Ultima actualizare: ieri, 19:16

Locale

Colectarea selectivă lasă de dorit. Cine e de vină? Evident că sătmăreanul!

Șeful Gărzii de Mediu Satu Mare, Vasile Fănăţan, şi-a prezentat astăzi raportul pe acest an în cadrul Colegiului Prefectural, aceasta arătând că una dintre preocupările instituţiei este cea a introducerii colectării selective, sistem deficitar.

În opinia sa, primul vinovat pentru faptul că sistemul nu funcţionează este chiar sătmăreanul, deoarece când duce punga la tomberon nu selectează deşeurile, pe fracţii ude şi uscate. Pe urmă, o vină o are administraţia locală care nu asigură puncte suficiente şi nici nu-l amendează pe cetăţean dacă nu depune deşeurile colectate selectiv.

“Colectarea selectivă lasă de dorit, noi în fiecare an ne-am propus o mică părticică pe această colectare selectivă. Unităţile administrativ teritoriale au început, dar nu s-a ajuns la standardul necesar pentru a evita şi infringement şi taxe suplimentare către populaţie. Noi am identificat mai mulţi vinovaţi, unul ar fi cetăţeanul, care depoziteză în containerul de gunoi. Am stat la containerul de gunoi împreună cu Primăria şi am cerut să vedem, când vine la gunoi cu ce vine, şi am identificat că în punga cu coji de cartofi este şi PET înăuntru. A doua problemă pe care am idenitificat-o este că probabil nu se implică suficient autorităţile locale, primăriile, pe de o parte să asigure un număr suficient de puncte de  colectare, omul trebuie să aibă o distanţă confortabilă ca să atunce gunoiul, nu trebuie să meargă doi km unde este punctul de colectare selectivă. Pe de altă parte ar trebui să asigure măsuri coercitive pentru cei care nu depozitează corespunzător, adică să stea, îl identifică şi aplică o sancţiune contravenţională cum prevede legea”, a afirmat Fănăţan.

7 comentarii

  1. Gheorghe Răspunde

    Domnule Fanatan, dar cate campanii de informare a cetatenilor pt colectarea selectiva a deseurilor s-au facut in Satu Mare? De acord sa amendati cetateanul dar prima data spuneti-i ce are de facut. Autoritatile locale n-au nicio responsabilitate nu-i asa?

  2. Unu Răspunde

    Toți sunt vinovați, mai puțin cei de la Garda de mediu. Ei nu au nici o responsabilitate în domeniul asta….cel mult sa amendeze, evident cetățenii, care habar nu au cum se colectează selectiv. Oare cine ar trebui să-i învețe?

  3. hamster Răspunde

    Lasa ca umbla tiganii si scot flacoanele din toate containerele. Despre aia nu ne povestiti nimic?

  4. abc Răspunde

    În opinia dumnealui noi suntem de vină. Corect. Noi suntem de vină că trăim în județul ăsta amărât alături de dânsul. Totuși de când este șef la Garda de Mediu? În acest timp ce s-a întâmplat?

  5. Ion Răspunde

    Până anul acesta venea o singură mașină după amândouă umed și uscat, oricum colectarea selectivă nu asta înseamnă, ci deșeu plastic/metal/sticlă/hartie/organic etc. Cu mașini / containere separare. Iar containere să fie închise, nu cum sunt acum și vin foarte mulți de la case și firme și aruncă în containere de la blocuri, să nu plătească.

  6. parearea mea Răspunde

    Cum sa fie amendat satmareanul care pune gunoiul in container? Cei care DUC gunoiul il arunca intr-o singura masina!
    De ce nu se fac automate de colectare a peturilor/sticlei/hartiei? Omul sa primeasca un banut si disciplina e gata. Dar e usor sa amenintam cu amenzi si sa nu facem nimic pentru a le evita. Cand vom avea de platit 200 000 de euro amenda ca țară ZILNIC, cine va plati????

  7. Alexandru Răspunde

    Domnilor.as avea multe de spus dar ma rezum doar la cateva. Vreti ca sa fie ca si dincolo asai.colectare selectiva. In primul rand informati locuitori apoi puneti si voi containere selective ca in tot ditamaiul oras spuneti ca sunt 30 de asemenea puncte dar de fapt sunt mai putine sau chiar lipsa. In alte state sunt aprope la fiecare colt. Vreti selectie dar oameni sa umble dupa voi si mai vreti si bani. Eu de exemplu platesc salubritatea prin banca si nu ma duc la chiseu sa stau la rand ca voi asa vreti. In loc sa tineti in birouri multi trantori maibbine ati trimite la domiciliu cu saci selevtivi ai vostri. Exemplu nu ma duc departe dar in ungaria este om care umbla cu saci selectivi pe culori din casa in casa si din bloc in bloc. Deci ca prin urmare ar trebui noi populatia sa va amendam pe voi. Trimiteti oameni dupa masina de gunoi sai verifice pe bieti oameni dar de ce nu le dati punci si in timp ce verifica sa mai inparta selectiile voastre. Noi populatia suntem prosti ca va platim destul de mult pt niste sevici care sunt unpic de dorit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.