Ultima actualizare: azi, 19:28
Locale

FOTO. Satu Mare vrea autostradă Trans-Europeană. Protocol de colaborare cu mai multe județe

Un proiect aflat în stand-by în România a fost readus în atenţia publică, vineri, de reprezentanţii judeţelor Bihor, Timiş, Arad şi Satu Mare, care au semnat la Oradea un protocol de colaborare care are ca scop sprijinirea dezvoltării infrastructurii rutiere a proiectului transeuropean “Via Carpatia”, informează eBihoreanul.

Protocolul a fost semnat în cadrul unei conferinţe internaţionale organizate de Consiliul Judeţean Bihor, intitulată “Dezvoltarea infrastructurii rutiere trans-europene”, la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor din Polonia, Slovacia şi Ungaria. Autostrada “Via Carpatia” este un deziderat prezentat, încă din 2006, de Polonia şi Lituania. Şoseaua ar lega nordul de sudul Europei, din Lituania în Grecia, trecând prin Polonia, Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria.

O parte din traseul european se suprapune pe autostrăzi deja construite, însă în ţări precum Slovacia şi România aceste investiţii ar trebui făcute de aici înainte. În 2010, România a aderat la proiectul “Via Carpatia”, dar de atunci nu s-a făcut ceva concret în acest sens.

Semnatarii protocolului de la Oradea, valabil până în 2022, au fost atât reprezentanţi ai consiliilor judeţene din cele patru judeţe (Bihor, Satu Mare, Timiş şi Arad) cât şi ai prefecturilor. A fost vorba de preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, vicepreşedintele CJ Arad, Sergiu Bilcea, preşedintele CJ Satu Mare, Pataki Csaba, preşedintele CJ Timiş, Călin-Ionel Dobra, subprefectul judeţului Arad, Damian Vasilică, prefectul judeţului Bihor, Ioan Mihaiu, prefectul din Satu Mare, Darius Filip, şi prefectul judeţului Timiş, Eva Georgeta Andreaş.

Sursa – ebihoreanul.ro

4 comentarii

 1. ion Răspunde

  Super… dar din ce vad eu in poza cu harta, SM nu are nici o treaba… autostrada intra in Ro pe la Bors si continua spre Arad :))

 2. Jan Răspunde

  Noi satmarenii vom avea noroc cu Victor Orban daca-si tine promisiunea de a construi soseaua rapida cu patru benzi Csenger – Mateszalka.
  Asa am fi legati si noi, la propriu, cu sistemul european de autostrazi.
  Altfel… sa visam nu costa nimic !

  • Uiuiui Răspunde

   Dacă statul maghiar renovează clădiri și instituții de învățământ din Satu Mare/Romănia de ce nu ne-ar construi și ceva autostrăzi!
   Viktoraș fă ceva!

 3. Alex Răspunde

  @Uiuiui. Din cate am inteles eu trebuie cerut aprobare la Coldea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.