Ultima actualizare: azi, 15:49

Locale

Un apropiat al premierului Ungariei vrea să cumpere hotelul Dacia

Milionarul maghiar, Tamas Leisztinger, apropiat al premierului Ungariei, Viktor Orban, ar fi negociat cumpărarea hotelului Dacia şi a semnat o înţelegere cu actualul proprietar, existând posibilitatea renunţării în termen de şase luni, anunţă Digi24.

“Potrivit autorităților județene, contractul de vânzare-cumpărare a hotelului Dacia prevede și o clauză prin care părțile se pot răzgândi în termen de 6 luni de la semnarea înțelegerii. Dacă totul va decurge conform planului, lucrările de reabilitare ar urma să înceapă chiar de anul acesta, iar în final numele hotelului să redevină Pannonia, așa cum a fost inițial”, precizează sursa citată.

Directorul Direcției de Cultură Satu Mare Zamfir Danciu le-a explicat jurnaliştilor că statul român a avut posibilitatea de a-și exercita dreptul de preemțiune, doar că a spus pas, astfel că Ţânţaş poate să vândă cui doreşte.

Inaugurat în 1902, hotelul Dacia din Satu Mare a fost privatizat în 1995, când foştii angajaţi au devenit acţionari. 12 ani mai târziu, clădirea a fost cumpărată cu 1,7 milioane de euro de omul de afaceri Vasile Țânțaș care voia să-l transforme în hotel de 5 stele.

Proiectul s-a împotmolit din cauza crizei financiare. Anul trecut omul de afaceri a stat 6 luni după gratii pentru că a lăsat clădirea să se degradeze.

Acum, omul de afaceri Tamas Leisztinger ar dori să reabiliteze hotelul, să-l redeschidă şi să-i schimbe numele în Pannonia.

14 comentarii

  1. Unu' Răspunde

    Adică cum, tot ce s-a scris până acum pe acest subiect a fost doar instigare?

  2. matroz Răspunde

    Pe vremea fostului primar Horia Anderco,cladirea asta ,prin h.c.l era in patrimoniul municipiului Satu Mare!Cine a fost de acord ca ea sa fie privatizata alaturi de oale,pahare, mese etc ?Cladirile nu se privatizau!!!!O fi tot acela care a fost de acord ca o suprafata din Strada Grivitei sa fie trecuta in proprietate privata?

  3. Norick Răspunde

    Pe mine nu ma intereseaza cine ce invarte si cat castiga pe pielea “noastra”
    Doar sa fie o data renovat cladirea asta, ca suntem de tot rasul lumii.
    Avem o masina tip-top in curte , dar nu avem combustibil in rezervor… :-))))

  4. Roza Răspunde

    Cu totul de acord Norik@

  5. Unu Răspunde

    Asta e doar “momeală” pentru statul român …să “sară” cu banu să nu cumva în anul centenarului ungurii să ia Dacia și să o transforme în Panonia!

  6. IOANA Răspunde

    IN SFARSIT !!!!!!!!!!!!!!! MACAR O SA FIE PUS LA PUNCT !!!!!!!!!!

  7. ciprian Răspunde

    Este si asta o strategie…in loc sa-si faca ordine in corhazul lor unde sunt cladiri si obiective istorice care ar trebui renovate, ei vin in Romania sa faca ordine… si uite asa, azi un hotel, maine un pod, iar poimaine, primaria si prefectura cu toti rahatii care permit instrainarea acestui obiectiv

  8. bigbrother Răspunde

    @ciprian, nu sunt de acord cu cei spui dar așa aș avea și o întrebare. Nu crezi că cel puțin în ultimii 10 ani dacă nu mai mult statul român și-a demonstrat cu vârf și îndesat ”competențele sale” în materie. Mi se fâlfâie cine vine și pune la punct clădirea! Cât mai stă în picioare!

    • ciprian Răspunde

      @bigbrother…nu uita ca in ultimii 10 ani, posibil, cladirea a fost cumparata si detinuta de un privat care nu a facut nimic…si aici iti dau dreptate caci totul s-a petrecut sub obladuirea si aprobarea statului roman care a fost parte la acest delict…totusi, nu sunt de acord ca un neavenit si necunoscut sa aiba acces la valori ale statului roman in conditiile in care instrainarea acestui obiectiv are alta conotatie

      • bigbrother Răspunde

        @ciprian. Exact cu înstrăinarea e o problemă. Nu știu cum drq a fost privatizarea asta când acea clădire a fost construită pe banii cetățenilor pe fostul amplasament (primul) al Primăriei Satu Mare. Exact așa a fost construit și Turnul Pompierilor cam în aceeași perioadă. Sau nu știu și urmează și aia să fie privatizată? În
        țara asta este posibil orice! Iar în spatele acelui neavenit care probabil abia găsește orașul nostru pe hartă eu cred că sunt alte persoane care trag sforile. Subliniez, doar cred.

  9. Bula Răspunde

    Chiar imi aduc aminte cand Gabor a promis in campania electorala ca va importa mafioti din Ungaria, nu de alta dar ducem lipsa dupa toate arestarile. BRAVO PRIMARE!!!

  10. Alex al V-lea Răspunde

    Peste ani si ani se va scrie ca Hotelul Dacia a fost atestat in Satu Mare la data de dd.mm.2018.

  11. Joe Black Răspunde

    In primul rand eu cred ca o asemene perla arhitecturala trebuia sa achizitioneze Statul, indiferent de pret sau conditii, acest fapt nu numai ca nu s-a antaplat dar nici macar dorinta nu a existat in acest sens, deci atat despre Stat… In domeniul privat nu conteaza cine este/cum se cheama investitorul, capitalul privat trebuie privit altfel, nimeni nu investeste sa piarda, noi trebuie sa ne bucuram ca am reusit sa atragem un investitor strain care va investi milioane grele (in euro) in orasul nostru, aducand plus valoare, locuri de munca si o imbunatatire al aspectului estetic central indiscutabil. Daca ar fi un neamt, poate ar redenumi hotelul in Hotel Himler, cu toata oroarea pentru acest nume, este dreptul lui, este proprietatea lui, este marketingul lui. Trebuie sa ne obisnuim sa privim lucrurile in modul lor real, nu cu ochelari si lentile colorate…

  12. Satmarean Răspunde

    INDIFERENT CUM VOR SA-L NUMEASCA TOT ….DACIA RAMANE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.