Ultima actualizare: azi, 08:27

Locale

FOTO. Istoricul Hotelului Dacia. La început s-a numit Pannónia

Cea mai importantă şi cunoscută clădire secession din Satu Mare este cea a hotelului Dacia (fosta Pannónia), amplasată în centrul vechi al oraşului.

Ideea ridicării hotelului apare pentru prima dată în 1897 în rândurile conducerii oraşului. Cel mai important şi constant susţinător al proiectului a fost primarul oraşului, Hermán Mihály (1895-1902). El susţinea fervent acest proiect pentru că, după părerea lui, edificile unui oraş oglindesc şi statutul acestuia, ele constituind şi un punct primordial al dezvoltării urbane. Însă nu era toată lumea de acord cu viziunea lui, şi s-au iscat mai multe discuţii legate de acest proiect, care au dus la întârzierea începerii lucrărilor. Deşi ideea înlocuirii vechii clădiri apăruse deja în 1897, demolarea acesteia a fost aprobată şi finalizată doar în 1900.

În 1897 s-a organizat deja concursul pentru elaborarea proiectelor, cea mai importantă condiţie a acesteia fiind ca noua clădire să reflecte apartenenţa culturală a oraşului. În urma acestui concurs au fost concepute 11 proiecte. În ianuarie 1898 decide consiliul orăşenesc acceptarea propunerii Comisiei de Arhitectură şi îi acordă premiul întâi arhitecţilor din Budapesta Zoltán Bálint şi Lajos Jámbor (Frommer). În perioada aceasta a carierei lor ei se aflau sub influenţa lui Ödön Lechner, modelând clădirile lor după stilul lui seccesion, care folosea multe elemente decorative florale inspirate din arta populară maghiară. Cei doi arhitecţi au elaborat proiectele a mai multor clădiri create în stil secession, printre acestea putând fi menţionate hotelul Regele Ştefan (sau „Minerul” după ultimul lui nume) din Baia Mare şi Palatul Comitatului din Debrecen.

Comisia Naţională a Monumentelor Istorice decide în anul 1900 demolarea clădirii vechi, astfel putând începe lucrările la hotelul Pannonia. În 1901 au fost săpate fundaţiile construcţiei, şi în luna mai a aceluiaşi an, s-a aşezat piatra de temelie. În luna mai al următorului an a fost predată clădirea chiriaşului hotelului, căruia îi rămân în sarcină doar finisările interioare.

Cele mai importante trei săli ale construcţiei, cafeneaua, restaurantul și sala de bal, au primit o decoraţie bogată. Cea mai mare dintre ele era sala de bal sau sala de festivităţi, care la ora actuală este ocupat de Filarmonica Dinu Lipatti. Restaurantul era cea de a doua ca mărime, ea păstrându-şi funcţia de-a lungul timpului, iar cafeneaua, a fost împărţită în două, şi asfel a devenit recepţia hotelului Dacia şi un magazin.

Proiectul, fidel stilului secession, a fost unul extrem de apreciat la vremea respectivă, fiind premiat cu medalia de aur la un concurs de arhitectură din Viena, în 1910. În perioada austro-ungară, hotelul a purtat numele de Pannonia, iar după 1918 a primit denumirea de Hotel Dacia. Odată cu ocupaţia horthystă din 1940, s-a revenit la vechea denumire, iar piaţa din faţa sa a primit numele „Horty Miklos”.

După cel de-al doilea război mondial, s-a redenumit „Dacia”, iar pieţei i s-a conferit numele de Piaţa Libertăţii. Camerele hotelului Dacia au găzduit de-a lungul timpului numeroase personalităţi printre care istoricul Nicolae Iorga sau scriitori precum Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu şi Octavian Goga. În 1938, pictorul Ion Ţânţaş a expus aici lucrările „Nunta Dacilor”, „Bătrânii” şi „Ţărăncuţa”. În acest moment, imobilul este clasat în lista monumentelor istorice de categoria A, adică acele monumente considerate a fi de importanţă naţională şi universală.

 

Inaugurat în 1902, hotelul Dacia din Satu Mare a fost privatizat prin metoda MEBO în 1995, când foştii angajaţi au devenit acţionari.

În 2007, clădirea a fost cumpărată de un om de afaceri din Negreşti Oaş, Vasile Țânțaș, care a plătit 1,7 milioane euro. Noul proprietar s-a angajat să o renoveze şi să o transforme într-un hotel de lux. Însă investiţiile au fost abandonate din cauza crizei.

Acum se pare ca actualul proprietar Vasile Țânțaș a acceptat oferta unui cetățean maghiar, Tamas Leisztinger, valoarea tranzacției fiind confidențială.

Surse: transindex.ro, adevarul.ro, historia.ro

21 comentarii

  1. Radu Răspunde

    Normal ar fi sa se revina la denumirea istorica de ”Pannonia”, tinand cont de istoria cladirii, ideea din spatele proiectarii etc. Insa cu atatia ”mandrii ca-s romani” la datorie sunt mici sanse sa se poata purta vreodata o discutie calma si lucida pe acest subiect. Sau sa se treaca peste dispute de natiuni imature, ”al cui e hotelul, al romanilor sau al maghiarilor?”’

    • Bula Răspunde

      Ar trebui sa revenim la denumirea de huni si daci daca tot ne uitam inapoi in istorie. Ce zici? Are logica ce spui?
      Asa ca fapt divers cati ani a purtat numele de Pannonia si cati ani de Dacia?

      • Radu Răspunde

        Cum adica ,,cati ani a purtat numele de Pannonia si cati de Dacia?”:)) Pai numele original conteaza, asa cum l-au denumit cei care l-au initiat si construit. Arhitectura si ornamentele reflecta originea maghiara. Ce face nationalismul decerebrat din unii!

        Si apropo, vezi ca maghiarii nu sunt urmasii hunilor. Triburile maghiare (uraliene) sunt diferite de cele hunice (mongolice).

        • Bula Răspunde

          ” În cronica sa, Anonymus scrie că Arpad, căpetenia maghiarilor, cel care şi-a adus triburile în Europa, dar şi tatăl său se trag din neamul lui Attila, sugerând că de fapt ungurii sunt aceeaşi cu hunii.”
          ”Şi au ales să se îndrepte spre ţara Pannoniei, de care auziseră, din faimă, că ar fi ţara regelui Athila, din al cărui vlăstar s-ar pogorâ ducele Almus, tatăl lui Arpad”

          Ai fost acolo sa veizi cine pe cine a nascut? Daca ei zic ca sunt urmasii lui Attila pai atunci asa sa fie

        • Bula Răspunde

          Ia zi de unde ii provenienta cuvantului in engleza Hungary?

        • Bula Răspunde

          Cum va scrie portalsm in 2100:
          “O data cu venirea la conducerea orasului a UDMR-ului prin Gabor hotelul a revenit la denumirea folosita in timpul administratie austro-ungare si hortysta”

          Cum suna? Foarte frumos, nu ai nimic de comentat.
          Doar Klaus si casele retrocedate FDGR-ului care zice ca ii continuatoarea nazistilor ne intrece.

          • y

            Nu numai că ești prost mai și perseverezi.

          • Radu

            Mai Bula, mai rar am citit atata ineptie la cineva. Adica de unde vine in engleza numele de Hungary (daca nu de la huni?) Pai asa de unde vine numele de ”gypsies” daca nu de la egyptioans? Asta nu inseamna ca tiganii/romii sunt urmasi ai egiptenilor.
            Iar treaba cu maghiarii – urmasii hunilor nu e luata in serios de nici un istoric. Nica macar genetic maghiarii de astazi n-au vreo legatura cu hunii. Ramai mai bine la istoria invata spargand seminte si lasa subiecte care te depasesc. Tot salahorul a ajuns astazi expert pe net.

  2. Alin Răspunde

    Esti senil, cum dracu sa poate iar numele de pannonia?
    Ar fi o victorie a ungurilor si un pas spre maghiarizarea Satamarului.
    Halal, natie oare cat le mai induram?

    • ? Răspunde

      Esti varza. Din moment ce ii de vanzare proprietarul care investeste in cladire sa-i dea ce nume vrea. Dar daca chiar e o problema asta sa stea in paragina pana se prabuseste din partea mea. Oricum mai bine sa fie Ungaria decat rromania. Poti pleca oriunde in strainatate atata timp cat esti nascut aici nu mai speli de pe tine mizeria asta de a fi roman.

    • escape Răspunde

      …nenorocit ce esti. Oare animale ca tine cat mai trebuie rabdat de catre oamenii cu bun simti? Spanzura-te!!!

  3. bigbrother Răspunde

    Pentru liniștea vajnicilor ocrotitori aș propune denumirea de Dâmbovița sau Balcani. Ce vă băgați în ceva ce nu e treaba voastră și nici nu puteți influența sub nici o formă? Credeți că la Hajdúszoboszló se face sondaj de opinie la fiecare denumire de hotel?

  4. Alex al V-lea Răspunde

    De ce sa nu ramana denumirea de Dacia, evident tradusa in maghiara daca proprietarii sunt maghiari?

  5. vax albina Răspunde

    Să fie Panonia dar fără dublu n şi fără a cu accent.

    • comentator Răspunde

      Ce e aia ”a cu accent”? Semnul pe literă nu e accentul, ci o altă literă care se pronunță altfel! Dar semnul menționat de tine în maghiară este pe „o”. Dar la tine nu contează.

  6. Noneedtopanic Răspunde

    Proprietarul decide numele, nu va agitati.
    E ok sa fie Dacia e ok sa fie Pannonia nu imi pasa nici daca o sa fie Bucuresti sau Teleorman numai sa fie renovata!

    • Sunt prefect de acord cu tine.Daca noul proprietar readuce cladirea in starea ei initiala,are dreptul si sa-i dea numele vechi,pentru ca pana acum nimeni nu a contribuit la salvarea simbolului orasului,numai la destramarea ei.i Răspunde

      Aceasta cladire minunata care a castigat premiul de aur la Viena,a fost ridicata din banii cetatenilor satmareni deci ei au dreptul sa aprobe sau sa critice numele viitor al hotelului,nu voi care nu ati contribuit la ridicarea hotelului(ma refer la cei care sint deranjati de numele Pannonia,care e denumire latina) Dragi patrioti de serviviu de ce nu ati contribuit si voi luiTantas cu banutii vostri la reabilitarea hotelului Dacia ,si nu cu tacerea voastra (in speranta ca se darima total) si atunci ati putea sa-i dati numele de Hotel AUCHAN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.