Ultima actualizare: azi, 22:26

Locale

Legea care desconsideră profesia de medic veterinar. Colegiul Medicilor Veterinari: ,,Sănătatea publică, în pericol”

Colegiul Medicilor Veterinari trage un semnal de alarmă cu privire la viitorul profesiei de medic veterinar, având în vedere modificarea unei legi care va permite comercializarea medicamentelor de uz veterinar și de către alte persoane fără pregătire de specialitate. Dacă acest lucru se va materializa, spune dr. Dan Zeicu, președinte al Colegiului Medicilor Veterinari Satu Mare, această profesie va fi desconsiderată, iar sănătatea publică va fi pusă serios în pericol.

Intr-o astfel de situatie, spun medicii veterinari, Romania va deveni singura tara din Uniunea Europeana in care se va comercializa cu amanuntul produse biologice si medicamente de uz veterinar si de catre alte personae fara pregatire de specialitate. Ca urmare a unei astfel de situatii catastrofale apare un risc major al accidentelor post-administrare la indicatia unor personae neavizate si incompetente. Riscul prin ineficienta si efectele secundare al medicamentelor fara supraveghere medical veterinara de specialitate va pune in pericol viata animalelor.

Colegiul Medicilor Veterinari afirma că vaccinarea animalelor de companie sau de ferma este un act medical strict in care manipularea produsului biologic nu se poate face fara competent si supravegherea medicului  veterinar.

Proiectul de lege a fost adoptat de catre comisiile pentru agricultura si sanatate sesizate in fond si urmeaza sa fie transmis pentru dezbatere si aprobare in plenul Camerei Deputatilor. Forma ce urmeaza a fi transmisa plenului cuprinde urmatoarele prevederi care afecteza exercitarea profesiei de medic veterinar si sanatatea publica:

Elimina dreptul exclusiv al medicului veterinar de a comercializa cu amanuntul si de a utiliza produsele medicinale veterinare.

Elimina dreptul exclusiv al medicului veterinar de a infiinta farmacii veterinare si puncte farmaceutice veterinare.

Elimina obligativitatea ca medicul veterinar sa fie prezent in farmacie sau punctul farmaceutic veterinar.

Elimina interdictia de a comercializa prin farmaciile veterinare produsele biologice.

Creeaza posibilitatea ca farmaciile si punctele farmaceutice veterinare sa vanda orice produs medicinal veterinar autorizat deoarece prin lege nu este interzis nimic.Interdictiile sunt prevazute prin ordine ale ANSVSA care devin caduce dupa aprobarea legii.

Creeaza posibilitatea functionarii farmaciilor si punctelor farmaceutice veterinare doar in baza autorizatieii/inregistrarii emise de catre DSVSA.

Creeaza posibilitatea ca tehnicienii si asistentii veterinari sa poata utiliza si administra produse stupefiante si psihotrope, in contradictie cu Legea 339/2005.

Creeaza poosibilitatea proprietarilor de animale sa cumpere, sa detina si sa administreze medicamente si produse biologice la animale fara supraveghere de specialitate medical veterinara si control al remanentei substantelor in produsele animaliere(lapte,carne,oua).

Reglementeaza confuz comertul online cu produse medicinale veterinare si da posibilitatea oricarei entitati inregistrate fiscal si la registrul comertului  sa poata desfasura astfel de activitati. Nu se precizeza ca doar farmaciile si punctele farmaceutice veterinare pot efectua comert online.

Despre completarea și modificarea Legii 160/1998 

Colegiul Medicilor Veterinari considera ca textul Proiectului de lege pentru aprobarea O.U.G 70/2017  privind modificarea si completarea Legii nr.160/1998 pentru organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar (PLx450/2017) trebuie sa ramana in forma initiala cu privire la pct.1, 2 si 5 deoarece transpun prevederile Directivei 55/2013 in dreptul national, aspect notificat CE de catre Ministerul Afacerilor Europene marcand transpunerea integrala a Directivei 55/2013 si sa fie eliminate pct.3 si 4 deoarece sunt neconstitutionale, nu au avizul Ministerului Justitie, Ministerului Educatiei Nationale si a Ministerului Afacerilor Externe.

Modificarile si completarile ale art.4 si art.37 mentionate la pct.3 si pct.4 din proiectul de lege  sunt neconstitutionale intrucat nu respecta cerintele art.115 alin.(4) din Constitutia Romaniei, deoarece nu sunt  întrunite în mod cumulativ cele trei conditii:existenţa unei situaţii extraordinare, reglementarea acesteia să nu poată fi amânată si  urgenţa să fie motivată în cuprinsul ordonanţei.

Sursa – Comunicat de presă dr. Dan Zeicu, președinte Colegiul Medicilor Veterinari Satu Mare

          

         

        

2 comentarii

  1. BoBBi bi imIUReszler Răspunde

    Normal ca sariti in sus,domnilor veterinari,ca vi se ia banul.La ce preturi la medicamente sivtratamente practicati….

  2. goe Răspunde

    Zeicu oricum nu e medic veterinar ca el le are mai mult cu politica mare Pnl ist fost sef de cabinet, pardon catelus al lui Prefectu cojak Bud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.