Ultima actualizare: azi, 10:26

Locale

FOTO. Grup statuar dezvelit la Carei doar cu steagul Ungariei

Un grup statuar Ady Endre și Otilia Marchiș, în mărime naturală, a fost inaugurat, sâmbătă, în zona centrală a municipiului Carei, fiind afişat doar steagul Ungariei, fără cel al României.

La ceremonia de dezvelire au participat reprezentanţi de frunte ai comunităţii maghiare, precum Csury Istvan, episcopul reformat de Piatra Craiului, Szili Katalin, fostul președinte al Parlamentului Ungariei, Kelemen Hunor, deputat în Parlamentul României, senatorul Turos Lorand, deputaţii Erdei D. Istvan şi Magyar Lorand, subprefectul Altfatter Tamas, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Pataki Csaba.

Primarul Municipiului Carei, Eugen Kovacs, şi-a cerut scuze, în mod public de la românii din localitate. pentru incidentul neplăcut care a avut loc sâmbătă, la inaugurarea grupului statuar Ady Endre și Otilia Marchiș, unde unele persoane ”înfocate” au postat în fața statuilor cercetași purtând steagul maghiar.
Prezentăm mesajul primarului Eugen Kovacs:
“Consider că evenimentul de sâmbătă, când în Carei a fost inaugurat un grup statuar Ady Endre și Otilia Marchiș, a fost un lucru frumos, menit să marcheze conviețuirea interetnică pașnică din orașul nostru. Mulțumesc tuturor celor care au răspuns invitației noastre de a participa la acest eveniment. Din păcate, cineva m-a pus într-o situație neplăcută, aducând acei tineri cercetași cu steagul maghiar. Consider că asemenea evenimente nu trebuie să fie provocatoare și nu era cazul să se afișeze acel steag. La astfel de evenimente trebuie să ne ferim de posibila jignire sau provocare atât a românilor cât și a maghiarilor. Pe această cale, vreau să transmit maghiarilor înfocați că ceea ce au făcut sâmbătă pur și simplu nu se face. Îmi cer scuze românilor care s-au simțit ofensați sau jigniți și îi rog atât pe români cât și pe maghiari să se ferească de asemenea provocări în viitor. Careiul trebuie să rămână în continuare același oraș caracterizat de multiculturalitate și conviețuire interetnică pașnică”.

10 comentarii

  1. bubulina Răspunde

    PREFECTUL, reprezinta Guvernul Romaniei, este de acord cu aceasta manifestare sovina la adresa ROMANIEI si a ROMANILOR ? Poetul a fost un patriot, un revoluționar și un european exemplar si nu cred ca, daca ar fi trait, ar fi fost de acord cu ,,uitarea,, arborarii steagului ROMANIEI si al Uniunii Europene. Sper ca vor fi sanctionati legal, cei care se fac raspunzatori de aceasta jignire la adera STATULUI ROMAN. Tradarea Romaniei pe fata. RUSINE autoritatilor extremiste: senator, deputati, subprefect, presedinte C.J., primar.

  2. Pcr Răspunde

    În ce hal am ajuns ?

  3. kakania Răspunde

    A se vedea Legea nr.75/1994 si H.G. nr.1157/2001

  4. Gyuri Răspunde

    Foarte probabil că domnul primar n-a prevăzut în protocol steaguri.De ce?De frică să nu se interpreteze într-un fel sau altul.Dacă Ady Endre e poet naţional era normal să fie şi steagul naţiunii pe care o reprezintă după cum normal era să fie şi steagul României ca ţară gazdă a evenimentului dar şi datorită aprecierii acestui poet şi de către români sau pentru prietenia lui cu O. Goga.

  5. Jwnos Răspunde

    Niște țărani

  6. Marius Răspunde

    Ce scuze.Sa-și dea demisia.Ce se întâmplă în Carei este cumva stat în stat.? Unde era Politia cred ca își întorcea capul ca nu cumva sa supere pe D-ul Primar.D-ul Prefect va rog sa luați masuri sau nu puteți!?Suntem cumva în ungaria.Sa nu uitam de Câmpia Panoniei cândva era al strămoșilor noștri.

    • obiectiv Răspunde

      Mă Marius eşti prost!Aici nu-i vorba să exacerbezi un fapt relativ banal într-un naţionalism ieftin.La urma urmei ungurii şi-au cinstit pe unul de-al lor,treaba lor.De unde până unde să mă simt ofensat că au avut steag unguresc sau că au vorbit ungureşte.Mai degrabă se simt organizatorii jenaţi pentru o situaţie care poate deranja ,,sensibili” ca tine.Asta a fost o manifestare culturala,de cinstire a unui om remarcabil nu o manifestare politică să ne ambalăm.No amu iartă dacă te-am luat tare.

  7. M Răspunde

    Presa, la ordin politica sau nu, va arunca intotdeauna osul ca cainii nationalisti sa aiba ce roade.

    Mai oameni buni, gandidu-ma la ceea ce fac catalanii, imi dau seama ca ardelenii sunt in aceasi situatie, tragem tara pe umerii nostri. Spania ar da faliment daca Catalunia s-ar desparti, Romania ar ajunge in aceasi situatie fara Ardeal, insa norocul romanilor sunt exact maghiarii. De ce? pentru ca acest nationalism tembel, va distrage intotdeauna atentia de pe lucrurile importante.

    Nu ati observat inca, cand se i-au decizii neplacute pt. populatie, intotdeauna se creeaza a tema artificiala, ca sa avem un os dupa care sa fugim.

    Daca am fi destepti ne-am lua mana in mana, unguri cu romani, romani cu unguri si am face ce fac catalanii. Va dati seama ce bogatie, ce trai, ce turism s-ar putea face in Ardeal? nici nu ne putem inchipui. Dar asta este, noi suntem romani noi suntem romani….tralala, doar ca in background tara este jefuita, vanduta… dar ce conteaza, sa nu avem drapelul secuiesc in covasna, asta e important.

  8. haiROMANIA Răspunde

    ultimii 2 comentatori se vede de la o posta ca baga batu prin gard ca sa ia ochii prostilor! adica voi ati accepta in ungaria sa fie numa steaguri romanesti ??? steagul e cel mai important, fara steag nu exista tara !! si voi jefuiti . da prostiti lumea cu osu si zaharelu! nu vrem kosovo si nici catalunia. NOI avem o tara si nu avem nevoie de razboi in ea. Hai Romania!!! jos secesionistii!!!!

    • obiectiv Răspunde

      Sunt naţionalist dar nu frustrat de orice gest interpretabil sau drapele inofensive.Dacă ţara va fi în pericol voi fi primul care va pune mâna pe armă.Dar mi se pare jenant să reacţionezi la orice provocare.Prin aceste reacţii demonstrăm că ne e frică de ceva,că avem un sentiment de nesiguranţă,că suntem culpabili.Acuma,să vii să spui că strămoşii noştrii au ocupat nu ştiu ce pământuri denotă incultură politică şi istorică,dar şi o atitudine de închistare în naţionalism primitiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.