Ultima actualizare: ieri, 20:44

Locale

Spectacol de zile mari, pe scena Casei de Cultură. Capodopera ,,Carmina Burana”, la Satu Mare

Mijlocul lunii noiembrie aduce la Satu Mare un spectacol de zile mari, o adevărată demonstrație de talent și magie, semnată de maestrul Carl Orff. Astfel, în data de 19 noiembrie, cu începere de la ora 19.00, Baletul Contemporan din Szeged va prezenta un spectacol extraordinar, intitulat Carmina Burana după Carl Orff, în coregrafia lui Juronics Tamás.

,,Tema centrală a cantatei scenice Carmina Burana, urmărită şi de spectacolul muzical-coregrafic, este balansul neliniştit, între conştiinţa că puterea, banul, frumuseţea şi dragostea sunt trecătoare, nelinişte contracarată de o imensă dragoste de viaţă, de natură şi de chemarea împlinirii prin dragoste, care răzbat din fiecare moment scenic. Înşiruirea diferitelor momente funcţionează conform principiului alternanţei contrariilor: îndrăzneală – resemnare, patos – delicateţe, dramatism – lirism, senzualitate – puritate etc. De asemenea, în muzică ca şi în coregrafie –  precum şi în arta gotică din acea vreme –  în locul simetriei, pe primul loc este repetiţia şi multiplicarea.

Iar ideea centrală a spectacolului Carmina Burana este că deasupra tuturor oamenilor  stă Destinul, întruchipat de zeiţa Fortuna. Ea dirijează parcursul existenţei, ridică şi coboară destine, de unde metafora plastică a roţii, care se învârte fără oprire. O altă metaforă scenică este aceea a cavalerului care cucereşte o cetate, cucerind de fapt femeia iubită, pentru ca în final să I se închine ei, femeia fiind suveranul iar bărbatul vasalul. În fine, o altă metaforă scenică este aceea a necontenitei reînvieri a vieţii în natură, a primăverii care revine mereu şi a dragostei care se naşte

Bucurie, iubire, tristete si moarte cu muzica geniala a Carl Orff in Satu Mare, duminica, 19 noiembrie, de la ora 19.00, la Casa de Cultura a Sindicatelor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.