Ultima actualizare: azi, 16:13
Locale

ALERTĂ. Un nou focar de pestă porcină în Satu Mare!

Un nou focar de pestă porcină africană a fost depistat în județul Satu Mare. Centrul Local de Combatere a Bolilor a adoptat planul de măsuri pentru controlul bolii în focarul din localitatea Bercu Nou.

Astfel, conform Planului de măsuri, începând cu 14.03.2018 se stabileşte o zonă de protecţie în jurul focarului din Bercu Roşu, cu o rază de 3 km, incluzând localităţile: Bercu Nou,  Micula Nouă, Micula (parţial) ,  Bercu şi fondurile de vînătoare: FV 15 Micula, FV 16 Noroieni.

De asemenea se stabileşte o zonă de supraveghere în jurul focarului, cu o rază de 10 km, incluzând localităţile: Nisipeni, Cidreag, Porumbeşti, Halmeu, Dabolţ, Mesteacăn, Agriş, Ciuperceni, Micula, Lazuri, Noroieni, Peleş, Pelişor şi fondurile de vânătoare: FV 14 Halmeu, FV 17 Lazuri.

Mişcarea animalelor din zona de protecţie şi supraveghere este restricţionată în conformitate cu Directiva nr.60/2002 transpusă în legislaţia naţională prin Ordinul ANSVSA nr.99/2006, privind controlul Pestei Porcine Africane astfel: 

Deplasarea şi transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepţia cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală. Niciun animal domestic nu poate intra sau ieşi dintr-o exploataţie în cursul primelor şapte zile fără autorizarea autorităţii veterinare locale.

Orice imbolnăvire sau mortalitate dintr-o exploatație trebuie de îndată anunţată la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare , iar animalele sau cadavrele se vor izola până la investigarea , intervenţia , recoltarea – afluirea de probe şi dispunerea măsurilor de către autoritatea veterinară.

Pesta Porcină Africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici, dar boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează direct omul, deși omul reprezintă un vector important în diseminarea acestei boli exotice fie prin contact direct fie prin intermediul unor produse, furaje sau alte instrumente.

Sursa – Instituția Prefectului Satu Mare

 

 

Un comentariu

  1. Alex Răspunde

    Daca omul este principalul vector suspectat, el in persoana si/sau produsele pe care le manipuleaza, cum el nu are restrictii, nu vad cum poate fi oprita raspandirea virusului. Multa nebuloasa este aici si multi crescatori afectati!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.