Ultima actualizare: azi, 16:14

Locale

FOTO. Exemplul unei comune din Satu Mare! Îmbrăcați în straie de populare, în ziua de Paște

Reînvie tradiția costumului popular la Medieșu Aurit. Chesei Vasile, parohul bisericii din Medieșu Aurit, împreună cu artistul sătmărean Petrică Mureșan, le-au propus sătenilor să reînvie tradiția portului popular, în zilele de sărbătoare.

Un prim exemplu le-a fost oferit sătenilor de către familia parohului bisericii, care a venit îmbrăcată în straie populare încă de anul trecut, în ziua de Paște. Sătenii au primit cu mult entuziasm propunerea, astfel că, la Vecernia Mare, în ziua de Paște, mulți credincioși au venit îmbrăcați în port popular.

Momentul a fost foarte emoționant, în special pentru cei mai în vârstă, ce admirau cu lacrimi în ochi straiele celor tineri, rememorând probabil anii tinereții lor.

4 comentarii

 1. Tarabostes Răspunde

  In zona Oas,aproape toata lumea poarta costume populare,specifice zonei ! Aici insa vad ii oltenesti,moldovenesti,svabesti,unguresti,rochii osenesti…etc !Nimic specific zonei !Deci, un fel de fake !!Nimic interesant ! Apropo’,am fost in zona nasaudului intr-o zi de sarbatoare !!La fel,aproape toti erau imbracati in costume specifice zonei,cu palarii cu pene de paun,ceva extraordinar !

 2. Adriana Răspunde

  In Mediesu Aurit nu este port specific zonei. Nu cred ca “imbracamintea” are o insemnatate in fata lui Dumnezeu. Fiecare se imbraca cu ce considera ca I se potriveste! Fiti mai buni, mai darnici si “sinceri” cu voi si cu cei din jur! Sa aveti o
  saptamana luminata plina in fapte marete!

 3. Tarabostes Răspunde

  http://traditiitextile.ro/shop/traditionale/costume-populare/costum-popular-de-pe-somes/

  Acesta este un costum superb de pe Valea Somesului .Ei,cand o sa vad cat mai multe asemenea costume in medies,atunci voi crede ca a ”renviat traditia” !Nu este adevarat ca mediesul n-ar avea ”un port specific zonei”, localitatea obligatoriu trebuie sa aiba identitate,iar Mediesul Aurit nu e un satuc uitat de lume !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.