Ultima actualizare: azi, 18:50

Locale

FOTO. Judeţul Satu Mare împlineşte astăzi 50 de ani

Judeţul Satu Mare împlineşte astăzi 50 de ani. O expoziţie dedicată împlinirii a 50 de ani de la reînfiinţarea judeţului Satu Mare a avut loc astăzi la Muzeul Judeţean, fiind expuse hărţi vechi, articole de ziare dar şi mobilierul fostului prim secretar al Partidului Comunist Român, Iosif Uglar.

Printre cei prezenţi s-au numărat fiica fostului secretar de partid, Doris Uglar, care a donat muzeului o serie de albume, mobilierul de biroul al tatălui ei şi documente importante. DE asemenea, s-a aflat col. Vasile Rus, cel care împreună cu Iosif Uglar au efectuat această reînfiinţare.

În cuvântul său, managerul Muzeului Judeţean, Felician Pop, a făcut o scurt istorie a modului de organizare a judeţului, arătând că de la reînfiinţarea acestuia s-a născut o mândrie locală, un patriotism local.

De asemenea, Doris Uglar, fiica lui Iosif Uglar, a precizat că se simte foarte legată de locurile unde a copilărit şi atrăit alături de tatăl ei evenimente importante pentru istoria judeţului, cum ar fi inundaţiile din 1970.

La 16 februarie 1968 a avut loc ultima mare reformă administrativ-politicăa României, dată la care a fost reînfiinţat judeţul Satu Mare. Spre deosebirede vechiul judeţ Satu Mare din perioada interbelică, actuala structură administrativă aduce schimbări majore, acestea fiind surprinse de expoziţia organizată de Muzeul Judeţean Satu Mare.

Zone importante ale Sătmarului istoric au fost lăsate noului judeţ Maramureş (Baia Mare, Seini sau Zona Chioarului), noul judeţ Satu Mare primind în schimb fostele Plase Supur şi Tăşnad.

Istoria politico-administrativă a zonei este legată, indiscutabil, denumele fostului prim-secretar PCR al Regiunii Maramureş şi apoi al judeţuluiSatu Mare, Iosif Uglar. De numele acestuia se leagă evoluţia postbelică a celordouă judeţe şi multe dintre realizările economiceşi urbanistice din aceastăparte a ţării.

Recent, prin bunăvoinţa fiicei sale, Doris Uglar, Muzeul Judeţean Satu Mare a primit o donaţie semnificatică cu obiecte care au aparţinut lui IosifUglar, câteva dintre ele fiind prezentate publicului sătmărean cu ocazia acestui vernisaj.

3 comentarii

  1. Philips Răspunde

    Toti in negru ca la înmormântare

  2. Tineriada Răspunde

    Ce cauta acolo “icoana” aia cu Ceausescu in a 2-a poza? Ar trebui distrusa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.