Echinocțiul de primăvară din acest an a avut loc marți, 20 martie, începând cu ora 18.15. Acesta este momentul care marchează începutul primăverii astronomice. Cu toate acestea, se pare că primăvara încă nu și-a făcut loc la noi, și iarna este încă, în totalitate, în drepturi. Până când va fi așa, rămâne de văzut, deoarece vremea este tot mai imprevizibilă și surprinzătoare!
Echinocțiul de primăvară reprezintă momentul când Pământul este cel mai aproape de Soare. Începând de la această dată, durata zilei va fi în continuă creştere, iar cea a nopţii va fi în scădere, până la data de 21 iunie, atunci când va avea loc solstiţiul de vară.
Există două astfel de fenomene: echinocţiul de primăvară şi echinocţiul de toamnă.
Anual, data producerii acestui fenomen se schimbă, datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic.
Nu vom scapa usor de surprizele vremii, ea reuseste de fiecare data sa ne arate cate ceva inedit. Saltand cu cate un grad media temperaturilor de fapt se baga “carbuni pe foc” si motorul vremii se tureaza mai tare. Apoi urmeaza jocul cicloanelor si anticicloanelor, ca nici nu stii de unde vin, ba din vest, ba di nord, ba din sud sau est. Luandu-ne dupa imaginile cu dragoni, cred ca cel de gheata ne va mai lovi cu coada de cateva ori pana la vara.