copiiii , matroz o sa-ti timit filmuletul, iar whisky-ul se deconteaza , e precum aghiasma, ai bani ai, n-ai bani cine te crezi ?

    • y Răspunde

      @Mihai. O pomenit de domn profesor de aia am răspuns. Dar știi ce ? Te las să te distrezi tu cu el, oricum văd că se cam repetă cu ce spune. Paranoia sau schizofrenia e tare la el. @matroz, nu ești cumva robot de te repeți?

  15. Mihai Răspunde

    matroz, prin anii 1990 au fost niste inundatii in oltenia, era Anderco primar pe la noi. S-au facut strangeri de ajutoare pentru sinistrati. Am vorbit cu parintele Tincu, cati bani ati stransi, 200 de Lei. Ungurii romano catolici si reformati au strans si au trimis oltenilor sinistrati 180000 , si eu am dat 1000 de lei pentru ca am fost si eu sinistrat. De autunci tot beau, pe la colt.

    • matroz Răspunde

      @mihai:bagiuc ,läsa amintirile.Pastreaza totusi un limbaj mai unguresc nu de tigan!Nu-ti iese nimic!Cu drapelul,nu,cu statuia,nici!Saracu,incerci sa lasi si bufetul din colt?Mai repet odata.Am o multime de prieteni unguri destepti!Inclin sa cred ca voi sunteti tigani unguri,nu vad nici-o sclipire de creer,chiar cu palinka in el!

  16. Mihai Răspunde

    matroz, esti un inger, blagoslovit fie neamul tau si cine ta fatat, cel mai destept-desteapta dintre toti si toate, chiar vreau sa te pup, Ohh …. totusi as avea o rugaminte, mica, mititica, scoate-ti cizma de cauciuc si pune-ti inapoi opinca ca miroase mai european

    • matroz Răspunde

      Iar nu stii limba romana!Mai,dar totusi sunteti grei de cap sau …la cap.N-am opinci,le-am lasat la Budapesta cand v-am adus pe voi in Europa.Daca nu, behaiati rastindu-va la mongoli!

  17. Mihai Răspunde

    Cred ca vor fi foarte multe discutii, as intreba pe cineva totusi sa-mi explice Uniirea , cine s-a unit si de ce, Marea Unire, cat de mareata a fost , sunt electrosocat, marea, mareata, grandioasa , toata populatia astepat acest eveniment, si pe urma … colacii cadeau din cer, iobagii erau in delir, ca din senin , case, scoli, fabrici se inaltau, iar bunicii mei urlau de bucurie.

    • matroz Răspunde

      Mai nene,nu te speria!Stie toata Europa ca voi sunteti socati!Vine dr.Arafat si va resusciteaza-firesc de dragul meseriei,nu ca ati merita!

  18. Mihai Răspunde

    matroz, ungurii nu au tinut nicioadata oi, ca si romanii, de acea ei nu behaie. Stiu, scoala e de vina ca nici macar atata nu stii. Beeee

    • matroz Răspunde

      Zau,de unde suparare ai scos chestia asta?Au fugit si oile de prostia voastra!Dar ce dracu voi sunteti prieteni numai cu magarii?

  19. Mihai Răspunde

    Ar trebui sa stii ca turcii au fost aici vreo…. cativa ani, turcii mancau oi , ungurii porci si taurii, romanii urzici si melci

    • matroz Răspunde

      Pai vezi de ce romanii sunt destepti?Si de unde dracu mancau turcii oi,ca doar erau in marea Ungarie!!!Mai dar grei sunteti la minte!Voi le-ati dat oi,neprihanitilor!

      • abc Răspunde

        Voi le-ați dat și nevestele de aia nu vă mai săturați de atâta muzică turcească gen manele.

        • matroz Răspunde

          Hop ungure si tu in curul calului!Asa-i la noi au stat secole!Prostia chiar nu are margini!
          Vroiam sa-i propun prostovanului dinainte,dar sunteti aceeasi -sa va scutesc de injuraturi si sa va dau o adresa de messinger sa ne putem injura in liniste.Dar lipsiti fiind de fair-play,am renuntat!

          • abc

            Evoluție fraților! @matroz nu negă ce am spus. Și nu sunt aceeași persoană cu @Mihai. Mai încearcă.

  20. unirea Răspunde

    Matroz,te rog ai grija de semenii nostri unguri.Tu te lupti cu sclerozatii din pusta?Oricum nu pricep nimic!Au o idee si aceea idioata si tu vrei sa le schimbi mentalitatea?Stai ca le vine randul,cand le vom spune out!Nu le traduce ca ei inteleg -bravo!

  21. Mihai Răspunde

    In marea Ungarie, care acum daca ar exista ar fi a treia putere in lume dupa china si sua religia era catolica si reformata. Turcii mancau doar oaie, fiind musulmani. Cei cativa romani ascunsi in munti nu stiau de ocupatia turca, asa ca mancau si oi. Au, aveti, chiar si retete cu oi, cu feriga cu iarba, cu frunze.

    • abc Răspunde

      @Mihai, lasă-l. Timp pierdut, @matroz de fapt nu vrea să înțeleagă. A pus un disc de vinil vechi și se tot rotește dar textul e același cu mici variațiuni. Știi deja și tu, unguri proști, opincile etc. etc. Și da @Mihai ai dreptate, ungurii nu prea mănâncă oaie. Sau nu ai observat că de paștele nostru mieii nu prea au trecere? Slab observator ești.

    • matroz Răspunde

      Adanc,intelept graita-i frate !Pacat ca esti ungur!
      Voi chiar ca sunteti cu capul!Ungaria a treia putere mondiala…..Cu cine-mi pierd timpul!!!!!!!!!
      Mai nene,mai citeste ce scrii,ca te rad ungurii!!!Asa-i ,in timp ce pe voi va fu..eau turcii in chiur,romanii radeau de voi din munti intrebandu-se ce-o fi cu puterea aia mondiala fut..a sa nu se inmulteasca!Doamne,doamne…Voi stiti unde a dus mutu iapa?Acolo sa ajungeti si voi!……Adica punct!

    • Alecu Răspunde

      Mihai schimba-ti numele ca nu esti roman,ba din contra.Greu ar suporta ungurii steagul mare romanesc…Nici vorba sa aiba 30 de etaje.Ungurii nu isi pierd identitatea nationala daca is civilizati si respecta romanii si Romania.

  22. cineva Răspunde

    Va dati seama ca voi toti duceti razboiul altora???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.