Ultima actualizare: azi, 15:34
Locale

Bătrâna de pe banca din Mădăras. Povestea femeii ce-și așteaptă familia de ani de zile

Bătrâna ce stă pe banca din capătul satului Mădăras, la ieșirea spre Ardud, a devenit deja un reper pentru sătmăreni. S-au format nenumărate legende și povești referitoare la viața femeii, la ceea ce așteaptă aceasta de ani de zile. 

În cartea Țipătul cenușii, a scriitorului sătmărean Felician Pop, am găsit un capitol, ”Fără armură”, dedicat acestei băbuțe, cu chip blajin și ochii scăldați într-o durere nedefinită.

”Se spune că în urmă cu multă vreme i-ar fi murit întreaga familie într-un accident de mașină. În momentul aflării cumplitei vești, mintea femeii s-a blocat și pur și simplu a refuzat să accepte această cumplită realitate. A fost – poate – o formă de protecție, un scut în fața unei realități înspăimântătoare. Și de atunci încoace, existența acestei femei nepăstuite a devenit o mare așteptare. Viața ei este legată de drum”, scrie autorul.

Bătrâna de pe banca din Mădăras ne oferă o lecție gratuită de iubire și devotament. E întotdeauna prezentă acolo, pe bancă, unde o știm cu toții. Și așa cum spune autorul în carte, femeia nu a lipsit niciodată, ca un soldat credincios care păzește cu strășnicie și răbdare umbra hieratică și tulburată a unei frumoase amintiri.

”La ce se gândește oare bătrânica aceasta cu mintea înghețată, undeva, înaintea nenorocirii? Este o dramă care, în fiecare dimineață pornește exact de acolo de unde a fost sfârșită în seara precedentă. Un film cu un singur personaj, neclintit și totuși iradiind bunătate și speranță pentru grăbiții de pe șosea. Pentru că nu mai poate viețui astfel, femeia aceea și-a ales instinctiv o zi, o singură zi, ca o funie de care și-a spânzurat toate trăirile. Ziua în care mai era fericită. Ziua aceea în care aștepta cu nerăbdare întoarcerea acasă a celor dragi”, scrie Felician Pop în Țipătul cenușii.

Nu sunt multe de spus și poate nici nu ar fi corect să spunem prea multe. E suficient să ne aplecăm capul când trecem prin fața ei, s-o privim și să învățăm de la ea ce-nseamnă iubirea.

Trările adevărate ale acestui monument viu al județului Satu Mare le știe doar ea, bătrâna blajină, neclintită, de pe banca din capătul satului…

Precizări!

Întrucât acest articol a stârnit foarte multe reacţii, ne vedem nevoiţi să facem următoarele precizări.
Nicăieri în articol nu scrie că doamna ar fi abandonată sau că nu ar căuta-o nimeni. O știe toată lumea, motiv pentru care s-a și scris în această carte despre ea. Noi am scos câteva fragmente din carte, iar în articol, dar și în carte, este menționat faptul că ceea ce se spune despre dânsa sunt legende și povești, nicidecum un fapt real. Este o poveste creată în jurul imaginii ei întotdeauna prezente pe bancă, nu povestea de viață reală a doamnei. Se pare că această poveste s-a creat tocmai ca urmare a spuselor femeii, povestea fiind cunoscută de foarte mulţi sătmăreni. Membrii familiei femeii ţin să precizeze că ea este îngrijită şi chiar sunt deranjaţi de legenda din jurul ei.

 

 

8 comentarii

 1. Dorin Răspunde

  O poveste buna stim ca prinde bine. Adevarul legat de aceasta batrana necajita e altul.Familia ei,baietii ei,amandoi, traiesc.

 2. 😹 Răspunde

  Nu au scris ăștia de la ziar!Nu vedeți ca citează din …. Felician Pop(in ….) care de la ce salariu …. are a luat-o rău pe arătura si prăpădește bunătate de hârtie si cerneala pe …. si …. artistice.A văzut si el o ….ca sta pe marginea drumului probabil sa vadă mai bine ce fac vecinii sa aibă ce bârfi apoi si gata ne impute cu fuiorul unei povestiri.Sa si-o ducă acasă pe …..sa o pună in biblioteca ca tot atâta valoare are si maculatura produsă de …. asta de Feli.

  • Ella Răspunde

   Da vreau si eu sa stiu daca are voie sa faca poza asa la oricine sa spuna o poveste inventata …femeia ai incurca pe nici unul are familie copii nu sta singura in primul rand ..dar bunul d-zeu sa ai fa la domul Felician aceaia boala sa umble pe strazi de nebun cu bani in buzunare rusine sa le fie nu mai faceti bani doar din cacaturi ..ne miram ca ne bate d-zeu vai ca nu ne bate dupa merit …

  • Anonim Răspunde

   Bă da ați pus la puncte,puncte ca ați stocat tastatura si oricât de vigilenți ați fost “impute” tot v-a scăpat! Iar CUIRASAT nu este trivial este o nava care deschide drumul,asta a fost si intenția, sa spun ca Feli este un deschizător de drumuri in beletristica de drojdie,daca vroiam sa spun ca e…. scriam …..RASAT.Hai, spor la puncte,puncte!

 3. ioan Răspunde

  Autorul e obișnuit cu …., …. sunt cei care-l cred!

 4. Fals SM Răspunde

  In loc de portalsm mult mai bine s ar potrivi fals sm !

 5. Radu Răspunde

  Mai demult avea Felician un ziar mititel si un opel, la fel de mititel. Atunci facea stiri cu boscetari si alte cacaturi. Cacturile l-au ajutat sa ajunga unde este acuma 🙂 …pe opel il chema cosrsa, pe ziar nu stiu dar ambele au murit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Adapost caini Free Life Satu Mare
S.O.S. FREE LIFE: vom fi nevoiți să lăsăm liberi cei 450 de câini

Reprezentanții FreeLife Satu Mare trag un grav semnal de alarmă! Printr-un mesaj postat pe contul lor de Facebook, aceștia anunț...

Închide