Ultima actualizare: azi, 18:50
Locale

FOTOPLAN. Biserica ortodoxă îşi face altar de vară, în spatele LIDL

Biserica Ortodoxă Sfinţii Împărai Constantin şi Elena au depus documentaţie la Primăria Satu Mare în vederea eliberării avizelor pentru construirea unui altar de vară. Acesta urmează să fie construit chiar în spatele magazinului LIDL, pe un teren în suprafaţă de 1340 mp deţinută de Parohia Împăraţii Constantin şi Elena.

Costurile pentru proiectare, asigurarea utilităţilor şi ridicarea construcţiei vor fi asigurate în totalitate de către biserică. Accesu spre altarul de vară se va face dinspre b-dul Lalelei.

Documentaţia se află în faza obţinerii Planului Urbanistic Zonal, pe data de 13 februarie fiind programată o dezbatere publică la Primăria Satu Mare.

Amintim că între biserică şi LIDL au fost relaţii foarte tensionate din cauza poziţionării supermarketului cu spatele la biserică.

19 comentarii

  1. Ardelean Răspunde

    Misto….isi fac popii si discoteca in aer liber. Ca la oi de altfel, doar acolo mai e nevoie de staul si grajd, in functie de anotimp.

  2. Bahu Răspunde

    În locul construcțiilor mastodontice ar putea ajuta in stilul Caritas persoanele amărâte din țară asta .

  3. pf daniel Răspunde

    rusine Soco, nu ai fost in stare sa termini biserica, acum te extinzi, alti bani pentru tine, alta distractie pentru turma de credinciosi… RUSINE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  4. Sulaghi Răspunde

    Daca nu se certa popa cu Lidl avea altarul facut de magazin, cine stie poate ii terminau si biserica daca le zicea la credinciosi in fiecare duminica cat de buna sunt produsele marca Pilos

  5. SANTA CLAUS Răspunde

    TURMA DE OI

  6. Legis Răspunde

    S-au certat de ochii lumii.

  7. Un om oarecare Răspunde

    A vorbi înseamnă a exprima prin cuvinte gânduri, sentimente, intenţii.

    Vorbirea este specifică numai omului şi constituie cel de-al doilea sistem de semnalizare. Primul sistem de semnalizare este prezent atât la om, cât şi alte fiinţe şi este reprezentat prin senzaţii vizuale, auditive, olfactive (miros), gustative, cutanate (exteroceptive: tactile, termice şi dureroase) şi interoceptive pentru organele interne.

    A vorbi frumos este o calitate şi denotă gradul superior de educaţie, instruire, cultură şi civilizaţie, bunul simţ, cei şapte ani de acasă şi mulţi ani de învăţătură privind convieţuire socială în armonie, respect reciproc şi bunăvoinţă.

    Cu toţii admirăm o predică frumoasă a unui preot, o vorbă bună, plină de speranţă a unui medic, o lecţie reuşită sau un discurs excelent a unui dascăl sau politician şi chiar o discuţie, o conversaţie civilizată între oameni.

    Dar în şi mai mare măsură dezaprobăm şi suntem dezamăgiţi de cuvinte urâte şi de un limbaj pornografic, murdar, pe care din păcate îl auzim din ce în ce mai frecvent pe stradă, în parcuri, în mijloace de transport, în presă şi emisiuni radio şi televiziune. Dacă suntem cu copii trebuie să fugim de aceşti vorbitori sau să schimbăm postul de emisie radio-tv. Mai ales după revoluţie unii au înţeles că democraţia înseamnă dreptul de a jigni, de a vorbi urât chiar şi în biserică şi nimeni n-are voie să-i oprească. Chiar şi filmele pentru copii şi adulţi sunt pline de violenţă şi au un impact nefast asupra copiilor şi tineretului. Ne mirăm de violenţa din şcoli şi societate. Aceasta este cauza la care se adaugă exemplul negativ din familie şi colectivităţi umane. Până şi fetele şi copiii îşi permit să folosească un limbaj nepotrivit, ruşinos şi la nimeni nu-i pasă. Mie îmi pasă şi deseori atrag atenţia vorbitorilor de acest tip să fie mai atenţi la cuvinte pentru că aud şi alţii, bineînţeles, cu riscul de a fi eu însumi agresat.

    De aceea propun ca nimeni să nu mai tolereze un limbaj nepotrivit în public. Să formăm o opinie publică sănătoasă care admite numai un limbaj cuviincios, civilizat, educat, organele puterii – poliţia şi jandarmeria să intervină cu măsuri corective împotriva acelora care încalcă legile bunului simţ. Când am rugat poliţia să atragă atenţia unui grup că foloseşte în public un limbaj urât, mi s-a răspuns că nu este de datoria lor să intervină. Eu cred însă că poliţia şi jandarmeria are datoria să intervină în aceste situaţii , ajutaţi de opinia publică.

    Altcumva, vom asista în continuare la o degradare tot accentuată a limbii noastre şi a nivelului de cultură şi civilizaţie a poporului nostru.

    Viitorul este a frumosului. Frumosul în vorbire, comportare, în ţinută, în artă şi cultură, în mass-media, în arhitectură trebuie să învingă urâtul, bădărănia, obrăznicia, nesimţirea, violenţa şi incultura.

    Dacă vrem să trăim în pace şi prietenie, în armonie şi bunăvoinţă între noi şi vecinii noştri, chiar şi cu alte popoare, trebuie să cultivăm la tineri, dar şi la noi înşine, trăsături pozitive, calitativ superioare ale omului. În acest scop, doamnelor şi domnilor vă propus să vorbim frumos. Să creăm în familie, la locul de muncă, în societate, o atmosferă plăcută, optimistă, un mic rai pe pământ, care ne va ajuta să convieţuim mai fericiţi. În Franţa, de exemplu, la sosirea la serviciu, colegele şi chiar colegii se îmbrăţişează şi se pupă între ei pentru bucuria revederii şi pentru a crea o ambianţă plăcută, stimulativă în muncă. Chiar şi în şcoli să se predea codul eticii şi conversaţiei civilizate, transmiterea corectă a frazelor şi a ideilor pentru a fi înţeleşi.

    Personal, am avut norocul să ascult pe mari oameni de ştiinţă, academicieni: Iuliu Haţieganu, Constantin Dainoviciu, Victor Preda, Ion Baciu, Ştefan Pascu, Victor Bologa, Bartolomeu Anania etc., care m-au impresionat prin frumuseţea cuvintelor rostite şi puterea lor de comunicare.

    Prin cuvinte şi vorbire frumoasă, corectă, civilizată, vom câştiga cu toţii, iar zicala „vorba dulce mult aduce” îşi va arăta forţa ei binefăcătoare pentru toţi. Ea exprimă experienţa milenară a poporului român. Să n-o uităm niciodată. Nu mai vorbiți urat de biserică……….fara Dumnezeu nu putem face nimic……nici măcar să respirăm.

    Vă mulţumesc că m-aţi înţeles.

  8. M Răspunde

    Bravo, ce ganduri frumoase…. asta e diferenta oamenu buni!

  9. Bahu Răspunde

    Da ce predică demnă de noul altar de vară . A uitat să spună despre puterea de manipulare a maselor cu ajutorul cuvintelor , uzată de religie, de politică etc… Bineînțeles folosind splendoarea cuvintelor . Amen !

  10. y Răspunde

    Dar pe când terminarea catedralobisericii toarășu gaspadin preot?

  11. Z Răspunde

    Oare locuitorii din blocurile de langa biserica au fost intrebati daca sunt si ei cumva deranjati de sunetele produse de boxele (imense ma gandesc) de la acest altar de vara? Ceea ce este bine totusi, ca vor aparea cateva locuri de parcare pe langa biserica asta imensa si mertzanele nu vor mai fi parcate ilegal pe trotuarele de langa biserica…

    • y Răspunde

      Discuția asupra PUZ-ului e ca o dezbatere publică. Locuitorii din zonă n-au decât să meargă și să comenteze. Dar să comenteze că popa ăla merită după ce a făcut circul ăla ieftin cu LIDL! Mai bine ar termina odată biserica că este de toată jena.

  12. Unu' Răspunde

    Ar trebui demarată o investiție public-privată între Primărie și BOR a unei treceri/pasaj subteran între biserică și cartierul M16, deoarece în fiecare Duminică sau zi de sărbătoare este de-a dreptul imposibil să treci cu mașina în zonă, din cauza enoriașilor care trec precum ciurda din satele bunicilor!!!
    Situația se repetă și la parcul Soarelui!

    Dacă va fi altar de vară, situația sigur nu va fi mai bună!

  13. Unu' Răspunde

    Pe de altă parte, stimați enoriași, așa vreți să fiți percepuți, ca o ciurdă de animale care trec strada fără să se asigure?!? Eu așa vă văd! Treceți fără să vă pese că puteți fi ușor victimele propriilor voastre gesturi necugetate! Pur și simplu vă aruncați în fața mașinilor! Și trecerea de pietoni e la doar 25 de metri!

  14. Ardelean Răspunde

    Unu-le, trec pe unde vor ca ii apara domnu, si de fier si de amenzile militziei locale. Ca nu stiu cum se face, dar nu vezi picior dd militzian local sau rutierist pe acolo, cat ii slujba de lunga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.