Ultima actualizare: azi, 14:14

Locale

FOTO. Un moț autentic aduce în prim plan valorile și tradițiile Sătmarului

În această după-amiază, miercuri, 13 decembrie, antropologul Răzvan Roşu și-a prezentat, la Muzeul de Artă Satu Mare, în prezența unei asistențe numeroase, noua lucrare științifică. Cartea, intitulată sugestiv „Multiculturalitate şi enclavizare culturală în Transilvania” , abordează problema schimbului cultural și aduce în prim plan mai multe studii antropologice de caz din Transilvania – implicit din judeţul Satu Mare – care fac referire la români, maghiari, şvabi, ţigani (rromi).

Răzvan Roșu a subliniat cum a ales să păstreze vii tradițiile populare: ,,A fost o chemare pe care am avut-o încă din copilărie. Întotdeauna am fost pasionat, bunicul meu mi-a stârnit interesul pentru folcor și istoria locală prin poveștile lui. Atunci nu știam exact cum se fac cercetările, dar am avut curiozitatea să văd cum trăiau oamenii”.

Prezent la eveniment, scriitorul și directorul Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop, a remarcat viziunea și ascensiunea lui Răzvan Roșu: ,,Viziunea lui Răzvan asupra unor minorități din județul nostru m-au pus și pe mine pe gânduri, pentru că îndrăzneala lui vine datorită pregătirii pe care o are, vine cu argumente științifice, ce nu spune că albul este alb până ce nu explică cum albul a devenit alb, sau mai mult, cum albul a reușit să rămână alb”. 

De asemenea, în cadrul aceluiași eveniment, Răzvan Roșu a prezentat și un CD cu muzică tradiţională moţească intitulat: „Din crângurile Ţării Moţilor”. CD-ul conţine piese de folclor muzical pe care moţii din judeţul Satu Mare le-au adus cu ei din localităţile de origine, transmise transgeneraţional: semnale la tulnic, hori, zâcăli la fluier, melodii de joc sau strigături.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Satu Mare, Muzeul Judeţean Satu Mare și Asociaţia Culturală „Nepoţii Iancului ”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.