Ultima actualizare: azi, 08:27

Locale

FOTO. PPMT continuă acuzațiile la adresa Unicarm: ,,Poluează în continuare Someșul!” Plângere la Procuratură

Reprezentanții Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), prin vocea biologului Babos Krisztina, anunță că vor depune o plângere la Procuratură deoarece, spun ei, gradul de poluare a râului Someș a crescut îngrijorător de mult. 

Redăm poziția reprezentanților Partidului Popular Maghiar din Transilvania:

,,Reprezentantul Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Babos Krisztina, de specialitate biolog va depune plângere la Procuratură, pentru poluarea Someşului, deoarece uzina din Vetiş al prelucrătorului de carne şi lapte SC Unicarm SRL, poluează în continuare râul, în pofida faptului că din luna mai al acestui an s-a atras de mai multe ori atenţia populaţiei şi al autorităţilor de specialitate la poluarea naturii.

La data de 23 noiembrie din conducta din care se varsă în râu apa de la uzina firmei din judeţul Satu Mare, s-a prelevat mostră de culoare galbenă, cu miros de amoniac, poluat de compuşi organici precum şi un lichid cu densitate mare, cu miros neplăcut, asemănător cu nămolul (ca şi cu ocazia controalelor efectuate în semestrul trecut}. Aşa cum se stie, problema a fost sesizată prima dată în luna mai al acestui an de politicianul maghiar, Baranyi Krisztina, după care şi Greenpeace a confirmat de două ori acest fapt (în iulie şi în septembrie).

Conform controalelor, apa uzată ce provine de la Unicarm, a demonstrat o poluare accentuată cu substanţe organice. Din mostra analizată în luna august de Partidul Popular Maghiar din Transilvania (care datorită densităţii sale a fost examinată de un laborator acreditat ca nămol şi nu ca apă) au rezultat şi poluaţii de metale grele.

„Am trimis sesizari oficiale despre contravenţii autorităţilor române: la Apele Române, la Garda de mediu şi la Agenţia de Protecţia Mediului, dar problemele nu au fost rezolvate nici într-o jumătate de an, de aceea sunt nevoită să depun plângere. A fost revoltător si inadmisibil comportamentul Apelor Române de la care am solicitat în zadar să-mi comunice care este suma cu care au sancţionat firma, şi pentru ce contravenţii. Răspunsul a fost că acestea sunt „informaţii confidenţiale”, şi nu sunt indreptățită sa mi se comunice mie şi  opiniei publice, ce au făcut pentru stoparea distrugerii naturii. De la Garda de mediu am primit răspunsul că au sancţionat firma cu 60 mii lei şi i-au obligat să reducă producţia la un nivel care nu depăşeşte capacitatea staţiei de epurare. Aceste lucruri în mod vizibil nu s-au îndeplinit. În mod ciudat, din răspunsul Gărzii de mediu am aflat  faptul că autoritatea de gospodărire a apelor cu cât a sancţionat firma. Potrivit acesteia Apele Române a sancţionat Unicarm-ul cu 40 mii lei. Aşa, cred că sancţiunile aplicate de autorităţile de specialitate, de circa 21.500 EUR este mică, respectiv consider că trebuia să suspende autorizaţia de mediu al firmei până ce nu se rezolvă problemele sesizate. Sper că Procuratura va activa mai eficient”, a declarat Babos Krisztina.

Potrivit informaţiilor furnizate de Garda de mediu, problemele au fost create de faptul că SC Unicarm SRL prin dezvoltarea continuă al activităţii a depăşit capacitatea staţiei sale de epurare. Conducerea societăţii, conform faptelor, este în cunoştinţă de cauză, de aceea în 2015 a solicitat emiterea autorizaţiei integrate de mediu, corespunzător capacităţii sale. Agenţia de protecţia mediului al judeţului Satu Mare a respins cererea, deoarece – conform celor comunicate de autoritate – reprezentanţii firmei nu au depus în termen documentele solicitate”.

 

3 comentarii

  1. Trist Răspunde

    Este adevărat, întrebați pescarii care umblă prin zonă și pot confirma deversările care nu se fac oricând pt a nu se vedea.Ar trebui urmăriți noaptea.

  2. Trist Răspunde

    Merge se spalà la vale

  3. Pop Răspunde

    Doamna Cristina!Nu la Parchet faceti va rog sesizarea!Mergeti va rog la sediul DNA si faceti va rog o plângere pentru o posibila infractiune de dare de mita(Lucut Vasile,Unicarm) si luare de mita(Garda de Mediu) si rezolvati mult mai elegant problema!Daca nu aveti cum sa va deplasati puteti face sesizarea si Online pe siteul lor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.