Ultima actualizare: azi, 14:26

Locale

Strategie socială la Satu Mare. Primăria vrea să rezolve problemele comunităţilor rrome

Primăria Municipiului Satu Mare, alături de Asociația Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare și OTP Consulting Romania SRL implementează proiectul ”Sprijin pregătitor pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală și înființarea Grupului de Acțiune Local al municipiului Satu Mare”. Lansarea oficială a proiectului a avut loc astăzi la sediul primăriei, fiind implicate instituţiile partenere.

Prin proiect se va realiza o strategie de dezvoltare pentru 4 zone marginalizate din Municipiul Satu Mare care va avea la bază propunerile venite din partea reprezentanților comunității, întreprinzători locali, directori de instituții/organizații locale. Proiectul presupune mai multe întâlniri de lucru şi consultări cu locuitorii la nivelul zonelor marginalizate, întâlniri de lucru a membrilor GAL, activități de informare despre programul POCU şi ce înseamnă acesta pentru locuitorii din zonă.

Proiectul își propune să abordeze problemele categoriilor de persoane vulnerabile din punct de vedere economic și social din municipiul Satu Mare, adresându-se unui număr de 4 zone urbane marginalizate și zonelor functionale ale acestora: Ostrovului, Crângului, Horea şi Toamnei.

“Am reuşit să primim finanţarea pentru această strategie socială. Intenţionăm să elaborăm aceste strategii pentru categoriile de persoane vulnerabile din cele patru zone ale municipiului cum ar fi zona Ostrovului, zona Crângului, zona străzii Horea şi zona străzii Toamnei. La sfârşitul acestui program va trebui să avem o strategie socială pe acest domeniu. Şi mai important este că în urma acestor strategii să reuşim să o implementăm, să mergem mai departe pentru a pune în execuţie acele viziuni care vor fi indicate în strategie şi să accesăm în continuare fonduri pentru implementarea propriu zisă”, a declarat primarul Kereskenyi Gabor.

19 comentarii

  1. cetateanul relaxat Răspunde

    Bla..bla..bla..Nu va fii nimic decat pe hartie…nu pentru ca nu se vrea,ci pentru ca in gena lor (a marii majoritati) a munci ,a fii responsabil…lipseste cu desavarsire..la asta se adauga lipsa minima de educatie si civilizatie…nu se integreaza din pacate in tari mult mai bogate…prefera sa faca prunci si sa traiasca apoi pe spinarea lor(ajutoare sociale,alocatii,bani din cersit si furtisaguri) si a contribuabilului onest!

  2. Garuboz Răspunde

    Ai mare dreptate cetatene dar trebuie cheltuiti niste bani pe nimic intrucat municipalitatea nu are ce s-a faca cu ei.

  3. Jan Răspunde

    Nu le mai dati ajutoare sociale contra voturi !
    Trimiteti-i la munca !

  4. Vecin cu ei..... Răspunde

    Întrebații pe cei care sunt vecini acolo cu ”ĂIA” din cele 4 zone și ve-ți afla ce își doresc…..expulzarea nu cheltuirea inutilă a banilor, că pe câine nu faci slănină, dar voi, cei din imagini știți asta, se vede pe privirile surprinse de aparatul foto……pierduți în spațiu

  5. Unu Răspunde

    Puneți-i la muncă. Nu-i mai umflați cu ajutoare sociale şi cu tot felul de ajutoare.

  6. y Răspunde

    Pur și simplu sunt bani aruncați pe geam. Dacă le faci acte cu chiu cu vai după ce primesc niște ajutoare aruncă actele și gata nu le mai au. Cel mai ușor mod de a scăpa de ei este să-i pui la muncă obligatoriu. Imediat dispar. Mai bine cheltuie banii pe altceva inlusuv la schimbat borduri degeaba. Eu toituși nu poricep un lucru. Țiganii demonstrează la fiecare ocazie că nu vor să se schimbe. Atunci noi de ce tot insistăm ? Aaaa, niște ONG-uri, vin niște fonduri, ne dăm rotunzi și importanți și cică facem ceva. Acum am înțeles.

  7. Cetățeanul relaxat Răspunde

    @y…îți vor aduce scutiri medicale din care rezultă că au tot felul de boli incompatibile cu orice activitate…iar pentru prunci tot trebuie cineva sa dea bani…că de…trebuie sa stimulam natalitatea!

    • y Răspunde

      @Cetățeanul relaxat. Știu și eu foarte bine. E un fel de rușine la ei, e ceva nedemn să lucreze.

      • matroz Răspunde

        De acord!Dar ce trebuie facut totusi pentru integrare soacial cat de cat?Problema nu e numai in Satu Mare,este in toata Romania!Si nu trebuie sa ne ducem departe,e valabila si-n alte tari!
        Masuri radicale de genul gazarii experimentat ,al deportarii experimentat…?Traim intr-o alta perceptie a unor masuri de acest gen!Sau putem retrage din prerogativele statului-si asa putine-obligatia la asistenta sociala?

        • y Răspunde

          @matroz. Numai cu educația dar și așa este foarte-foarte greu. Dându-le mâncare și adăpost ei se mulțumesc cu atâta. Dacă e bai mare ei sunt învățați să facă scandal și problema se rezolvă pentru ei un timp. Statul român cheltuie bani pe proiecte aiurea, vin ONG-urile și cică se ocupă de ei. Dar hai să povestesc și la ONG-uri ce e. Și nu e caz singular pot da și exemple, nu una, nu două, concrete cu nume. Facem proiecte frumos pe hârtie, ca și în cazul de față, prezentare power-point, poze, chestii. Doamne frumos îmbrăcate și cu lacrimi în ochi pupă puradeii, apar poze în mass media. După aia frumos facem niște acțiuni de cică conștientizare, găsim niște cetățeni de preferabil cunoștiințe ale noastre care participă la acțiunile astea gen ședințe de lucru, apar iar poze peste poze, facem pentru necăjiți un site, de parcă site-ul rezolvă problema, iar conferințe de presă, iar declarații. Și între timp banii se duc pe salarii/îndemnizații, banere, flyere, eventual se cumpără un autovehicul, niște calculatoare și alte consumabile că deh suntem în sec. XXI . În cel mai fericit caz necăjiții primesc câteva zile meniul zilei de undeva iar doamnele cu incluziunea socială se îndoapă cu tone de pizza. Asa se întâmplă. Și când au terminat proiectul deja lansează alt proiect că doar pizzeriile n-o să dea faliment din vina noastră.
          Îi putem ajuta pe țigani dacă și ei vor asta. Dar ei marea-marea majoritate nu vor. Rămâne să îi înjurăm și să ne prefacem că încercăm să îi ajutăm. Și UE știe bine că sunt bani aruncați în vânt.

        • Jan Răspunde

          Domnule dar i-a intrebat cineva pe tigani daca vor sa fie integrati in societate ?
          Categoric nu.
          Daca ar fi intrebati raspunsul ar fi categoric : NU. Ei nu vor sa fie integrati in societate !!!!

          • y

            Așa e. Statul se preface că face ceva , inclusiv ONG-urile iar țiganii cât timp primesc porția zilnică se prefac că vor în societate.

          • matroz

            Potrivit rezultatelor recensământului populației și al locuințelor efectuat în anul 2011, numărul romilor declarați a fost de 621.573 ceea ce reprezintă 3,3% dintr-un total de 18.884.831 persoane pentru care a putut fi identificată etnia și care fac parte din populația stabilă a României4. Estimările privind numărul cetățenilor români care aparțin minorității rome nu sunt concordante, Consiliul Europei operând, de exemplu, cu cifra de 1.850.000 persoane, în timp ce alte studii ale ANR și Băncii Mondiale6 estimau numărul celor care locuiesc în comunități compacte cu o pondere ridicată de romi la maximum 1 milion de persoane.
            http://www.anr.gov.ro/images/icons/Organigrama.jpg

        • Onofrei Răspunde

          Aduc rezerva strategica a bunicului??!! 🙂

  8. y Răspunde

    @matroz. Mulți țigani nu declară etnia. Tu nu ai fost prin sud să vezi ce de bronzați sunt ”românii” declarați de acolo ? Estimările neoficiale vorbesc de 3-4 milioane și tind să cred de vreme ce și la unguri sunt aprox. 900.000, aceasta fiind cifra acceptată. Și nu trebuie uitat faptul că sunt foarte foarte mulți la ei fără acte și au la copii bineînțeles tot fără acte în prostie. Sincer nu văd cu se poate rezolva dar oricum „rezerva strategică de zyclon B a bunicului„ nu ajută. Au încercat alții în altă conjunctură și n-a mers.

    • matroz Răspunde

      E adevarat ce spui!Nu se declara,dar asa a crescut artificial numarul de unguri in Transilvania,de exemplu.Nu avem date ca s-ar fi majorat numarul turcilor,sarbilor,ucrainienilor etc.Aici, la noi isi ascund identitatea!
      Ca romani nu i-a inregistrat nici dracu!

    • matroz Răspunde

      @y:n-am mai fost de mult prin sud,din motive obiective.Dar pana acum ma acuzai ca sunt sudist-ai mintit ,sunt mai ardelean ca tine!Am fost in schimb in iubita voastra tara de multe ori.Nu cred ca tiganii de acolo erau din sudul NOSTRU ce te exaspereaza.
      Si hai sa-ti mai spun o chestie tie ,european de sorginte ungureasca:cata vreme nu avem alte solutii decat cele impuse de o convietuire cat de cat normala cu tiganii din Romania,Ungaria ,Spania sau aiurea,alternativele fasciste pe care mai in gluma ,mai in serios voi purtatorii de vorbe unguri le aduceri in discutie,sunt aiurea si nu fac decat sa demonstreze caracterul criminal al unora ce traiesc printre noi!

  9. cetateanul relaxat Răspunde

    Cu efortul lui intelectual si cu energia data de la ciocolata…leul se va intari mai ceva ca moneda din Botswana! Doar pentru cunoscatori…

  10. cetateanul relaxat Răspunde

    Scuze…comentariul era pentru alt articol..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.