Medicii de familie din judeţul Satu Mare îşi încheie protestul. Președintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Satu Mare, Georgeta Pop, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că 99% din medicii care nu au semnat actul adiţional la începutul anului, deci nu au putut emite rețete compensate și trimiteri, s-au prezentat ieri la sediul instituţiei şi au depus cereri pentru a semna noi contracte. Doar că acum procedura este puţin diferită şi durează mai mult, astfel că situaţia va fi rezolvată până la începutul săptămânii viitoare.
Singurul medic de familie care nu a depus această cerere, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Satu Mare, Călin Bumbuluţ, este aşteptat şi el să-şi depună cererea.
În cadrul conferinţei, Georgeta Pop şi-a exprimat nedumerirea faţă de motivul protestului medicilor din Satu Mare, cu atât mai mult cu cât problemele sunt naţionale iar medicii din Satu Mare au primit o finanţare mai bună decât cei din celelalte judeţe.
“Satu Mare a finanţat medicina de familie peste media naţională. Aceasta este o întrebare pe care ne-o punem: de ce am rămas în continuare să protestăm, atâta timp cât medicii de familie din judeţ au primit în anul 2017 11,8% din fondul alocat domeniilor de asistenţă medicală, faţă de 4,8% cât este media naţională? Nu înţelegem de ce în judeţul Satu Mare medicii au fost nemulţumiţi”, a spus Georgeta Pop.
Președintele CJAS Satu Mare a explicat că sistemul sanitar a făcut mari progrese în ultimii ani, că nu trebuie neglijat niciun aspect, dar nu trebuie uitat faptul că astăzi încă în România sunt pacienți trimiși de la o unitate la alta până ajung să moară, iar spitalele au probleme grave în privința dotărilor. Acestea ar trebuie să fie prioritățile sistemului sanitar, care are buget limitat, consideră Georgeta Pop.
Dna Presedinte nu a stipulat ca un medic de familie din Satu Mare castiga in cifre absolute (adica in RON), exact cat unul din Teleorman sau Suceava, cu nici un leu in plus. Asta explica nemultumirea lor justa, alaturi de alti colegi din multe alte judete. De fapt au ramas in protest pana la final cca 25% a medicilor de familie pe plan national. Numai cei din Satu Mare au fost exemplar pedepsiti pentru incercarea lor de a schimba ceva in bine in sistemul sanitar romanesc.
Procentul din bugetul casei judetene alocat per ansamblu asistentei primare este in judet mai mare comparativ cu alte judete, si acest fapt este de inteles: nu suntem centru universitar, astfel cheltuielile cu medicamente si spitalizare sunt relativ mai mici etc… mai exista multe alte motive care insa nu schimba esenta lucrurilor.
apropo: 10.5% din venitul brut al medicului de familie (nu al cabinetului) se reintoarce din start sub forma de asigurari de sanatate in bugetul Casei de Asigurari.
Ai luat in calcul si pliculetul cu micile atentii “oferite” (sau pretinse) si prestatiile “contra cost” care nu se fiscalizeaza??
Pliculetele ajung in buzunare la spitale, policlinici, comisii, pensionari… venituri nefiscalizate? Uitati-va la cabinete private (ginecologi), la coafeze, la cosmeticieni…
Acolo sunt banii Dvs.
O hotarare inteleapta! Dar ministrul sanatatii tot trebuie demis!
Si apoi mai avem o problema cu medici care au cabinete particulare,spun ca nu au timp de consultatii in policlinica sau spital,si te invita la cabinetul lor,unde nu ai incotro si mergi!
Dar,cu bani normal,ca ce sa vezi,iti spun ca nu au contract cu casa de asigurari!!
Si??? Iar o luam de la cap,si ne invartim in caruselul construit de ei,nu???
Nu generalizez! Sunt medici care nu fac asa ceva,sunt cu frica de dzeu,dar ii numeri pe degete!
Aceste cabinete particulare cum ar rezista altfel??? Si intr-un oras sarac???
Nu mai zic de medicamentele pe care ti le prescriu! O nebunie! Tot ce e mai scump,neeficient,dar dealerii de medicamente trebuie sa le vanda nu????
Sanatatea a ajuns comert acum!!!!
VAI DE PACIENTI! ACUM AU SEMNAT TOTI MEDICII CERERI CA VOR CONTRACTE, DAR, PANA SA SEMNEZE ACESTE CONTRACTE, MAI TRECE O VREME, MAI MOR OAMENI. RUSINE!!!! NICI ASA TRATAMENTELE SI NICI INVESTIGATIILE NU SUNT IEFTINE, DIMPOTRIVA! SE SPUNE MEREU SA SE FACA INVESTIGATII PENTRU DESCOPERIREA UNOR AFECTIUNI: STIE CINEVA CAT COSTA UN RMN, UN ECOGRAF? DE STOMATOLOGIE SA NU MAI VORBIM! O SMPLA VIZITA LA UN CARDIOLOG POATE COSTA DE LA 200 RON IN SUS. FARA MEDICAMENTE! ESTE CORECT?