Ultima actualizare: azi, 11:15

Locale

Adrian Albu: ,,Există riscul ca cel mai mare angajator din județ să își închidă porțile”

Adrian Albu a declarat astăzi că sunt societăți care doresc să își dubleze numărul de angajați sau să îl crească de patru ori, dar nu o fac pentru că nu există persoane suficiente dispuse să muncească.

El a precizat că la bursele locurilor de muncă sunt persoane care merg doar după ștampilă pentru a primi mai departe șomaj. Ba mai mult, el a avertizat că există riscul ca cel mai mare angajator să își închidă porțile pentru că nu găsește suficienți angajați.

“Avem investitori care nu îşi mai dezvoltă afacerile. Fără nume, vă spun că este societate în Satu Mare care ar dori să îşi dubleze sau să-şi înmulţească cu patru numărul de angajaţi, nu o face în condiţiile în care există pericolul major ca un alt investitor, cel mai mare investitor în momentul de faţă, ia în considerare posibilitatea de a închide porţile, pentru că în loc să mai poată angaja 700 de oameni, a mai scăzut din câţi avea”, a declarat Albu.

În opinia viceprimarului Adrian Albu, problema este ajutorul social la nivel destul de ridicat. Sunt persoane care au terminat 8 clase și nu știu să semneze.

Afirmația a fost făcută în conferința de lansare a unui proiect pe probleme sociale, desfășurată astăzi la Primăria Satu Mare.

 

18 comentarii

  1. Adrian Negru Răspunde

    Foarte bine! Votati si acordati mai departe ajutoare social! Traiasca viata gratuita pe spinarea platitorilor de impozite si taxe! Jos cu munca in folosul comunitatii!!!!
    In ordine ierarhica de jos in sus si invers SUNTETI PRAF SI PULBERE! CEEA CE PROMOVATI CA PROGRAM DE GUVERNARE ESTE O PROSTIE ORBITALA!

  2. Drm Răspunde

    Sa dea Draxlmaier salarii nu bataie de joc.bine ca da la tigani 1900ron si la muncitori care lucreaza de 15 ani ,1720ron.si mai vor muncitori.rusine sale fie

    • nuconteaza Răspunde

      Asta e problema interna la Draxelmaier. Amenintati ca va dati demisia in masa si atunci is cu riscul de a inchide portile si a muta fabrica in alta parte. Daca vor muncitori trebuie sa ii poata sa ii atraga, nu te poate obliga sa mergi sa lucrezi acolo. Sa ofere salarii atractive, prime, bonusuri, etc. E problema lor, dar si a angajatilor de a rezolva aceasta problema. Legat de somaj si ajutor social? Le-as defiinta complet la nivel judetean (pentru ca la nivel national nu se poate, PSD pe asta mizeaza). Pentru cei care nu vor sa lucreze.. sa moara de foame.

  3. abc Răspunde

    Domnul Albu pe mine personal mă doare exact undeva de DRM. Oricum au demonstrat în timp că nu sunt un partener viabil de dialog de fapt nu vor dialog. Și eu am impresia că ei de fapt se cam pregătesc să plece, vezi și închiderea secției de la Pitești. Numai trebuie creată impresia că noi sătmărenii suntem de vină. Ei au vrut binele dar noi suntem grei la cap. Odată trebuie să se termine și cu datul în cap la oameni și cu dialogul pumn-în-gură. Au făcut ei deja probabil niște calcule. Dureros e soarta oamenilor. Nu că pe ei i-ar interesa. Dar chestia asta se poate spune despre majoritatea firmelor, din păcate.

  4. Andreea Răspunde

    De ce toata lumea da exemplu Draxlmaier?? Credeti ca in alte locuri sunt salarii mai mari? Sau se lucreaza mai putin? Nici Zollneru nu da salarii mai mari, am auzit ca la Electrolux deja e mai grea munca decat la Drx… Atunci de ce numai de o fabrica vorbim? Toate sunt la fel deja…

    • Drm Răspunde

      Tu precis esti o sefa de echipa care a primit bani.ai cu 500 mai mult ca un muncitor.ce faci pt banii aia,cafele si tigari la greu,lasa sa lucreze prostii

  5. Cetățeanul turmentat Răspunde

    “dacă cineva nu vrea să lucreze, acela nici să nu mănânce.” (II Tesaloniceni 3, 10).
    Apostolul Pavel a spus asta!

  6. Satmarean Răspunde

    Patronii teb sa priceapa odata ca nu se poate merge la nesfarsit cu salar minim acela sa-l dea la acel cu 8 clase. Un salar decent ar treb sa inceapa de la 1800 net+ bonusuri(tichete-spor de ore suplim si pt weekend) dar ei vor max numai pt ei. Daca s-ar multumi cu mai putin ar fi bani si pt salarii decente. Nu pot? Atunci sa inchida toti sa vad daca isi mai permit multe atunci iar eu sigur nu o sa mor de foame. In mare parte bugetarii de aceea au salarii bune ca le sunt respectate drepturile si sunt organizati in sindicate.

    • Victor Răspunde

      De multe ori ma intreb cum pot fi atat de decuplati de realitate unii concetateni. Ar fi util sa luati in considerare si urmatoarele:
      – un salar decent de 1800 net se poate plati undeva unde angajatul aduce cu adevarat plus-valoare. In cazul nostru la 1800 net, angajatorul plateste 1329 lei la stat. Daca consideram doar o marja de 10% plus valoare adaugata de angajat, inseamna ca el ar trebui sa aduca profit firmei de aprox 3450 ron ca sa merite acesti 1800 lei in mana. Atentie, vorbim de profit, nu venituri, nu rulaj!
      – un srl nu este o societate de binefacere, tu ca angajat vii cu forta de munca, iar patronul ar trebui sa o plateasca corespunzator. E adevarat, avem multi patroni nesimtiti, dar avem si o mare masa de angajati care nu vor fi multumiti niciodata si te fura cu orice ocazie. Romania nu se va dezvolta niciodata cu astfel de mentalitati de profit sau trai pe termen scurt – eu ma fac ca muncesc, tu te faci ca ma platesti!
      – salariile platite la stat sunt de multi ani un impediment in calea dezvoltarii tarii ca intreg, esti un mare visator sa crezi ca li se platesc pentru ca li se respecta drepturile! In unele domenii bugetare tocmai ca nu le sunt respectate, in timp ce ptr multi bugetari locul de munca e f caldut si nu implica nicio raspundere, nu produce mai nimic! Este mult mai usor sa fii angajat la stat decat la privat, si tocmai ptr asta, cei de la privat ar trebui mai mult sustinuti si incurajati. In rest, fara o reformare politica nu se va schimba nimic in aparatul bugetar centralizat!
      – omenirea mai are aprox 5 ani pana cand o noua revolutie a muncii va schimba vietile tuturor, ceva comparabil cu venirea industralizarii acum un secol… Muncile a foarte multi oameni vor fi preluate de roboti, nu va puteti inchipui in cate domenii se vor putea utiliza robotii, inclusiv in munci de birou! Romania are zero sanse in momentul de fata sa fie intre tarile care vor conta dupa 2030. Poate ca nu sunteti de acord cu parerile mele, dar poate n-ar strica sa va ganditi fiecare la dvs., la ceea ce faceti, la copiii dvs, si la viitor. Daca investeste fiecare in cunostinte, in noi aptitudini, vom avea o sansa oricand. Daca ramanem cu mentalitatea de a astepta de la cineva ceva, de a profita pe termen scurt, de a nu ne face planuri pe termen lung, atunci poate ca ne meritam soarta mioritica.

      • Satmarean Răspunde

        1-Fii sigur ca la societati ca Draixmaier-Unicarm-CBA-Auchan-Kaufland-si pot continua ,angajatul aduce profit de 3450 lei cum spuneti dv si stiti ce salarii au???? Dar munca cat incape!!!!!
        2-Acei angajati prinsi furand sa fie dati pe mana justitiei iar cei care nu sunt seriosi sa le fie desfacut contractul de munca automat. Ar fi indicat ca la angajare fiecare patron sa ceara de la fosta firma a angajatului o caracterizare a acestuia …..pt a stii cu cine are de-a face.
        3-Munca la stat nu inseamna neaparat ca treb sa produca ,sa aduca venit(exceptie ANAF-Finanta etc), sa aiba profit(exceptie Transporturi etc) ci mai mult ofera servicii (vezi Sanatate-Invatamant-Armata-Politie-Penitenciare-Primarii-Prefecturi etc) ,si nu sunt de acord ca salariile lor sunt un impediment in calea dezvoltarii. Impedimentul este in furtul generalizat atat la stat(vezi licitatii dubioase) cat si la patroni prin nefiscalizare,neplati de TVA etc
        4- aici sunt de acord cu tine dar asta se va intampla la noi ….peste 50 de ani nu 5ani.

      • Sandor Răspunde

        Victore dute tu si munceste pe 1150 lei net si apoi hai sa vorbim

        • y Răspunde

          Ăsta-i ceva contabil de la vreo firmă așa că pentru el salarul ăsta e bani de cafea. Așa e ușor să vorbești. Dar eu aș vrea să știu din marile firme câte plătesc pe alb oamenii și câte firme plătesc pe hârtie salariul minim și restul se dau așa ni la cenușiu spre negru. Nemaivorbind de plata orelor suplimentare etc., etc., etc. Așa statistic normal că tot timpul bugetarii ies cu salarii mai mari.

  7. Graur Răspunde

    Eu nu inteleg ce vrea sa spuna Albu si pace. Am citit de 3 ori si nu pricep nimic. Ori e scris ceva gresit ori am fumat eu ceva ori vorbeste el in dodii…
    Ce legatura are faptul ca DRM vrea sa inchida fabrica de la SM cu dorinta altor firme de a angaja oameni???

  8. dik ala Răspunde

    O sanctiune drastica celui care pune stampila pentru somaj si o sa se vada ca nu mai promoveaza someria. Sunt de acord si pentru cei care au mentionat ca sa nu li se acorde somaj. La munca cu ei nu la intins mana, ca asa e usor sa traiesti. Un proiect de lege pe tema aceasta, si vor sau nu trebuie sa munceasca.

  9. cetateanul relaxat Răspunde

    Stiu ca voi fi blamat si acuzat de partizanat al patronatului…dar…a pleca cel mai mare angajator al judetului ar fii o mare tragedie…se pierd cateva mii de locuri de munca care prin veniturile lor tin alte sute si sute de locuri de munca in comert si in servicii din judet…indirect se vor inchide alte unitati,iar cei disponibilizati vor munci la pib-ul altor tari.Bugetul local ar fi la pamant,solutia cea mai la indemana fiind impozitarea si mai puternica a contribuabililor ramasi…deci saracie pe banda rulanta!Solutia este dialogul,interventia autoritatilor locale pentru gasirea solutiilor si mai multa flexibilitate din partea celor care negociaza…sa speram ca lucrurile vor intra pe un fagas normal,chiar nu ne lipseste asa ceva!

  10. Diaspora Răspunde

    Asta ca nu vor oamenii sa munceasa e intoxicatia patronilor care nu vor sa dea salarii.,noi dam locuri de munca dar nu vor s munceasca’ dar omit un lucru Salariul.cate mii de tineri sunt plecati din judet in strainatate lamunca?dati un salariu decent si se vor intoarce

  11. nicu Răspunde

    Pe piata fortei de munca din judet cererea este mai mare decat oferta asa ca patronii n-au decat sa mareasca salariile sau sa aduca forta de munca din afara judetului daca vor sa-si continue afacerile aici.A trecut vremea salariilor de 250-350 euro iar asta ar trebui sa-l bucure pe dl Albu asta bineinteles daca nu are vreun interes la DRM.Nu e nicio tragedie daca pleaca DRM la ce cerere mare de muncitori e pe piata.

  12. a-b-c Răspunde

    “Nu sunt oameni” cu “oamenii nu vreau sa vina” din punctul meu de vedere sunt doua lucruri diferite.
    In primul caz motivul ii numarul mic de oamenii ce traiesc in judetul Satu Mare iar in al doilea caz problema ii la angajator in proportie de 90%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.