Ultima actualizare: ieri, 20:44

Locale

Cine este afaceristul care vrea Hotelul Dacia. Conexiuni cu mafia?

Hotelul Dacia va fi, cel mai probabil, proprietatea omului de afaceri maghiar Tamas Leisztinger, un apropiat al premierului de la Budapesta, Viktor Orban. Considerat unul dintre cei mai influenți capitaliști ungari iar mai târziu proprietar de club de fotbal, Leisztinger a fost menționat într-o carte despre mafia din Ungaria.

Cine este puternicul bunsinessman ungar Tamas Leisztinger ?

În cartea Post-communist Mafia State: The Case of Hungary, publicată în anul 2013 de către fostul ministru al Educației în Ungaria, Balint Magyar, investitorul care a cumpărat Hotelul Dacia este trecut la categoria „oligarhilor capitulați” . Tot în aceeași carteMagyar creează o hartă riguroasă a tipurilor de oligarhi pe umerii cărora se susține o structură mafiotică suprastatală. Printre bogătașii clientelei politice post-comuniste este menționat și Tamas Leisztinger.

A fost o vreme în care, spune Magyar, citat de Digi 24, Tamas Leisztinger era considerat unul dintre cei mai influenți capitaliști ungari. Aparținând prin conexiuni „tradiționale” socialiștilor maghiari, Leisztinger, speriat de ceea ce se profila la orizont, a făcut o mutare neașteptată, în 2010, înainte de schimbarea puterii guvernamentale la Budapesta, când debuta epoca Viktor Orban.

Investiții într-un club de fotbal

După momentul de cotitură din 2010, Tamas Leisztinger își cumpără o echipă mică de fotbal, Diosgyori VTK. Cel care l-a sfătuit să facă acest pas investițional a fost cel mai bogat oligarh din Ungaria, Sandor Csanyi, care i-a spus că ar fi nu doar o idee bună, aceea de a investi într-o echipă de fotbal, ci mai ales o orientare tactică înțeleaptă, scrie Digi 24.

După ce în prima etapă de acaparare a resurselor de către Guvernul FIDESZ, Tamas Leisztinger a fost „deposedat” de o mare parte a averii sale prin „instrumentele coercitive de non-piață” ale statului, în cea de-a doua etapă, Leisztinger, din poziția de „oligarh capitulat”, a primit „misiunea” de a finanța „hobby-ul nașului” (Viktor Orban). Hobby-ul? Să devină proprietar al unei echipe de fotbal, lucru pe care Tamas Leisztinger îl făcuse deja, mai notează Digi 24.

Sursa – digi24.ro

 

14 comentarii

  1. Sathmarer Staatsbürger Răspunde

    Deci fratilor din redactie sunt extraordinari! Cladirea sta de ani intregi din cauza unui om de afacere “autohton” si in loc de simbol devine rusinea orasului. Vine un investitor strain care are in posesie mai multe hoteluri in diferite tari si acuma facem legatuta cu mafia!
    Important este ca acesta capodopera a constructiei sa-si recapete forma si functia initiala!
    De ce nu se scrie despre planurile noului proprietar, cum va arat interior, etc!
    Sunteti campionii pesimismului!

    • cetatean Răspunde

      Amice, ai citit articolul? Portalsm doar a citat din vorbele UMdigi24 care citeaza din Post-communist Mafia State: The Case of Hungary, carte scrisa de un fost ministru ungur, deci ai lui l-au categorisit. E bine daca a cumparat hotelul, eu ii doresc sa aiba cu ce sa-l puna la punct si sa-l foloseasca sanatos ca noi si asa n-o sa avem bani nici sa intram pana la buda acolo. Dar macar nu va mai fi o ruina

  2. Bula Răspunde

    Gigi Becali varianta maghiara

  3. Norick Răspunde

    Expresia ” bunsinessman ” mi-a placut cel mai tare . Felicitari. 😉
    Dar totusi ce asteptari aveti de la un om de afaceri , care poseda zeci de hoteluri si firme din intreaga Lume ?. Sa fie un strungar de la Unio S.A. ??? :-)))

  4. un cetatean Răspunde

    Va spun eu.
    Singura problema este ca omul asta este maghiar.
    Deci Hotelul Pannonia a trecut inapoi la primul proprietar.

    Restul nu conteaza!

    • cetatean Răspunde

      Deci oricum nu va mai fi proprietatea primariei din Satu Mare in vecii vecilor ci al unui cetatean maghiar. Politica pasilor mici…

    • Mihály Răspunde

      Mai bine un maghiar care construieste decat Tantas care a distrus simbloul orasului

  5. alex Răspunde

    Fostul proprietar ce a fost?Demolation man,sau?

  6. giovanni Răspunde

    De ce vindeti tara asta gunoaielor ,bineînțeles stiti la cine ma refer voi nu sunteti in stare sa o mențineti ,bine a spus nicu ceaușescu nu o sa fiti in stare sa zugrăviti ce a construit tata dar sa construiți ceva?rusine mare …….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.